I za izbore treba neka škola

Ovaj graf uvelike objašnjava zašto određene države – 🇧🇦🇭🇷 🇷🇸 su “captured states” iliti po naški zarobljene države, te se već 30 godina održava status quo. Oko 20% osoba ne dobiva nikakve informacije van mainstream medija tj. ne pristupa alternativnim socijalnim promišljanima u bespućima interneta. 🧐
Nažalost. mainstream mediji u 🇧🇦🇭🇷 🇷🇸 nemaju većinski izvora prihoda koji nisu politički vezani. Država, ministarstva, javna poduzeća osiguravaju prihode, tako da je teško da ćeš stvarno kritički promišljati poteze onih koji te financiraju.
Kad nemaš ekonomske slobode nemaš ni građanske slobode.
Vezan si…
Zarobljen…
Onda upravo oni koji te trebaju oslobađati putem informiranja, te zarobljavaju. Povratna sprega djeluje ovdje primarno putem starosne dobi. S jedne strane, starije osobe čine oko 90% osoba koje ne pristupaju Internetu. S druge strane starije osobe čine većinu glasača na izborima. Kada si informiran da je svugdje med i mlijeko i ne propitkuješ smjer društvenih kretanja, nećeš ni glasovati za promjene.
Drugo, nema inovacija na političkom tržištu. U zadnjih 30 godina HDZ i SDP su uglazbili svoje ljude putem direktnog zapošljavanja ili političkih usluga na glavne pozicije u medijske grupacije, tako da ne dopuštaju medijski prostor strankama koje bi možda i donijele bolje sutra. Naš premijer i predsjednik jesu i bili su integralni dio ovog procesa, samo nema društvene hrabrosti da se priča o tome. Pogledajte malo natpise po novinama i narativ, već se nameće Kolinda kao jedina alternativa Zoki.
A oboje su braco i seka iste matere. Majka zvana “status quo”.
Ne kažem da na internetu nema istih mehanizama djelovanja tj. da ne dobivaju političke pogurance. Dobivaju itekako, ali opet postoji selekcija i možete sami izabrati koje sadržaje čitati.
Sloboda izbora je temelj svake demokracije. Problem je kada u mainstream medijima nemate slobode izbora i nameću vam se izbori. Na kraju dana između dva zla birate manje.
Birajte dobro, ako želite da vam bude dobro. 😇

Dejan Kovač