Mjesec dana od katastrofe u Turskoj i Siriji: Iz Petrinje poslan prvi kombi najpotrebnije pomoći

Novinar: Antun Petračić

Ovaj ponedjeljak, 6. ožujka, točno je mjesec dana od stravičnih potresa u južnoj Turskoj i sjeverozapadnoj Siriji, s kataklizmičkim posljedicama – 50.000 poginulih, s još neutvrđenim brojem nestalih, neizmjernom štetom i nezapamćenom ljudskom patnjom pogođenih 13, 5 milijuna stanovnika. 

Točno mjesec dana od najjačeg udara magnitude 7,8 stupnjeva kroz čak dvije minute trajanja, iz Petrinje je poslana pomoć stradalom narodu Turske. Cijeli protekli tjedan trajala je humanitarna akcija, a prva pošiljka najnužnijeg i najpotrebnijeg, higijenskih potrepština, deka, šatora i vreća za spavanje, u kombiju vozača Boška Kršića odvezena je u veleposlanstvo Turske u Zagrebu, odakle će   se organizirano i najbrže dostaviti u potresno područje.

U Petrinji se pomoć za Tursku donosila u prostorije Udruge veterana-ratnih veterana Grada Petrinje na bivšem željezničkom kolodvoru, čiji predsjednik Zlatko Iskrić zahvaljuje svim donatorima na odzivu. Posebno izdvaja veliku zajedničku akciju učenika OŠ Ivan Goran Kovačić iz Gora, te  solidarnost mještana Strašnika, ispod kojeg je bio epicentar onog najjačeg, razornog  petrinjskog potresa 29. prosinca 2020. u 12, 19 sati.

– Naši sugrađani su uplaćivali i novčanu pomoć, a nakon ovog prvog kombija do konca tjedna pripremit ćemo još jednu pošiljku, sada najviše potrebite odjeće i obuće, koju ćemo prebrati  i izdvojiti iz puno punih vreća i kutija- dodao je Z. Iskrić.   

U svakodnevno dežurstvo preuzimanja pomoći od mladih i odraslih Grada Petrinje uz domaćine akcije uključili su se i drugi predstavnici organizatora: Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Grada Petrinje, HVIDRA-e Petrinja, Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinja, Inicijative branitelja Grada Petrinje, također Nenad Bužanić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko moslavačke županije i koordinator za pitanja hrvatskih branitelja Grada Petrinje, te Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje.

Nakon utovara kombija s prvom pošiljkom za Tursku, odmah je počelo sortiranje nove pomoći, a pri tome je vrijedne članice iz udruga branitelja i veterana Domovinskog rata, iznenadila Maja Ostojić, voditeljica Školske zadruge OŠ Ivan Goran Kovačić iz Gora. U ime svojih mladih kreativaca poklonila je njihove ručno izrađene raznobojne unikatne narukvice od dviju vrsta konca. Time su osnovnoškolci iz Gora braniteljicama čestitali 8. ožujak, Dan žena.