Naše Kupa, Petrinjčica, Glina, Maja, Utina… – za rođendan planeta Zemlje izložba fotografija „Rijeka i život pored nje“

Novinar: Antun Petračić

Dan planeta Zemlje 22. travnja obilježava se za globalno ljudsko jačanje svijesti o važnosti očuvanja prirodnog okoliša. Različitim događanjima i akcijama u cijelom svijetu nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnosti koje prijete očuvanju života na Zemlji.

Ideja Međunarodnog dana planeta Zemlje prvi put je predstavljena na konferenciji UNESCO-a 1969., obilježavanje je započelo 1970., a službeno traje od 1992., kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Dan planeta Zemlja obilježava se u cijelom svijetu, svake godine s posebnom temom, ali uvijek jednakim ciljem: razmišljanjem o djelovanju za smanjenje čovjekovog štetnog učinka na okoliš. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, a tema ovogodišnjeg bila je “Ulagati u naš planet”.

Svoj vidljiv i sadržajan udio značaju i važnosti 22. travnja 2023. dala je Zrinska gora, udruga za zaštitu prirodnih, povijesnih i kulturnih vrijednosti i gospodarski razvoj regije Banovine, Petrinja, postavom svoje tematske izložbe fotografija pod nazivom „Rijeka i život pored nje“.

Po pozivu Udruge Zrinska gora među pristiglih 150 slika odabrano je 80 fotografija od 27 autora, a oni su Laura Bučar, Matija Bučar, Renato Bučar, Petar A. Čosić, Ante Delić, Željko Jambrešić, Saša Juić, Katica Gašljević-Tomić, Marijan Gašljević, Alija Krupić, Matea Kadvorlt-Mrgan, Ljiljana Lekanić, Berislav Ličina, Slaven Ličina, Franciska Marić, Palma Miličević, Antun Toto Petračić, Ivan Radošević, Miroslav Cobra Šantek, Nada Tanković, Maja Tomašić, Mario Vrbanac, Jadranka Valek, Marija Zulić, Igor Žilić, Pina Žilić i Ribolovna udruga Zvirište Petrinja.

– Ideja za ovu izložbu rodila se u našoj udruzi uz izradu treće monografije Zrinske gore, s nazivom „Ribe paklare i rakovi Banovine“, koju ćemo objaviti ove godine. A ove sada izložene fotografije za rođendan naše Planete pokazuju zeleni djelić naše Banovine, njezine rijeke i potoke i život pored njih – kazao je na otvorenju član Udruge Berislav Ličina.

Trebamo upamtiti: rijeke su vodeno biće, život je nastao u njima, voda pokriva 71 posto površine planeta Zemlje, ona je nezamjenjiva za sve poznate oblike života i zato zaslužuje naše poštovanje, zahvalnost i brigu…

Iskusni i aktivni profesor, umirovljeni prosvjetni djelatnik B. Ličina po pravilima svoje struke, slično otvorenom stručnom predavanju dodatno je nama nazočnima još detaljnije pojasnio što su rijeke i potoci i kakva je voda.

-Rijeke su poput ljudi: rađaju se, žive, probijaju se kroz gudure, kamenjare i ravnice, da bi negdje završile svoj put. Suputnice su ljudima i svemu drugome što živi u njima i pored njih. Vječna je i neizmjerna ljubav čovjeka i rijeke. Tisućama godina rijeka je čovjeka darivala svojim tijelom-da ne bude žedan; svojom čistoćom-da bude umiven; svojim stanarima-da ne bude gladan; svojom svježinom-da usjevi bolje rode; svojom snagom-da je pretvori u svjetlo, klance i kanjone kojima je čovjek gradio puteve i ceste… Slala je rijeka čovjeku, i još uvijek šalje, molbe i upozorenja, pa je na trenutak i ona nasilna, gruba, napravi štetu i uzrokuje bol, ali i popusti radi ljubavi i lijepih sjećanja iz zajedničkog života…

I program ovog događanja zvukovno i stihovno vezao se uz glavni smisao izložbe: prije otvaranja klavirski koncerti Antonia Vivaldija dočarali su „Četiri godišnja doba“, a pri kraju osnovci Sofia Licitar, Nora Radoš i Ivan Goga prenijeli stihove klasika Dobriše Cesarića „Slap“ ( Teče i teče jedan slap; što u njem’ znači moja mala kap?…) i „Voćka poslije kiše“ ( Gle malu voćku poslije kiše. Puna je kapi pa ih njiše… ), te Maka Dizdara „Modra rijeka“ ( Nitko ne zna gdje je. Malo poznato, al’ je znano. Ima jedna plava rijeka, Ima jedna plava rijeka, Valja nama preko rijeke).

U ime Grada Petrinje „Rijeku i život pored nje“ otvorila je službenica Edit Posavec, spomenuvši vlastitu tijesnu, neprekidnu i životnu povezanost s Kupom i Petrinjčicom, čije obale i vode dominiraju sadržajima izložaka.

-Svako slobodno vrijeme provodim na Kupi, po kojoj daleko uzvodno od grada često stojeći veslam na dasci. Jednog takvog dana nastala je fotografija ogoljelog stabla u vodi i u pozadini gradsko kupalište, a. priređivači izložbe objavili je na pozivnici – kaže Petar A. Ćosić.

Sa svojih prepunih stikova s bezbroj motiva rodnog mu grada, M. Šantek-Cobra ponudio je kupalište izbliza i usporedio ga s brazilskom Copacabanom, Nada Tanković „uslikala“ je prijatelja iz planinarskog društva Zrin Ivicu Šustića na prvom isplovljavanju novog čamca, a gore potpisanom novinaru objavljen je trenutak spremanja kajaka-kanua s natjecanja po Kupi uz blagdan Lovrenčeva u kolovozu. S našeg PS-Portala ukupno je zastupljeno čak petero foto-press suradnika, da se malo pohvalimo!

Izložba Udruge Zrinska gora u predvorju OŠ Dragutina Tadijanovića ostaje postavljena do 5. svibnja, može se razgledati svakog radnog dana, a potom će je vidjeti i učenici OŠ Mate Lovraka, planira se i u Centru novog života na Sajmištu pa u Glini, Hrvatskoj Kostajnici, zatim šire i dalje izvan Banovine, najavljuju organizatori iz Udruge Zrinska gora.