Noć knjige 2023. u SMŽ

I ove godine, od 21. do 23. travnja (već 12. godinu zaredom), diljem Hrvatske održat će se Noć knjige, manifestacija koja promiče knjigu i čitanje, a njeni sudionici pripremili su više od 1100 raznih programa i akcija.

Temom ovogodišnje Noći knjiga: Sanjaju li roboti električne knjige? propitkuje se fenomen umjetne inteligencije koja postepeno unosi promjene u poimanje književnog ali i cjelokupnog umjetničkog stvaralaštva, pri čemu se nužno otvaraju pitanja originalnosti kao i autorstva i autorskih prava. No, s druge strane ista ta umjetna inteligencija nudi rješenja i pomoć – pa i onu pri čitanju knjiga.

Istovremeno, brojnim programima ove godine odat će se počast važnim obljetničarima: Mariji Jurić Zagorki, Dinku Šimunoviću i A. G. Matošu kojima je ove godine 150. obljetnica rođenja, kao i Miroslavu Krleži koji slavi 130. rođendan te Miljenku Smoji koji puni ravnih 100 godina.

„Noć knjige 2023. održat će se u 254 grada i mjesta širom Hrvatske, a u programu sudjeluje 155 narodnih knjižnica, gotovo 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 330 različitih ustanova – od škola, vrtića, muzeja i fakulteta do domova za umirovljenike i bolnica. Knjiga i čitanje slavit će se i u kafićima, mjesnim odborima, parkovima, na nasipima, plažama, pa i u tramvajima, vlakovima, brodovima te u zagrebačkoj zračnoj luci“, ističu organizatori.

Usprkos brojnim problemima s kojima su suočene brojne ustanove nakon potresa, manifestacija će se održati i u Sisačko-moslavačkoj županiji, a sudionici iste pripremili su i ove godine bogat program.

POPIS SUDIONIKA NOĆI KNJIGE 2023. IZ SMŽ S PROGRAMIMA:   

Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja (21.4.2023.)

Priča o Botku

 • Čitanje priče, radionica izrade robota i izložba robota i knjiga o njima. U programu sudjeluju učenici Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja.

Ektoplazma – poezija Vida Bešlića

 • Predstavljanje poezije dobitnika Nagrade Goran za mlade pjesnike 2023.

Dječji vrtić Sisak Novi (objekt Sunce) (21.4.2023.)

Noć knjige na Suncu 2023

 • Čitanje slikovnica: “Roboti”, “Zbrka u Robotogradu”, “Puž u neobičnom gradu”. Filmska projekcija – crtići “Ben i Holi”, “Igračka robot”, “Štrumpfovi”, “Tata Pelenko”. Likovne aktivnosti – doživljaj slikovnica i crtića; izrada slikopriče o robotima; izrada slikovnice o robotima; izrada robota od neoblikovanog materijala. Za starije skupine – osnove programiranja i robotike Blubot robotima te izrada digitalne slikovnice ili stop animacijske slikovnice.

Osnovna škola Viktorovac Sisak (21.4.2023.)

E Matoš

 • Izložba posvećena 150. godišnjici rođenja A. G. Matoša obuhvatit će učeničke plakate, knjige iz fonda školske knjižnice i prezentaciju e-Matoš koja će obuhvatiti multimedijalni pristup životu i djelu pisca putem platforme e-Lektira.

Vito bez računala

 • Slikovnica „Vito bez računala“ nastala je prema ideji koja se rodila tijekom susreta književnice Silvije Šesto s učenicima OŠ Viktorovac u Noći knjige 2021. Godinu dana kasnije, u Noći knjige 2022., održana je promocija slikovnice! Silvija Šesto napisala je tekst, a ilustrirali se je učenici tadašnjeg 3. c razreda. U ovogodišnjoj Noći knjige slikovnicu ćemo predstaviti učenicima 1. razreda OŠ Viktorovac, učenicima OŠ „Braća Ribar“ te sudionicima projekta Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja na obilježavanju 10. godišnjice održavanja projekta. Predstavljanje knjige prati i izložba originalnih ilustracija.

Osnovna škola Braća Ribar Sisak (21.4.2023.)

