Tko što laže za hrvatske plaže

Autor: Marjan Gašljević

Kakve veze ima Zakon o pomorskom dobru i lukama s ratom u Ukrajini? E pa ima. Taj je Zakon upravo u proceduri u Hrvatskoj, a radi njega spojilo se i nespojivo. Na „zadnje noge“ digla se sva oporba od onih najlijevijih do onih najdesnijih. Svi su isključivo protiv i traže da se Zakon povuče iz procedure, jer će, prema njima, prosječnom hrvatskom građaninu onemogućiti pristup moru koji će priječiti, ako ne ograde, onda zaštitari. Nisam stručan da bih čitao prijedlog Zakona i donosio bilo kakav sud o temi ali mi ostaju slike ograda do duboko u more s kojima su se ogradili neki jadranski resorti. Prisjećam se i dogodovština onog, primjerice, „lopatara“ na Rabu koji je lopatom naganjao turiste koji su se pokušali okupati u moru na koje se oslanja njegova didovina. Ma, bilo je takvih primjera bezbroj. Furešti bi došli i zagadili ili didovinu ili resort namijenjen turističkoj eliti dubokih džepova.

Na sreći, imamo Premijera koji svaku situaciju razrješava dok pucneš prstima. Sumnju da bi Zakon onemogućio pristup plažama i mjestima gdje bi neki siroti hrvatski građanin mogao smočiti noge u more razbio je vrlo jednostavno kazavši da, „tko je protiv takvog Zakona  taj je i protiv Ukrajine i hrvatske pomoći Ukrajini.“

Ova veleumna rečenica, naime, razrješava sve eventualne dvojbe u Hrvatskoj jer ako si, slučajno, protiv Ukrajine (sic?) i svega što proizilazi iz ideja vladajućih odmah si, kako ono prekrasno reče u hrvatskom Saboru saborska zastupnica Burić, „rusoljub“ a možda čak i „srboljub“.

I što nam onda preostaje do li podržati sve ono što „ispili“ Premijer i njegov mudri zbor jer ne želimo biti ono kako nas etiketira revna zastupnica Burić pa makar nikada više ne „točali“ svoje umorne papke u Jadranu.

Sve ostalo što se dešava u Lijepoj našoj toliko je postalo stereotipno da je napor, ne samo pisati o tome, čitati o događajima. Novi ministar graditeljstva i svega što uz to ide stiže na Baniju/Banovinu. Reče, govore neki, da će, „hitro graditi kuće od čokoljade i sljadoljeda“ jer, prema Ivici i Marici, u takvim kućama nije bilo struje nešto kao i ovih dana u mnogobrojnim banijskim kontejnerima gdje se je sirotinja nastavila još jače smrzavati nego do sada. I ako njih uglavnom „boli“ za rat u Ukrajini ako uopće i znaju da se isti dešava jer tamo, kako rekoh, nema ni struje, ni vode ni telefona, ni signala za TV i mobitel da im Premijer dojavi i priupita „za koga su u tom ratu“. Osim toga i njihovih friži im je previše pa da im kaže i onu umnu „tko je protiv taj je rusofil“, ili još stariju i mudriju koja će sirotinju sigurno utješiti: „Ako je zima, nije lav.“

I dok nas, čak, i moćni CNN sprda s manevrima oko uvođenja eura i muvanja s cijenama mi smo sretni i zadovoljni. Virnemo samo u „bijele liste“ i zaključimo kako postoje neki lažovi koji nas uvjeravaju da je cijena osnovnih namirnica u susjednim zemljama niža od naših.

Eno đeda Jovana prti snijeg poprijeko od Bojne do Kladuše po štrucu kruva. Jeftinije je, kaže. A plaže, jebeš plaže, kaže.