Cesta koja život znači

Fotografije: Mirjana Oluić

Njegovo ime je Damjan.

Ima 83 godine i živi u jednom zaseoku Donjeg Klasnića, sela dvadesetak kilometara udaljenog od Gline.

Damjan je jedini stanovnik svog zaseoka.

On nema ni radio ni televiziju.

Ali to nije problem. Kaže da razgovara sa svojim mačkama, pčelama, dabrovima i ponekom divljom svinjom koja navrati u njegovo dvorište.

Damjanov problem je to što do njegovog zaseoka nema puta. Nekad je put postojao, ali više od 20 godina nitko ga nije održavao pa su ga vremenske nepogode pretvorile u vododerinu kojom se jedva može proći pješice dok je automobilom to nemoguće. Kod Damjana ni poštar ne dolazi. Ostavi mu poštu kod susjeda do kojega ima više od kilometra.

Damjana je jučer posjetila Mirjana Oluić, zamjenica župana SMŽ iz redova srpske nacionalne manjine. Ona kaže da su od mjesta do kojeg su uspjeli doći automobilom hodali barem pola sata do Damjanove kuće. Sreća što je bilo lijepo vrijeme, jer da je padala kiša pitanje je kako bi se kroz blato probili do njega. A, kako je tek po snijegu, teško je i zamisliti.

Kuća je, inače, stradala u potresu, priča gospođa Olujić, ali Damjan usprkos tome živi u njoj. Nije tražio kontejner niti kamp kućicu jer zna da mu ih tako i tako ne bi mogli dovesti. Njega jedino brine što bi bilo ako bi mu, ne daj Bože, zatrebala hitna pomoć.

Gospođa Oluić rekla je da će razgovarati s odgovornima iz Grada Gline pod čiju ingerenciju spada ta cesta kako bi se ista popravila. Jer danas-sutra za Damjana postojanje ceste moglo bi biti pitanje života ili smrti.