DVD Nebojan zadužen za cijeli tzv. nebojanski džep: Od 1970. znadu tko su, što su i odakle su!

Novinar: Antun Petračić

Dobrovoljno vatrogasno društvo Nebojana postoji od 1970., a godinama, pa i sada, teritorijalno pokriva svoje mjesto i susjedne Gornje, Srednje i Donje Mokrice i Farkašić.  U društvu je 75 članova, među kojima deset operativnih s ispitom vatrogasca prve klase. Lani su dvojica  završila osposobljavanje za gašenje požara na otvorenom i prijevoz helikopterom, a svi su uključeni u svaku vrstu spašavanja,  zaštite, obrane i čuvanja imovine i ljudi  svoga kraja. Predsjednik društva je Davor Aberlić, a zapovjednik Marijo Vancaš.

Što su i kako svi zajedno preventivno i u žurnim potrebama radili lanjske 2022.  ocijenjeno je na redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini.  

Gasili su tri požara  niskog raslinja, uključili se u obranu od poplave vikendaškog naselja Nebojana, jednom hitno pomogli i u saniranju poplavljene kuće njihove mještanke, a  na poziv Vatrogasne zajednice Petrinje  dežurali zbog opasnosti izlijevanja Kupe i sudjelovali  u zajedničkim gradskim programima,  svečanostima i manifestacijama. Uređivali su spremište i okoliš, a u ekološkoj jednodnevnoj akciji (o)čistili odbačeni otpad i smeće  po šumi Lug između Mokrica i Nebojana. Početkom lanjskog rujna, ovo je društvo bilo nositelj i organizator Dana sjećanja-Skela spasa 1991.-2022., pri čemu je veliki doprinos dao zamjenik zapovjednika Mario Vuić, začetnik i promotor ove akcije.

–Nakon potresa dobro smo opremljeni osnovnom opremom, a sada iz novog  projekt SMŽ za  obnovu vatrogastva stradalog u potresu očekujemo sredstva za uređenje našeg spremišta. Mi smo stalno svima i svagda na raspolaganju, s ponosom i ljubavi uvijek ističemo tko smo, što smo i odakle smo! – rečeno je na skupštini DVD Nebojan.

Ovdje  se ranijih godina ovakve godišnje skupštine pamte  kao pučki praznik cijelog mjesta i okolnih sela, s posluženjem večere  poslije službenog dijela i u nastavku noćne zabave, a  ovaj puta domaćini su ostali dobrano razočarani, zatečeni, pa i žalosni, o čemu se u ime sviju očitovao predsjednik DVD  Davor Aberlić.

Premalo se  odazvalo gostiju,  izostalo je  čelništvo Grada Petrinje, Vatrogasne zajednice SMŽ i Petrinje, spriječenost  su javili prijatelji iz Like i s Kvarnera, nisu nazočila ni izaslanstva  polovice  DVD iz Vatrogasne zajednice Petrinje, a odazvali iz Mošćenice, Gora, Luščana, Hrastovice i Taborišta, došli su im prvi susjedi preko Kupe  iz Letovanića, te DVD Topuskog i Markuševca u Zagrebu. Tajnica Vatrogasne zajednice Grada Petrinje Davorka Palaić uručila je  uvjerenja o položenom ispitu  vatrogasca prve klase i osposobljenosti za gašenje na otvorenom i prijevozu u helikopteru.