Skupština DVD Mošćenice: Naselje sa 2500 stanovnika, a nema ni društveni ni vatrogasni dom!

Novinar: Antun Petračić

Mošćenica je najveće izvangradsko naselje petrinjskog područja i sukladno tome ima takvo masovno i organizirano dobrovoljno vatrogasno društvo. Poslije najnovije revizije članstva broji ih se 143, od kojih deset operativnih, 24 izvršna, 16 pričuvnih, 26 veterana, jednog počasnog te 64 djece i mladeži.

A taj brojni pomladak redovno se uvježbava (trenerice su im mlade snage Klara Čarapar, Timea Krnic i Gabriela Zejnić),  lani je nastupio na četiri KUP natjecanja, dvije pokazne vježbe i županijskom natjecanju svojih vršnjaka. Za uspomenu i sjećanje, ovi klinci i klinceze sada su ponosni vlasnici  zahvalnica, dobivenih na redovitoj  godišnjoj  izvještajno-izbornoj  skupštini svoga  društva. Odrasli zaslužni članovi i članice preuzeli su priznanja za 40 i 10 godina u DVD-u i uvjerenja o položenom ispitu za ispitanog vatrogasca prve klase. 

U minuti tišine za poginule i umrle hrvatske  branitelje i vatrogasce sjetilo se i umrlog Đuru Gajdeka, novinara i publicistu, kroničara vatrogastva i povijesti Domovinskog rata u našem kraju.

Odlukom skupštinara, dosadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Gorana Baboka zamijenio je  Josip Miškulin, a predsjednik DVD Boro Pavičić izvijestio je o cjelogodišnjem radu u 2022., opet „normalnoj“ godini nakon zastoja zbog zaraze Covida-19 i razornog potresa.

Domaći su ispomagali Javnoj postrojbi u gašenju požara autolakirnice u Mošćenici i obilazili poplavljeno područje svoga naselja, uz pumpanje vode iz podruma na više adresa  i čišćenju odvodnih kanala. Isto tako sudjelovali su u punjenju vreća pijeskom na nasipu Kupe u Petrinji.

Po vatrogasnoj tradiciji čuvali su Isusov grob u svojoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Slatini,  hodočastili  u svetište Majke Božje  Bistričke, sudjelovali u više  prigodnih aktivnosti po Mošćenici i Petrinji, osobito u povodu sv. Florijana, sv. Jakova i sv. Lovre, obilježili  Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje…

Mošćenički vatrogasci posebno ističu suradnju s Područnom školom Dragutina Tadijanovića iz Petrinje,  Mjesnim odborom Mošćenica, HKUD-om Mošćenica  i ostalima.  

– I od nas je  jedan broj članova otišao u inozemstvo ili druge gradove, ali smo istovremeno dobili desetero nove djece, tako da smo s njima brojčano isti – kazao je B. Pavičić.

Domaće i goste Skupštine prve je pozdravio zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje Zvonimir Ljubičić, a čelnik ove zajednice od deset DVD-ova Grada Petrinje i Javne postrojbe Ivan Palaić odmah je pohvalio rad s djecom i pozvao na nastavljanje tradicije  i širenja rada  s tom populacijom. 

-Što se tiče rada Vatrogasne zajednice Grada Petrinje i svih 11 članica, u ove četiri godine postigli smo zavidne rezultate. Vlastitim sredstvima kupili smo četiri nova vozila, nabavljene su vatrogasne ljestve od 32 metra, pet društava je aplicirano za nabavku opreme vrijedne 1,5 milijun kuna, na žalost pogodio nas je potres i napravio havariju,  ali opet u svakom zlu ima i nešto dobro… Ovdje kod vas je  veliki problem  objekt vatrogasnog društva. Već niz godina slušam priče i prijedloge, ali ni sada ne znam je li napravljen kakav projekt za vatrogasce, odnosno garaža i neki prikladan prostor. To bi trebali vidjeti Grad i DVD jer  veliko ste naselje, s 2500 stanovnika,  a nemate društveni doma, a kamo li vatrogasni. To su velika sredstva, ali preko EU fondova to se na nekakav način treba napraviti- pozvao je I. Palaić.

Upoznao je da  Vatrogasna zajednica Petrinje,  iz 40 milijuna kuna potpore od  Vlade RH preko Sisačko-moslavačke županije, očekuje 12 milijuna  kuna, a planiranih za izgradnju novih vatrogasnih domova u Graberju, Gori i Luščanima, te  dogradnju, obnovu ili popravak u Hrastovici, Petrinji, Budičini, Taborištu.   

Na ovoproljetne  Skupštine DVD-ova  u ime Grada Petrinje najčešće dolazi  zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo, pa  je nazočio i u Mošćenici, a osobito brojnu djecu i mladež vidi kao veliku oplemenjenu budućnost.

-Mi smo imali toliko teških situacija da se nadam, Boga molim, da se više nikada ne ponove, a vi ste u svemu iskazali stručnost, ljudskost, domoljublje i bratoljublje. Dakle, radili ste sve ono što se od vas je  i što nije očekivalo. Jednostavno, Grad Petrinja vam to nikada neće zaboraviti- rekao je I. Prskalo.