Svijet tehnologije u knjizi “Vito bez računala”

 • Kroz autorski projekt učenika Osnovne škole Viktorovac i autoricu Silviju Šesto te urednicu Ivu Dužić prikazat će se utjecaj svijeta tehnologije na današnje društvo, a sve s ciljem približavanja pojma umjetne inteligencije koja nudi rješenja za brojne probleme suvremenog svijeta.

Književni susret sa spisateljicom Ivom Dužić kroz njezino književno stvaralaštvo

 • Spisateljica i knjižničarka Iva Dužić upoznat će učenike nižih razreda sa svojim osebujnim stvaralaštvom – od slikovnica, zbirke pjesama, do malih romana: “Priča o Žirku”, “Sisak Smjehograd”, “Grof Cici”, “Sve što vrijedi” i “Bodljikava knjiga”.

Književni susret s autoricom romana

 • Kroz roman Ive Dužić “8 lajkova” učenici će dobiti povratnu informaciju o tome kako mogu iskoristiti svoju vještinu čitanja i pisanja u različite svrhe, primjerice u pisanje mrežnog dnevnika ili bloga, a sve s ciljem približavanja knjige, čitanja i novih vidika.

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sisak (21.4.2023.)

Od izuma profesora Baltazara do umjetne inteligencije

 • Kroz kreativne radionice učenici se upoznaju s čudesnim strojem profesora Baltazara i njegovim izumima. Zatim isprobavaju program umjetne inteligencije ChatGPT i njegove mogućnosti. Na kraju likovnim tehnikama kreiraju vlastite robote.

Ekonomska škola Sisak (21.4.2023.)

Umjetna inteligencija i književnost: Sanjaju li androidi električne ovce?

 • Okupljanje zaljubljenika u SF žanr, zainteresiranih učenika i djelatnka Škole. Čitaju se ulomci iz književnih djela te vlastiti uradci. Pobjednici – autori najboljeg pismenog rada dobivaju nagrade.

Industrijsko-obrtnička škola Sisak (21.4.2023.)

Od Gaja do digitalnog raja

 • Obilježavajući Noć knjige, provjerit će mogućnosti umjetne inteligencije (Chat GPT) i uspješnost aplikacije u sastavljanju teksta o Ljudevitu Gaju, gajici, pravopisu, robotima u Hrvata. Može li umjetna inteligencija biti korisna za knjige i čitanje? Hoće li u budućnosti roboti biti i književnici? Učenici će otkriti povijest pojma robot i moguće odgovore potražiti čitajući ulomke iz drame Karola Čapeka “R.U.R.”.

Strukovna škola Sisak (21.4.2023.)

Kamo smo krenuli

 • Razvoj tehnologije u posljednjih nekoliko desetljeća promijenio je naše živote. Tehnologija se razvija i dalje, sve brže i brže. Učenici izlažu svoje literarne radove u kojima promišljaju o budućnosti koja je ispred nas.

Umjetna inteligencija – napredak ili prijetnja?

 • Učenici organiziraju debatu o umjetnoj inteligenciji.

Marija Jurić Zagorka – književnica koja se borila za ženska prava

 • Učenice 3.c razreda izlažu prezentacije o životu naše istaknute književnice Marije Jurić Zagorke, a poseban naglasak je na ženskim pravima.

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak (21.4.2023.)

Odjel za odrasle / Rimska 27

 • Knjiga dostupna svakome – Prodaja knjiga po simboličnim cijenama
 • Besplatni povrat knjiga – Oprost zakasnine uz obveznu obnovu članarine

Dječji odjel / Ante Starčevića 20

 • Izradi svoj personalizirani straničnik – Kreativna radionica
 • Nagradna tombola
 • Besplatni povrat knjiga – Oprost zakasnine uz obveznu obnovu članarine
 • Moj Micro:bit – Kutić za programiranje
 • Moj robot – Likovna radionica i priča za buduće male izumitelje

Ogranak Caprag / Trg hrvatske državnosti 1

 • Izložba Marija Jurić Zagorka
 • Knjiga dostupna svakome – Prodaja knjiga po simboličnim cijenama
 • Besplatni povrat knjiga – Oprost zakasnine uz obveznu obnovu članarine

Program za Noć knjige 2023. u NKČ Vlado Gotovac Sisak

Knjižnica i čitaonica Glina

Književni susret sa spisateljicom Marilenom Dužman. (21.4.2023.)

