Novinar: Antun Petračić

Foto: A. Petračić i Infiteh-Gumex-eko, Ivanić Grad

Organiziranim ratarima i isto takvim stočarima s registriranim OPG-ovima sada je prilika da iskoriste pogodnost Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RH u sufinanciranju električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža i pletiva) za sprečavanje šteta od naleta divljači i zaštitu svoje vlastite stoke.

Od studenoga prošle godine, sve do sredine listopada ove, traje natječaj o ovoj pogodnosti ratarima-stočarima, s mogućnosti pojedinačnog korištenja maksimalnih 6.633,14 eura.

Iz Banovine, Pokuplja i Posavine na ovakvu sigurnosnu tehničku zaštitu svojih posjeda već se odlučuju vlasnici OPG-ova, a za njih 30-tak s petrinjskog područja, koji tek razmišljaju o ovom projektu, u Maloj Gorici je održano edukativno savjetovanje, uz predstavljanje zaštitne opreme specijaliziranih poduzeća za zaštitu Gumex eko – Intifeh iz Ivanić Grada.

Ovakvo prvo izravno upoznavanje skupine seoskih obiteljskih proizvođača potaknuo je napredni stočar-poljodjelac Željko Horvat iz Srednjih Mokrica, uzgajivač autohtone Banijske šare svinje i tovljač u sustavu krava-tele, s obradom 40 hektara zemlje za svoj OPG.

-Ja sam već u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, s osobnom predajom dokumentacije  u Zagrebu, riješio sve administrativno-financijske obveze u vezi nabavke najmodernije žičane električne ograde. Odlučio sam svoj posjed zaštiti s 15 kilometara žice i svom pratećom opremom. Platio sam 8.200 eura i čekam povrat toga novca, a u međuvremenu postavljena je ograda i samo dani dijele od njenog stvarnog korištenja – svoja iskustva s ovim natječajem u tijeku, na stručnom savjetovanju u Maloj Gorici iznio je poznati OPG-ovac Ž. Horvat. Zbog postignuća i rezultata sa stokom i na zemlji bio je član izaslanstva najboljih hrvatskih farmera u posjeti sjedištu EU u Bruxellesu.

–Moj je iskreni savjet kolegama i prijateljima iz ove naše djelatnosti: uz poticaje od mjerodavnog ministarstva postavite električnog čuvara, efikasan uređaj za obranu od divljači i provjerenu zaštitu domaće stoke – na edukaciji je kazao Željko Horvat.

Uz domaće ratare-stočare, na ovom aktualno stručno predavanje u Malu Goricu čak iz Sjeničaka Lasinjskog, karlovačkog kraja, potegnuli su nositelji OPG Biserka Tocko, a iz Ivanić Grada sa suradnicima došao je direktor Ivo Devčić, prezenter najnovije opreme i svih uređaja za električne čuvare polja, njiva, oranica, šuma i sličnih vanjskih stočarsko-ratarskih i pošumljenih područja. Pritom se doznalo:           

Profesionalne električne ograde spadaju u sam vrh tehničke zaštite usjeva od divljači. Pravilnom pripremom terena i izborom kvalitetne opreme, električne ograde su učinkovite, a održavanje minimalno. “Hobby program” oprema koja se prodaje putem raznih oglasa, često je beskoristan na terenu jer i sami prodavatelji ne znaju što prodaju, a još manje znaju objasniti kako je pravilno postaviti.

Pocinčane žice, sajle, nekvalitetni izolatori (nosači) ne spadaju u profesionalne električne ograde. Takve su ograde problematične jer su loše vidljivosti, a prilikom naleta divljači oštećuju se stupovi i izolatori. Isto tako stradava i divljač s ozbiljnim posljedicama.

Poduzeće Gumex i Infiteh iz Ivanić Grada ima veliki izbor profesionalne opreme, ali i njenu stručnu montažu. Dugogodišnje iskustvo s terena omogućuje izbor opreme prema svim tipovima terena. Montaža elektronike je prema ISO9001/140001 TÜV Nord certifikatu, što znači profesionalni pristup svakom projektu.

Trenutno su najpopularniji uređaji s antivandal kućištem u kojem je uključen GPS protiv krađe, uređaj za praćenje napona ograde + alarm preko mobilnih uređaja te daljinsko uključivanje /isključivanje.

Od ostale opreme isporučuje se veliki izbor visoko vidljivih žica plave boje s inox vodičima – klasa Magnum. Žice imaju odličnu provodljivost napona, odlične vidljivosti i elastičnosti. Svi spojni materijali (protunaletne opruge, spojnice red-red, spojnice žica-žica) su od inoxa te ne dolazi do oksidacije materijala.

Uz sav asortiman profesionalne opreme poduzeća Gumex-eko i Infiteh imaju tehničku podršku i servis. Više informacija o profesionalnoj opremi: www.elektricnaograda.com

Podsjećamo kako je u tijeku natječaj Ministarstva poljoprivrede i šumarstva za sufinanciranje električnih ograda (do 90% – maksimalni iznos 6.636,14 EUR). Prilika za sva lovačka društva, udruge i OPG-ove, rekli su na predstavljanju u Maloj Gorici stručnjaci-specijalisti za ovakvu vrstu zaštite.