Za KUD Pokupljanka iz Bresta Pokupskog slavljenička cijela 2023. – U znaku stoljeća Seljačke sloge iz 1923. godine   

Novinar: Antun Petračić

Na središnjici prednjeg zida dvorane, odmah ispod velikog sata mjesnog doma petrinjskog prigradskog Bresta Pokupskog, stalno je mjesto velike crno-bijele uokvirene fotografija iz 1923. godine. Na njoj su u tadašnjem društvu Seljačka sloga ovjekovječeni Brestovljani toga vremena u svojim poznatim narodnim nošnjama, a u spomen na pretke od prije jednog stoljeća, sadašnji naraštaj ovog mjesta cijelu 2023. obilježavat će stotinu neprekidnih godina cjelokupne seoske kulture, tradicije, običaja, sjećanja…

Ovu obvezu preuzeli su nasljednici-čuvari staroga u sadašnjosti, članovi KUD-a Pokupljanka, a obznanili proteklog vikenda na redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini. Zato je pretisak najstarije spomen fotografije privremeno skinut sa zida i postavljen pokraj radnog stola s voditeljima njihova društva i predsjedateljima skupa.

Foto: A. Petračić

-Uz javljanje na natječaje i javne pozive za financiranje našeg rada, usredotočit ćemo se na obilježavanje vrlo važne stogodišnjice osnutka i rada Seljačke sloge Bresta, preteče KUD-a Pokupljanka. 100 godina nije mala stvar, stoga smo se odlučili što više angažirati na prikupljanju financija i kroz cijelu godinu obilježavati ovaj jubilej – rekla je predsjednica KUD-a Ružica Pavković.  

Za ovu obljetnicu planiraju objaviti monografiju društva i održati mini smotru folklora, a uz domaću proslavu sjećanja na 1923.-2023. priključit će se ovogodišnjoj Međunarodnoj smotri folklora u Zagreba, kojom će se obilježiti još jedna stota godina: početka etnološko-folklorističkog zapisivanja i registriranja kulturne baštine u cijelom Pokuplju, po čemu je naš KUD poznat i vrednovan, kazao je Darko Hrnčević, umjetnički voditelj Pokupljanke.

U prošloj godini Brestovljani su nastupili u Selima, Tišini Erdetskoj, Hrvatskoj Dubici, tradicionalno na Lovrenčevu u Petrinji, Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici (s doživotnim pozivom dolaska), reviji narodne nošnje u Hrastovici, na SMŽ smotri u Martinskoj Vesi izborili plasman za Državne susrete hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Županji, a izostali zbog ljetnih obveza članova, u  grobljanskoj crkvici sv. Barbare ugostili Festival drvenih kapela, predstavljali Grad Petrinju na potpisivanju povelje o prijateljstvu s općinom Kostrena, sudjelovali u posebnoj folklorno-glazbeno-gastronomskoj subotnjoj emisiji HTV Dobro jutro Hrvatska, proslavljali blagdan Posvetilo Bresta, a uz zaštitnicu sv. Barbaru početkom lanjskog prosinca predstavili od rujna prošle godine obnovljenu dječju folklornu skupinu.

Na takvom velikom uspjehu s podmlatkom, važnom za opstanak i napredak cijelog KUD-a, čestitala je i na upornost rada s djecom pozvala Ljiljana Sigur, predsjednica sličnog KUD-a Hrastovačka gora iz Hrastovice.

Predsjednik Folklornog ansambla Petrinjčica Milan Herceg odmah je već sada pozvao Brestovljane na svibanjske susrete folklora u Petrinji, a u ime Grada obratili su se zamjenik gradonačelnice Petrinje Ivan Prskalo i kako se predstavio, prvi susjed preko Kupe, iz nedalekog Novog Selišta, predsjednik Gradskog vijeća Robert Polanščak. Obojica su navela važnost i značaj KUD-a za njegovanje tradicije  kulture i zadržavanja pučkih običaja svoga kraja.