Šetnja s Marijom Jurić Zagorkom (23.4.2023.)

 • Šetnja brdom Pogledić započinje ispred Knjižnice. Odmorište će biti u Zavičajnom Klubu Joševica, gdje će se upriličiti kratak književni osvrt na lik i djelo Marije Jurić Zagorke. Šetnja će trajati 4 sata.

Knjižnica i čitaonica Popovača (21.4.2023.)

Od papira do selfija: predstavljanje književnog opusa Božice Brkan

 • Kroz cjelokupno stvaralaštvo spisateljice Božice Brkan prikazat će se na koji je način ona uspjela održati korak s vremenom medija i tehnologije te kako se razvijala u tom smjeru. Sudjeluju Božica Brkan, Slavica Moslavac i Đuro Vidmarović.

Knjigu vrati, ništa ne plati – Akcija povrata knjiga bez naplate zakasnine.

Knjižnica i čitaonica Kutina (21.4.2023.)

AI u robotici

 • Radionica za djecu od 4. do 8. razreda o funkcioniranju umjetne inteligencije u robotici. Djeca će raditi s robotima u paru.

Hotel Wartburg

 • Predstavljanje knjige Zorana Žmirića. Roman je to o jednoj naizgled sasvim običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način. Kroz tu nesreću, na koju svaka obitelj ima svoje autentično pravo, pisac vodi čitatelje automobilom marke Wartburg.

Knjigu vrati, ništa ne plati – Akcija povrata knjiga bez naplate zakasnine.

Veliki sale bez šale – Akcija popusta na učlanjenje i obnovu članstva od 50%.

Pučko otvoreno učilište Kutina (21.4.2023.)

Predavanje “Kako Umjetna Inteligencija čita i piše knjigu”

 • Predavanje o jednom području UI koji se zove natural language processing (procesiranje jezika) koji proučava interakciju između računala i ljudskih (prirodnih) jezika, posebno načine kako procesirati i analizirati velike količine podataka iz prirodnog jezika pomoću računala. Ti algoritmi se koriste za prepoznavanje, razumijevanje i generiranje teksta, točnije chatbotovi (prevoditelji, prepoznavanje glasa, provjera pravopisa, odgovaranje na pitanja). Trenutno najpoznatiji je ChatGPT koji se pojavljuje svugdje u medijima, te sam ga pitao pitanja koji se pojavljuju u projektu: Fascinira li i vas umjetna inteligencija? Može li biti korisna i za knjigu i čitanje? Kako? Zanemarujemo li, oslanjajući se olako na njezina rješenja, vlastite intelektualne resurse? Hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka? Može li stroj postati uspješan autor? Što bi to moglo značiti za umjetnost, osobito za književnost?

Srednja škola Novska (21.4.2023.)

Susret učenika sa zavičajnom književnicom i članicom Društva književnika Hrvatske gospođom Jasnom Popović Poje.

Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani (21.4.2023.)

Besplatan upis za sve koji žele postati članovi Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani. Članstvo vrijedi 12 mjeseci.

Zagorkino svjedočanstvo

 • Kreativno-stručna radionica pisanja novinskih članaka za učenike 6. i 7. razreda Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima. Tema radionice je umjetna inteligencija iz perspektive Marije Jurić Zagorke. Učenici će pisati zanimljive novinske članke, stavljajući sebe u ulogu prve hrvatske novinarke koja svjedoči razvoju umjetne inteligencije i njezinom utjecaju na društvo i čovječanstvo. Novinski radovi izložit će se u prostoru Knjižnice.

Predavanje o umjetnoj inteligenciji

 • Učenici koji će sudjelovati na radionici Zagorkino svjedočanstvo, prije toga će poslušati predavanje o osnovnim pojmovima umjetne inteligencije, što sve ona podrazumijeva i kako nam može koristiti u svakodnevnom životu. Ta nova saznanja učenici će pokušati primijeniti u pisanju novinskih članaka na drugoj radionici u sklopu Noći knjige.

Što nam o tome kaže Zagorka?

 • Dvije učenice Osnovne škole Josipa Kozarca sudjelovat će u izradi skeča u kojem će osmisliti intervju između dviju novinarki, od kojih je jedna Marija Jurić Zagorka. Intervju će se snimiti u galerijskom prostoru Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani.