S čak pet udruga Hrastovica posebna i jedinstvena: Godišnje skupštine održali nogometaši i skijaši, spremaju se vatrogasci, folkloraši i planinari! 

Novinar: Antun Petračić

Fotografije: facebook Skijaškog kluba Vrelo i Antun Petračić

Da je Hrastovica, prvo naselje od Petrinje prema jugu Banovine, slučajno u Slavoniji, Srijemu, Banatu ili Bačkoj… sigurno bi imala šaljivi bećarac o svojim nogometašima, vatrogascima, folklorašima, skijašima i planinarima. Sve ove djelatnosti s članovima iz domaćih kuća i popunu izvan mjesta, organizirano djeluju, postoje i opstoje u pet udruga.

Nadaleko, a ni izbliza, nema seoske sredine s takvim ustaljenim dugogodišnjim bogatim i razgranatim životom pučke kulture, sporta, rekreacije i društvene odgovornosti. Mala Hrastovica poznata je po svojim udrugama: KUD-u Hrastovačka gora, Planinarskom društvu Sv. Duh, Skijaškom klubu Vrelo, Nogometnom klubu Sloga i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu.  

Po zakonskoj obvezi i ustaljenom običaju, u ovom dijelu početka  godine, održavaju se obvezatne redovne izvještajne ili izborne skupštine ovih društava, a prve su svoje imali nogometaši i upravo skijaši.

Skijaški klub Vrelo osnovan je prije 15-tak godina, a idealnu nizbrdicu usječenu u Hrastovičku goru povrh sela rabi za skijanje i sanjkanje. U vrućim ljetnim mjesecima redovno se dva puta kosi trava i urednim održava okoliš za zimsko spuštanje, servisira 200 metara električne vučnice, pazi na javnu rasvjetu za uživanje u snježnim pred večerima i noćima. Na žalost, već dvije zime ovo skijalište-sanjkalište nije zasulo ni zabijelilo dovoljno snijega za popularnu zabavu, razonodu, rekreaciju. Stoga je izostala sveopća uživancija velikih i malih Petrinjaca, Siščana, Zagrepčana, sviju drugih gostiju koji znadu za ovu jedinstvenu rijetku zimsku oazu.

– Bez snijega je završila sezona 2021. – 2022. godine, a jednako i ova zima, sve više osjećamo proces globalnog zatopljenja, protiv kojeg smo nemoćni- kaže predsjednik SK Vrelo Zlatko Sigur.

Ovakvo stanje ljubitelji ovog bijelog sporta, u organizacije svoga kluba (a u vlastitom trošku),  nadomjestili su višednevnim skijanjem po Europi: u ožujku tjedan dana uživali u francuskom Val Thorensu-Courchevelu-Meribelu (na tim stazama ove veljače održano je FIS 47. svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju), a u prošlog prosinca nekoliko dana skijali i u Kronplatzu, talijanskim Alpama.

Nadolazeću subotu provest će na jednodnevnom izletu u Gerlitzu, poznatom austrijskom skijalištu, samo 250 km od Zagreba, a sada se troškovi prijevoza i odojka s ražnja za objed, namiruje iz klupske blagajne. U njenih lanjskih 19.300 kuna nije se diralo, pa su sredstva prenesena u novu valutu, a sukladno financijskom planu platit će se najnužniji izdaci.

Ovakve odluke donijete su na skupštini kluba, uz suglasnost plaćanja članarine po 10 eura godišnje za odrasle i pet eura za djecu i mladež.

Ovaj je klub odlučio nagraditi svoje zaslužne ski-veterane, pokretače kluba i dugogodišnje nositelje dužnosti, Zvonka Beloševića i Jadranka Kobala. Sa zahvalom obojice i osobnih sjećanja na početke udruge nazvane po izvoru pitke vode blizu skijališta – sanjkališta, zahvalnice im je uručio predsjednik Z. Sigur.

Skupštini se obratio i hrastovački župnik, fra Anto Bašić, uz spominjanje svoga vatrogasnog iskustva, pa će možda postati članom mjesnog DVD na skupštini zakazanoj za  subotu 11. ožujka. Tijekom ovog mjeseca slijedi i slični godišnji skup KUD Hrastovačke gore, iz koje je prijatelje skijaše pozdravila predsjednica Ljiljana Sigur, a nazočio Damir Knežić, jedini u Hrastovici obnašatelj dviju čelnih  dužnosti.

U Nogometnom klubu Sloga na već održanoj godišnjoj skupštini ponovo je izabran za predsjednika uspješnih igrača od kojih seniorima, s čuvene Šoder grabe, igrališta kraj Petrinjčice, u polusezoni na čelu 2. SMŽ lige uskoro počinje proljetni nastavak s pet bodova prednosti. Damir Knežić vodi i Planinarsko društvo Sv. Duh, a i toj udruzi, od njih pet u posebnoj Hrastovici, predstoji inventura lanjske godine i dogovor o radu u ovoj.

PS-Portal.eu već ima pozive za nove izvorne novinarske priče o postignućima entuzijasta, volontera, dragovoljaca, vrijednih, aktivnih, neumornih, svestranih domaćih iz ovog petrinjskog prigradskog mjesta.