Udruga ratne policije Petrinja predlaže: Za 14 poginulih u Domovinskom ratu spomen obilježje u Kaniži, na zapadnom ulazu u grad!

Novinar: Antun Petračić

Ispod razapetog Isusa na raspelu s kraja Ulice Ivana Mažuranića već drugi dan gori crvena svijeća s oznakama domovine Hrvatske. Plamen su ovdje zapalili i svoj lampion postavili članovi Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinje, čime su i počeli svoju redovitu izvještajnu skupštine za 2022. i s navođenjem programa za 2023.

Bivši policajci iz ratne obrane svoga zavičaja i pritom cijele Hrvatske, obvezatni godišnji skup održali su kao gosti u ustupljenim prostorijama Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje. Nazočili su njihovi ratni zapovjednici, Martin Stašćik i Joso Fakčević.

Policajci iz 1991.-1995. i naknadnih godina poraća, nemaju svoje vidljivo gradsko spomen obilježje, a nakon razornog potresa ostali su i bez prostorija udruge. No, pokrenute su radnje i postupci za ove dvije važne i značajne programsko-planske zadaće, o čemu su policajci – skupštinari jednoglasno donijeli konkretne odluke.

Njihov je plan: postaviti spomenik za 14 poginulih suboraca, s lokacijom na ozelenjenom gradskom zemljištu na ulazu u Petrinju iz pravca Gline, na istoj strani s postojećim suvenirom maksi-stucke i naziva Petrinje oblikovanog od ukrasnog bilja, a nasuprot autobusnog stajališta.  

– Na ovom vidljivom prostoru, završetku-početku Ul. Matije Gupca, po starinski Kaniže, u zapadnom  izlazu-ulazu Petrinje, spomenik poginulim prijateljima bilo bi javno vječno sjećanje na njihovu žrtvu. Imamo već izrađen osnovni idejni projekt izgleda spomenika, s našom željom upoznali smo čelništvo Grada, očekujemo njihovu daljnju punu potporu,  suglasnost i odobrenje odlukom Gradskog vijeća – kazao je Željko Bjelac, predsjednik ove udruge. 

Na Skupštini je od ruke do ruke 30-tak nazočnih prošao idejni  nacrt spomenika ocrtan iz više vizura, a  jedinstveno je mišljenje  kako ovakvo obilježje treba Petrinji i sa zapadne strane, kao što onaj sjeverni izlaz-ulaz od Siska, na Senjaku ima spomenik pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima.

Zasigurno je kako će se o ostvarenju ove ideje Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinja  još konkretno raspravljati i temeljito odlučivati, a  puno lakše (i jeftinije) ostvariti njihov zahtjev za dobivanje minimuma prostora. Pravi su beskućnici nakon potresa, više nema ni zgrade u kojoj su bili, sve službene sastanke održavaju privatno po kućama članova Izvršnog odbora, a posljedično nemaju ni osnovnu potrebitu informatičku opremu, jer je nemaju gdje postaviti, ni držati. Najnovije je obećanje mjerodavnih da će Udruga dobiti jedan od kontejnera poslije očekivanog iseljenja korisnika iz takvog sadašnjeg stambenog naselja u Mošćenici.

Inače, baš kao i prošle godine, Udruga ratnih policajaca Petrinje nastavit će i u 2023. obilježavati značaje nadnevke i važne događaje iz Domovinskog rata, pa i prije njenog početka. Uključit će se u cjeloviti usklađeni godišnji program ratnih sjećanja Grada Petrinje, a posebno slaviti dan svoje udruge, 28.rujan, isti nadnevak iz jeseni 1990. kada su pobunjeni Srbi oružano napali zgradu policije u Mažuranićevoj ulici, a što je početak rata u Petrinji. Udruga ratne policije Petrinje posebno će se sjetiti i 25. kolovoza 1991., nenadanog dolaska u Petrinju predsjednika Franje Tuđmana i njegova  neočekivanog odlaska na prvu crtu obrane u Pecki.

Njegovat će se uspostavljena prijateljska suradnja sa srodnim udrugama policajaca iz Velike Gorice, Hrvatskog Zagorja, Istre, Slavonije i ostalih krajeva Hrvatske, a na Skupštini je kao novost predloženo pojedinačno dragovoljno prvo učlanjenje zainteresiranih u IPA, Svjetsku policijsku asocijaciju, s aktivnom podružnicom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Za ovu godinu članarina u Udruzi iznosi 15 eura, o čemu je donijeta odluka, a popunjena su i ispražnjena mjesta u raznim tijelima Udruge, s v. d. dužnostima do konca ove godine, kada će ratni policajci Petrinje održati svoju redovitu izbornu skupštinu. Na njoj će se tada analizirati, provjeriti i znati što je i koliko ostvareno planova, programa, projekata i želja s ovosiječanjskog skupa ocjenjivanja 2022. i pogleda na 2023. godinu.