Bruno Šimleša će sutra, 25. travnja, u NKČ Vlado Gotovac u Sisku predstaviti knjigu (P)OSTATI ZDRAV i održati predavanje 2000 km kroz Hrvatsku i Colorado

U organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Sisak i Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, na Odjelu za odrasle sisačke knjižnice, Rimska ulica 27, će u utorak, 25. travnja 2023. godine, poznati hrvatski sociolog, književnik, TV voditelj i humanitarac Bruno Šimleša sisačkoj publici predstaviti svoju knjigu (P)ostati zdrav i održati putopisno predavanje: 2000 km kroz Hrvatsku i Colorado.

Bruno Šimleša Jedan je od najprodavanijih domaćih autora iz područja popularne psihologije i duhovnosti u kojima govori o temama kao što su ljubav (Ljubavologija) ili međuljudski odnosi (Škola života), a (P)ostati zdrav je njegova već deseta knjiga u kojoj na temelju svog vlastitog iskustva pomoći oboljelima od raka progovara o zdravlju.

„Promišljam ovu knjigu 20-ak godina, a počeo sam je pisati u jesen 2019. U knjizi sam iskoristio iskustvo razgovora s oboljelima od raka kojima sam podršku posljednjih 15-ak godina. Pregledao sam i stotine različitih znanstvenih istraživanja koja potvrđuju temeljne postavke psihosomatike, odnosno utjecaja naših misli i emocija na tijelo. Pročitao sam i nekoliko desetaka knjiga iz sfere znanosti i duhovnosti i trudio se da knjiga predstavlja razuman i prohodan most između ta dva pristupa. Knjiga je namijenjena svima koji se bore za zdravlje, ali i članovima njihove okoline da otkriju kako biti najbolja moguća podrška svojim voljenima. Ali namijenjena je i zdravima da shvate kako da ostanu zdravi. Zato i taj dvoznačan naslov – (P)ostati zdrav“, rekao je Šimleša u intervjuu za Večernji list 2021. godine.

Holistički pristupajući zdravlju, autor naglašava važnost misli, emocija i odnosa na naše fizičko stanje te preispituje uobičajeno shvaćanje koncepta zdravog života. Tako preispituje mogu li osjećaj ravnodušnosti ili toksični odnosi s partnerom više naštetiti od nedovoljnog kretanja ili gaziranog pića. Posebno su naglašena četiri faktora koja negativno utječu na zdravlje: neizražavanje emocija, kompromitiranje u odnosima, neosjećanje ljubavi prema sebi i stres.

Knjiga (P)ostati zdrav namijenjena je i zdravima i onima koje već muče boljke da shvate kako svojim odnosom prema sebi i životu mogu poboljšati zdravlje. Važan dio knjige čine i savjeti svima koji žele pomoći svojim voljenima u borbi za zdravlje. Jer okolina često ima najbolje moguće namjere, ali možda još češće ne zna te namjere provesti u djelo. To je i razumljivo jer nas nitko nije pripremao za ovakve izazove, a cilj je naučiti kako im pružiti osjećaj sigurnosti i voljenosti kad je to najpotrebnije. Bogata primjerima iz stvarnog života, kao i nalazima brojnih znanstvenih istraživanja, knjiga želi kreirati most između znanosti i duhovnosti. Naravno, ne trebamo se odreći blagodati klasične medicine kako bismo uživali benefite holističkog pristupa, već ih kombinirati kako bismo povećali šanse za izlječenje odnosno očuvali zdravlje. Jer, ne smijemo zaboraviti: naši srce i um izvanredna su tvornica lijekova!

Za izniman doprinos afirmaciji borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj, senzibiliziranja javnosti i podizanja svijesti o borbi protiv te bolesti, 2016. godine udruga Sve za Nju dodijelila je Šimleši Nagradu VAM,  kao prvom muškarcu kome je uručena ova nagrada.

Nakon predstavljanja knjige Šimleša će održati putopisno predavanje u kojem će govoriti  o iskustvu planinarenja po najvišim hrvatskim vrhovima kao i onima kroz Colorado, SAD, gdje je u divljini Rocky Mountainsa proveo ukupno 70 dana.

Promocija knjige održat će se u 17 sati, a predavanje u 18:30 sati.