Dizalice i bageri dominiraju središtem Petrinje: Obnova Hrvatskog doma, Općinskog suda, Strossmayerova šetališta… izgradnja Doma zdravlja, Gradske tržnice…

Novinar: Antun Petračić

Ove srijede u  Hrvatskom saboru počela je rasprava o novom Zakonu o obnovi, a novi mjerodavni  ministar, i potpredsjednik Vlade, Branko Bačić u uvodu „priznao“: kasni post potresna obnova kuća i stanova, a s javnim zgradama je drugačije.  Ovakva ocjena prvog čovjeka obnove i državne izgradnje u stvarnosti je  vidljiva i po Petrinji.

Odnedavno, iznenada i na čuđenje nas domaćih ljudi, središtem grada ovladali su građevinci-izvoditelji iz tvrtki raznih naziva i mjesta, s podosta prepoznatljivih radnika koji nisu iz našeg podneblja. 

Ove srijede, sunčanog i vedrog dana na samoj sredini mjeseca veljače, hrpa visokih dizalica dominirala je obzorjem središta grada, a odzvanjala je i jaka buka građevinskih strojeva, uređaja i opreme.

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE-HRVATSKI DOM: Cijela zgrada središnje ustanove u kulturi Grada Petrinje trenutno je jedno od najvećih mjesta zahtjevnog saniranja posljedica zlokobnih potresa od prije dvije godine i mjesec i pol dana. Poznati međunarodni konzorcij Strabag, brzo poslije Domovinskog znan po gradnji dugačke dionice  autoceste Zagreb-Split, ovdje kod nas iz dana u dan rješava teško oštećenu veliku  zgradu. U nju je zabranjen ulaz, a ono što smo danas s dozvolom nakratko vidjeli u dijelu unutrašnjosti gradilišta – nije za prepoznati. Svi zidovi su ogoljeni do originalnih cigli iz gradnje sredinom 50-tih godina prošlog stoljeća, dovršene i svečano otvorene za nekadašnji Dan republike, 1954. godine.  Pogled s glavnog ulaza iz Runjaninove  prema  Mihanovićevoj (od Buića prema Glušiću) širom je otvoren, bez pregradnih zidova WC, tzv. učionice i dvorane Mala scena (prostorija HPD Slavulja), „nestali“ u među zidovi od Dječjeg  odjela Gradske knjižnice i čitaonice i kancelarija-ureda Hrvatskog doma. U ogoljelu glavnu koncertnu dvorana, kroz gore visoko šuplje drveno krovište prodiru zrake prijepodnevnog sunca i zamjenjuju nepostojeće osvjetljenje, čudne su konture prednjice pozornice, parter i  balkon samo beton bez   parketa, nema više stolica-fotelja, ni ijednog drugog prepoznatljivog traga nekadašnjeg uzora gradnje i funkcionalnosti. Sve izgleda kao iz nekog SF filma. U bivšem atriju, na otvorenom usred Hrvatskog doma, ruje omanji zeleni rovokopač, ovdje preko krovišta prenijet visokom dizalicom, s kojom se za prizemlje unutar transportira i ostali teški građevni materijal. Željeznom mrežom po unutrašnjosti Hrvatskog doma, kao i sa zapadne fasade, počelo je ojačavanje zidova.

DOM ZDRAVLJA IMAT ĆE LIFT:  U prvom susjednom gradilištu, odmah preko puta vanjskih radova na Domu, visokoj dizalici Strabaga društvo  pravi manji slični stroj na gradilištu novog Doma zdravlja Petrinje. Ovdje su izvoditelji iz Slavonskog Broda, a upravo su počeli ukopavati šestmetarske željezne uloške za temeljenje budućeg lifta, kojeg će za svoja dva kata imati novo zdanje ove zdravstvene ustanove.

