Dok ide ide

Siromašni smo jer ne radimo punim intenzitetom, pokazuje analiza na razini 🇪🇺. Zašto ne radimo na punom potencijalu? 🤔
🇭🇷 je prva u EU s 81% stopom rizika od siromaštva ako živite u kućanstvu s niskim radnim intenzitetom. 😱

Zašto toliko građana 🇭🇷 ne sudjeluje punim radnim intenzitetom?
Pa vrlo jednostavno – rad se ne valorizira, tako da i oni najmotiviraniji s vremenom postaju demotivirani. Drugi razlog je taj da zbog visokog poreznog opterećenja, nekima je siva ekonomija isplativija.

Intenzitet rada kućanstva je omjer ukupnog broja mjeseci koje su svi radno sposobni članovi kućanstva radili tijekom referentne godine prihoda i ukupnog broja mjeseci koje su isti članovi kućanstva teoretski mogli raditi u istom razdoblju.

Ukupni potencijal kućanstva je “ukupan broj mjeseci koje su teoretski mogle odraditi odrasle osobe u istom kućanstvu”.

81% u 🇭🇷 znači da ako ste u kućanstvu gdje su ukućani radili manje od 20% svog ukupnog kombiniranog potencijalnog radnog vremena tijekom prethodnih 12 mjeseci imate 81%-tnu vjerojatnost da budete siromašni.

Intenzitet rada odražava koliko su svi radno sposobni članovi kućanstva (ispod 65 godina) radili u usporedbi sa svojim punim potencijalom.

“I tako prođe život, a ne ostvarih puni potencijal.”

Nije slučajno da smo prvi odozada a u top državama su 🇩🇪 i 🇨🇿. Radio sam u obje države i poslovna kultura valorizira rad.

Ovo dosta govori o našem društvenom uređenju. Ne znam koliko radili, na kraju dana bitnije je kog znaš, ne koliko znaš. Tako da i najuporniji s vremenom odustanu.

Bojim se da mi nećemo nikad početi valorizirati rad, obrazovanje i zalaganje, jer se iste osobe vrte već zadnjih 30 godina kao nosioci ideja. Zarobljena smo država nažalost. Postali smo vukovi jedni prema drugima. Svi čopaju ovo malo 🇭🇷 što je ostalo.
Svi znaju što se događa, no svi šute i igraju igru.
Pa dok ide ide…

Dejan Kovač