Grad Petrinja bit će vlasnik, a vatrogasci korisnici i upravljači: DVD Mala Gorica dobiva svoj dom

Novinar: Antun Petračić

Četiri su rodina gnijezda po Maloj Gorici, a ono prvo usred sela na električnom stupu s parom  doletjelim uoči ožujskog blagdana sv. Josipa (uvrježenog povratka ovih selica uz Kupu) lijevo je od  dvaju spojenih kontejnera DVD Male Gorice. „Kuća“ na visini mladog klepetavog para nasuprot je betoniranih temelja budućeg vatrogasnog doma-spremišta, čija se gradnja naveliko priprema i ozbiljno očekuje.

Ima, stoga, izgleda da će ovi leteći simboli Male Gorice, uz ljetno podizanje podmlatka i oko blagdana sv. Bartola u kolovozu odletjeti daleko na zimovanje u tople krajeve, izravno svjedočiti građevinskim radovima. Barem prvim početnim, ako ne u punom zamahu, što priželjkuju u Maloj Gorici.

Novi dom i očekivani prostor za gasitelje – dragovoljce najveća je i najprječa zadaća 2023. pa je kao  prioritetna unijeta u njihov ovogodišnji plan i program.

– Preko Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, iz ukupnih od Vlade RH dobivenih namjenskih 40 milijuna kuna sa sanaciju šteta u vatrogastvu cijele SMŽ, za našu investiciju predviđeno je dva milijuna kuna. Dovršavamo dopune projekta s dodatnim tehničko-administrativnim obvezama, a podloga su već izgrađeni protupotresni temelji s ojačanjem 39 pilota. Na novu fazu radova čeka od prije donirani građevni materijal, cijelom objektu vlasnik će biti Grad Petrinja, a naše ga društvo   dobiti na deset godina upravljanja i korištenja – kaže Nikola Bureš, zapovjednik DVD Male Gorice.

Operativac seoskih vatrogasnih dragovoljaca o tome je izvijestio na radno-izvještajnog godišnjoj skupštini, bez gostiju iz drugih DVD-ova, održanoj u predvorju seoske područne škole. Kao beskućnicima, ovo im je jedino pogodno mjesto za veće okupljanje, jer njihova dva kontejnera nisu prikladna ni uvjetna.

Unatoč izvanrednih okolnosti DVD Mala Gorica postiže primjerene rezultate. Lani su na svome području gasili četiri požara, od poplavljene Une spašavali Dvor i Hrvatsku Kostajnicu, pet operativnih članova završilo je izobrazbu za gašenje otvorenih požara i prijevoza helikopterom, dva člana pohađaju stručnu školu za profesionalne vatrogasce, a dvije žene postat će operativne članice.

Poseban napredak ostvaren je s podmlatkom, sudionicima godišnjeg županijskog natjecanja u Trebarjevu Desnom, sa zlatnim uspjehom među 85 društava. Ove godine planiraju intenzivirati  i skupinu mladeži od 12-18 godina života.

U odnosu na druge vatrogasne sredine, ovdje je usvojeno uvođenje namjenske godišnje članarine, novčane potpore društvu od po 70 eura za svako zainteresirano domaćinstvo Male Gorice.

Po običaju i tradiciji ovakvih godišnjih skupština, i ovaj DVD je s više vrsta priznanja nagradio svoje vrijedne mlade i odrasle članove, ali i prijatelje, donatore, sponzore i druge pomagače. U zaslužnima je i Vijeće mjesnog odbora, u ime kojeg je nazočio predsjednik Mladen Marijašević.

Vatrogasci Grada Petrinje nastavljaju svoje skupštine: isti dan održane su dvije: popodne u Maloj Gorici samo unutar DVD-a radno-izvještajna, a na večer u Taborištu svečana i masovna, uz goste, večeru i glazbu (slijedi priča o tome). Po rasporedu sada u subotu, 25. ožujka, na redu je godišnja svečana sjednica DVD Mošćenice.