TRŽNICA OSTALA BEZ PLASTIČNOG KROVIŠTA, ZAMIJENIT ĆE GA LIMENI: I gradilište  obližnje Gradske tržnice u protekla tri dana ovog tjedna trebalo je dizalicu za skidanje dotrajalih zelenih plastičnih ploča, koje  će na  novoj metalnoj konstrukciji zamijeniti limene ploče. Danas prijepodne trajao je odvoz dosadašnje plastike, a za  novu fazu radova pripremalo se ogoljelo betonsko postolje.

ČUVAJU SE DIJELOVI KAMINKI IZ OPĆINSKOG SUDA:  Iz državnih financijskih izvora počela je i obnova povijesne zgrade Općinskog suda, a treća dizalica u središtu Petrinje odrađuje istovar čišćenja  tavana i pospremanja ostale unutrašnjosti pravosudne ustanove. Iza zgrade Suda odloženi su pomno složeni,  za čuvanje i novi povratak spremljeni,  po omotanoj plastici pomno označeni keramički dijelovi  kamin-peći iz ureda i kancelarija petrinjskog suda. Detalj – nov, neuobičajen, neviđen, u svekolikom micanju, odvoženju, uklanjanju i uništavanju ostataka potresnih razaranja.

PARK DOBIO JUŽNI ZIDIĆ:  Velika obnova, najavljivana i planirana od više prethodnih garnitura gradske vlasti, konačno je ušla u Strossmayerovo šetalište. Sada glavni pješački pravci dobivaju drugačije od postojećih, plitke odvodne kanalice, a sa saniranjem južne strane Trga dr. Franje Tuđmana sagrađen je i novi betonski zidić. Na toj strani Trga još se uvijek čeka dolazak izvoditelja izgradnje zaštićenih kulturno-povijesnih objekata na kbr. 1. i 5. Iza ograde jednog od tih gradilišta već danima samuje žuti bager, žurno dovezem, a „zaboravljeno“ ostavljen na istom mjestu, još od protokolarno promotivnog obilježavanja početka  radova, kojem su nazočili  potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, sisačko moslavački župan Ivan Celjak, saborska zastupnica, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i dr.

MARIJA BOŽIĆ, r. BOGIČEVIĆ OBRATILA SE PS-PORTALU: Prošli tjedan pisali smo o dobrim primjerima obećavajuće obnove čak četiriju obiteljskih zamjenskih kuća u kratkoj Ulici Andrije Kačića Miošića u središtu Petrinje. U toj ulici oduvijek u Petrinjaca znanoj kao Bogdat, svoj novi dom, na istoj adresi kbr.3.  dobit će i umirovljenica Marija Božić, rođena Bogičević. Strpljiva je u čekanju, i tolerantna u očekivanju, ali joj je „prekipjelo“ u traženju rješavanja odvodnje iz njenog kontejnera. Već desetak dana, kazala nam je danas, nema uvjeta za normalan život jer ne funkcionira kanalizacija iz privremenog smještaja u obiteljskom dvorištu. Zato ne koristi  vodu, a za osobne potrebe odlazi susjedi preko ulice, zvala je Privredu, dolazili su iz ovog gradskog poduzeća i u dogovoru sa Županijskim cestama obećavaju rješenje. Takvo najnovije čula je gđa Marija i danas iza podneva, a graditelji njene kućice od 55 kvadrata, iz tvrtke Špelić-gradnja, Slunj, u mreži novih temelja pripremili su mjesta za naknadnu ugradnju odvodnih cijevi  spoja na gradsku mrežu. Inače, Slunjani ovog četvrtka, kazali su za PS portal, počinju betoniranje temelja dviju kuća u toj Kačićevoj ulici, a postavljena gusta i čvrsta željezna mreža sa šipkama profila 8mm  može  izdržati potres od čak 12 stupnjeva. Ne daj Bože, takvog zla i nevolje svima nama na ovom trusnom petrinjskom rasjedu, a Mariji Božić želimo brzo useljenje i normalan život, s riješenom odvodnjom iz nove kuhinje -sanitarija.