Foto: Antun Petračić

Novinar: Antun Petračić

Udruga ratnih veterana-veterani Domovinskog rata Grada Petrinje ispunila je  svoju obvezu glede zakona i propisa. Već usred siječnja, među prvim udrugama općenito u gradu, održala je redovitu izvještajnu skupštinu s ocjenom rada u 2022. i planovima-programima za ovu godinu.

-Lani smo uspjeli završiti sve planove, u nekim segmentima i više od očekivanog, a sukladno projektima preko Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje, Petrinjskog sportskog saveza i svih drugih naših sponzora, donatora, prijatelja i suradnika, zalaganjem naših članova i osobito vrijedne mladeži. Članovima smo pomogli u realizaciji mirovina i drugih socijalnih pitanja, ubrzali njihove liječničke preglede i financiranje – u izvješću za 2022. naveo je predsjednik ove udruge Zlatko Iskrić.

Prošle godine sudjelovali su u Danima sjećanja na 1991.-1995. i obilježili sve nadnevke i obljetnice ustroja ratnih petrinjskih postrojbi, a po 12. domobranskoj pukovniju, zaslužnih bojovnika u obrani crte bojišnice i iz oslobodilačke operacije Oluja, od Grada Petrinje zatražili imenovanje jedne ulice, što je još uvijek na čekanju.

Lani su članovi Udruge i njihovi brojni pomagači puno dragovoljnog rada uložili u preuređenje novo dobivenih prostorija bivšeg skladišta na željezničkom kolodvoru, koje je nakon dugo godina zapuštenosti i nebrige sada neprepoznatljivo. Stvoreni su svi uvjeti za kvalitetan i sadržajan društveni rad Udruge, a dodatni novi veliki prostor imenovan je Galerijom 12. petrinjske pukovnije, s već nekoliko kulturnih događanja, te prvim satovima povijesti iz Domovinskog rata održanih za osmaše gradskih škola. 

Foto: Antun Petračić

U vanjskome dijelu Ul. Ivana Mažuranića ratni veterani Domovinskog rata predviđaju ove godine  urediti malonogometno i dječje igralište za sport i rekreaciju odraslih i mladeži, a prije svega u krug njihova duhovnog spomen-kutka ponovo vratiti novu keramičku skulpturu vojnika „Mate“ koji kleči i moli ispod raspela Isusa Krista, autora Vjekoslava Uvalića, trajnog đakona i duhovnika svehrvatskih branitelja. 

– Nadamo se da će spomenik biti kao i stari, koji je lani nepovratno uništen u vandalskom činu, a to će biti pobjeda svih nas i dokaz zajedništva – među planovima za ovu godinu naveo je Z. Iskrić. Isto tako najavio je i dalje besplatno ustupanje njihovih prostorija za potrebe srodnih udruga i građana, što su više puta činili i prošle godine.

Foto: Antun Petračić

Lani je udruga raspolagala s ukupno 57.000 kuna, a ovogodišnji projekti ovise upravo o dobivenom novcu iz više izvora, dok će sami članovi i pomagači-volonteri svojim radom bez naknade uštedjeti značajna sredstva.

Od gostiju Skupštine, uspješni nastavak suradnje s ovom udrugom obećala  je Kristina Suppe, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje i Nenad Bužanić, izaslanik gradskih čelnika, vijećnik i  koordinator za pitanja hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Ujedno je predsjedniku Udruge Zlatku Iskriću predao zahvalnicu 2. gardijske brigade Grom, a tajnik Udruge Zvonimir Martinović-Mika uručio je  svoju sliku ulja na platnu „Petrinjski Betlemaši“ novinaru Petrinjskog radija i portala53  Ivici  Miokoviću-Mikiju „ u znak zahvale Petrinjcu, čuvaru petrinjske i hrvatske kulturne baštine, tradicije Betlemaša, kao nematerijalnog kulturnog dobra RH“.