Koncert koji je oduševio Kostajničane 

U sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog festivala, Ars organi Sisciae, u Župnoj crkvi Sv Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici, održan je, u utorak, 9. svibnja, u 20,00 sati, koncert koji je privukao kostajničku publiku željnu ovakvih priredaba.

17. po redu Ars organi Sisciae, koji traje od 7. – 14. svibnja, ponudio je Kostajničanima sjajan program vrhunskih hrvatskih izvođača. Djela Albinonija, Purcella, Händela, Mozarta, Haydna… izvodili su renomirani i svjetski priznati domaći glazbenici. Na crkvenim orguljama moćno je svirao Alen Kopunović Legetin, pod čijim umjetničkim ravnateljstvom su nastupili virtuozi na trublji Dario Teskera i Krešimir Fabijanić. Osobito snažan i dojmljiv bio je nastup solistice Josipe Lončar, zagrebačke sopranistice, koja se istaknula na mnogobrojnim nastupima, a oduševila je kostajničku publiku nježnošću i snagom svojih izvedaba. Budući je ovo uskrsno vrijeme, koncert je završen poznatom uskrsnom pjesmom Kraljice neba, raduj se, u obradi Josipa Prajza, također nazočnog na koncertu.

Producentica festivala i zaljubljenica u hrvatsku baštinu i baštinu Sisačke biskupije, Valentina Badanjak Pintarić je napisala: „Čovjek je tvorac kulture, a kultura čini čovjeka. Upućeni znaju, a ostali osjećaju da je pravi pokretač i katalizator održivog razvoja upravo  kultura! Ona nam omogućava osjetiti svu dušu solidarnosti s drugima u vremenu i prostoru – i s onima koje baštinimo i onima koji će nas baštiniti, kao i sa našim generacijama. Ipak, za solidarnost treba imati srce, a za kulturu dušu.“

Da imaju dušu, pokazali su i Kostajničani koji su izvođače nagradili dugotrajnim pljeskom.

17. festival Ars organi Sisciae održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Sisčke biskupije, Sisačko moslavačke-županije, Grada Hrvatske Kostajnice i Grada Gline. Medijski pokrovitelji su Laudato TV, Radio Marija, radio Sisak, Novi sisački tjednik, Radio Quirinus, Vinarija Marinčić i drugi zahvaljujući kojima je ulaz na koncerte slobodan.

Marija Krupić