Mirni prosvjed ratarskih i stočarskih OPG-ovaca Banovine: Ukidanje dijela poticaja ne daje dugoročnu perspektivu ni sigurnost poljoprivredi!

Novinar: Antun Petračić

S područja Sisačko-moslavačke županije gradovi Petrinja i Hrvatska Kostajnica, uz općine  Dvor, Dubicu, Donje Kukuruzare, Jasenovac i Lipovljane, nalaze se među 58 gradova i općina po Hrvatskoj čijim ratarima, stočarima i inim poljodjelcima „prijeti“ smanjenje dijela poticaja iz državne-EU blagajne. Takva mogućnost proizlazi iz najnovijeg projekta-pravilnika o određivanju područja s prirodnim ograničenjima ili posebnim ograničenjima.

U slučaju da se primjene nove odredbe, OPG-ovima s Banovine, a najveći ih je broj na području Grada Petrinje, ukinuo bi se dio dosadašnjih poticaja. Naravno, poljoprivrednici se nimalo ne slažu s takvim prijedlogom, a glasno protivljenje oglasili su sirenima svojih traktora, dovezenih na mirni javni prosvjedni skup. Održan je u dvorištu OPG Željka Horvata, u Srednjim Mokricama, nositelja velikog seoskog gospodarstva s uhodanim ekološkim uzgojem na otvorenom autohtone banijske šare svinje i  teladi simentalaca u govedarskom sustavu krava-tele.     

– Nezadovoljni  smo novim rješenjem, jer ne garantira dugoročnu sigurnost ni perspektivu poljoprivredi. Prepušteni smo sami sebi, a puno ulažemo u ovu djelatnost. Mome OPG-u puno znači gubitak 1000 kuna po hektaru ove potpore godišnje. Na području naše Petrinje bio je rat i još se od njega nismo oporavili, ljudi otplaćuju dugoročne kredite, a sada je došao i potres sa štetama i novim troškovima. Muče nas česte poplave, divlje svinje sve unište, imamo velike nagibe tla, kiselost zemlje. Nismo zadovoljni s ovim novopredloženim jer država nije stala iza nas- kazao je vlasnik OPG Horvat Željko.

–Prema našem mišljenju, Petrinja nije nikako smjela biti izbačena iz prijedloga Pravilnika o područjima ograničenim za bilo kakve poljoprivredne proizvodnje. Radi se o vrlo velikom materijalnom oštećenju OPG-ova, radi se o apsolutnom gušenju poljoprivrede našeg područja. OPG-ovi  su spremni  podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe, a prema gruboj procjeni,  za tisuću OPG-ova s područja Petrinje. to je više od pola milijuna eura godišnje manje u džep – rekao je  Ante Marić iz OPG-a s razgranatim raznim vrstama ratarsko-stočarske proizvodnje.

Nekoliko zabrinutih OPG-ovaca iz Pounja sa sličnim problemom došlo je na prosvjedni skup u Pokuplje, a njihova mišljenja i prognoze  iznio je Zoran Simić iz Donjeg Javornja, općina Dvor, član tamošnjeg LAG-a Una.

Izvijestio je o „šest milijuna kuna plaćeno je za izradu studije, a kome je toliko konkretno plaćena i na osnovi kojih je parametara taj netko odredio da mi više ne spadamo u značajna ograničenja poljoprivrede, jer nitko nije primijetio da je netko bio na terenu, uzimao uzorke tla ili kontaktirao postojeće lokalne udruge poljoprivrednika“.

-Ako je generalna politika ove Vlade  razvijanje poljoprivreda u cijeloj Hrvatskoj, što je uz turizam vjerojatno jedna od dviju grana, na koji način oni to misle sprovesti u djelo? Kako, ako nas koji smo  motor cijelog tog sustava, ograničavaju i oduzimaju mogućnost ulagane novca u razvoj. Osobno sam spreman na poduzimanju drugih koraka, poput s našim traktorima doći na Savsku cestu Zagreb, kazao je ovaj govornik.

Na mogućnost ukidanja novčane potpore za težak rad na njivi, polju i u staji, prvi je petrinjsku  javnost na prošloj sjednici Gradskog vijeća upozorio vijećnik Jasenko Krovinović, predsjednik Odbora za gospodarstvo i poljoprivredu.

Zato je i sada osobno došao u Srednje Mokrice i zabrinutim ljudima objasnio da  je „bio primoran reagirati i upitati nadležna tijela Grada što se zbiva, što je poduzeto interaktivno i posljedično o prijetnji da OPG-ovci grada Petrinje potencijalno izgube više od pola milijuna eura. Odgovor se sveo na to da je tek zadnji dan čudnovato kratkog javnog savjetovanja od 12 dana. Za razinu cijele Hrvatske  radi se o nekoliko milijardi eura, a savjetovanje traje 12 dana!? Vidljivo je da na svim razinama ekonomsko-političkog upravljanja nedostaje i kohezija i smislenost donošenja odluke, koja se, na kraju, lomi na ljudima koji neprekidno rade 24 sata. Problem treba rješavati ozbiljno i odgovorno, a ljude na koje se odnosi, izvijestiti jasno i odgovorno“ zahtjev  je Jasenka Krovinovića.

Istupe prethodnika podržalo je komentarima svatko od 50-tak nazočnih sudionika ovog prvog tematski značajnog mirnog skupa, bez ijednog transparenta, nervoze, prijetnji i sličnih neprihvatljivih  pojava, osim bučnih sirena svojih traktora. 

S pravom su zabrinuta i braća Vancaš: Josip s obitelji u Vratečkom drži 103 ovce i 12 krava, a Kristijan na periferiji Petrinje počeo organiziranu sadnju luka češnjaka. Neslaganje s prijedlogom iz pravilnika također izražava Josip Nožarić iz Međurača, a Danijela Šteković iz Banskog Grabovca opisuje i apelira: Mi smo na selu i to je naš život, izgubili bi ¾ poticaja, neka ministrica poljoprivrede i njeni suradnici  dobro razmotre! O raspletu ovog problema, koji se odnosi na sedam lokalnih jedinica Sisačko-moslavačke županije, moći će pogođeni više i detaljnije saznati nadolazeće nedjelje u HTV poljoprivrednoj emisiji Plodovi zemlje. Urednik Vlatko Grgurić nazočio je u S. Mokricama i najavio tematski prilog s mjerodavnim sugovornikom.