Odgoj i obrazovanje u tragovima

U 🇭🇷 i 🇷🇸 najveći postotak mladih živi s roditeljima, a s mladima se nitko u našem društvu ne bavi, zato i imamo nemile događaje poput ovih u zadnje vrijeme.

To je nažalost bolna istina! 🧐

Čuo sam dosta “znanstvenih teza” zadnjih dana oko događaja u Beogradu. Političari kao političari su iskoristili to za svoje političke obračune, što je po meni dno dna.

A quasi znanstvenici po medijima za promociju vlastitih teza ili da bi oprali odgovornost sa istih političara koji ih guraju.

Veli premijerka 🇷🇸, sustav nije zakazao. Ne, nije sustav zakazao. Zakazali smo svi mi kao društvo.

Nismo mi svi ostali bez odgovornosti. Odgovorni smo, jer smo dopustili takvim osobama da 30 godina erodiraju naše društvo.

Ne mogu ni opisati koliko me sve to pogodilo. Pogotovo jer ne vidim nikakve naznake promjena u modusu operandi a u zadnje vrijeme vidimo inflaciju socijalnih slučajeva po medijima.

🇭🇷 i 🇷🇸 45 godina provele u socijalističkoj državi, a mi socijalne države nemamo…

No mladi su posebna priča, jer su socijalno osjetljiva skupina i lako mogu otići na “krivi put” ako ih konstantno ne usmjeravamo

Sam sam u pedagoškim i obrazovnim vodama dobrih 15 godina. Nema vam boljeg osjećaja od treniranja djece od 7-8 godina, pa kad vam nakon 10 godina dođe stasit mladić i veli – “Treneru, hvala što ste me naučili sve kroz trening, pomoglo mi je da upišem faks prošle godine.”

Ili kada vam se jave bivši studenti da su upisali doktorate na Columbia ili Princeton.

Nekada smo imali “obrazovanje i odgoj” u cijelom sustavu, od najmanje vrtićke dobi sve do fakulteta. Pogotovo u odgojnoj komponenti je cijelo društvo sudjelovalo.

Osobno sam protiv “packi” za korekciju nepoželjnog ponašanja u školi iako je npr. u 19 država u SADu to dopušteno…
Ali sjećam se “nekad davno”, kada bi djeca bila zločesta. Dobiješ packe u školi, dođeš kući i ne smiješ riječ reći jer bi i roditelji bili ljuti na tebe. Pa odi kod babe i djeda pa još te i oni izgrde…

Danas ne smiješ viknuti malo jače, evo ti roditelja i pučke pravobraniteljice u školi. Naravno, Zakon se uvijek mora poštivati, ali postavlja se dublje pitanje – kada i koji će roditelj reći da je njegovo dijete u krivu?
Budimo iskreni. Ako to kažemo onda priznajemo naš osobni propust kao roditelja, tako da je uvijek lakše “prvi baciti kamen”.
Treba razumijeti i učitelje…

Trenutni sustav ima samo obrazovnu komponentu koja je isto totalno degradirana i erodirana, a odgoj smo ostavili samo na kućnoj razini.

Što se onda događa?

U ovom Divlji Zapad kapitalizmu u 🇭🇷 i 🇷🇸 gdje kriminalci se bogate i mafije vode države, a pošteni ljudi jedva sklapaju kraj sa krajem, roditelji se bore da djeci pruže što bolji život i imaju manje vremena se baviti sa odgojem.
Treba razumijeti i roditelje.

No, djeca su onda prepuštena ulici, a ulica je izvor poroka. To je odgojna komponenta kod nas trenutno.

A obrazovanje ih još manje motivira u društvima gdje se sve dobiva “preko veze”, a ne zaslugama i teškim radom.

Mi svi trebamo sjesti za stol – učitelji, roditelji, obrazovni i odgojni djelatnici, te dobro promisliti o budućnosti naše djece.
Imamo i dalje sustav iz bivše države, koji nije kalibriran na potrebe moderne obitelji.

Dejan Kovač