Radionice lončarstva za korisnike Doma za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja

Dom za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja će od 1. ožujka 2023. u suradnji s Lončarstvom Val iz Petrinje za svoje korisnike organizirati edukativnu radionicu lončarstva.

Tijekom radionice korisnici će uz stručno vodstvo lončara Valentina Valenta naučiti izrađivati uporabne predmete iz gline koristeći se izrađenim kalupima ili modelirajući po vlastitom nahođenju. Nakon radionice Dom će nastaviti s ovim aktivnostima u sklopu svog radno-terapijskog programa, u suradnji s g. Valentom koji će donirati potreban materijal za radionicu.

„Dom za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja pruža uslugu smještaja osobama s teškoćama mentalnog zdravlja koja osim stanovanja, prehrane, zdravstvene zaštite i njege, uključuje i program stručnog rada tj. razne radno-terapijske aktivnosti, psihosocijalnu rehabilitaciju te planirano korištenje slobodnog vremena. Osim navedenog, naša je misija i destigmatizacija osoba s teškoćama mentalnog zdravlja te njihovo uključivanja u lokalnu zajednicu kroz različite aktivnosti. U privremenim prostorima u Ravniku nastojimo održavati povezanost s Petrinjom, njenom zajednicom i običajima.

Ovom aktivnošću radimo na očuvanju i razvijanju fine motorike, samopouzdanja i radnih navika kroz usvajanje novih vještina te osjećaj pripadnosti zajednici kroz učenje tradicionalnog zanata petrinjskog kraja kojem pripadamo“, naglašavaju iz Doma.

Inače, matična je adresa Doma je Ulica Vladka Mačeka br. 28, Petrinja, na kojoj se nalazi tzv. Stara bolnica u Majdancima, koja je stradala u razornim potresima koncem 2020. godine. Srećom, u katastrofi ni jedna osoba nije povrijeđena, uspješno i svi koji su u trenutku potresa bili zatečeni u ustanovi sigurno su evakuirani.

Budući zgrada u Majdancima nije sigurna za stanovanje i boravak, dobila je crvenu naljepnicu, Dom od siječnja 2021. svoju djelatnost obavlja u privremenim prostorima u Ravniku, Popovača.