Ovo je Tjedan Crvenog križa Hrvatske: I u Petrinji programi za Sve što radimo, radimo od srca!

Novinar: Antun Petračić

Fotografije: Antun Petračić i Crveni križ Grada Petrinje

U punini smo Tjedna Crvenog križa Hrvatske, koji traje do 15. svibnja, a započetog 8. ovog mjeseca na Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, u znaku sjećanja na osnivača Henryja Dumantea, rođenog na taj nadnevak 1828. godine.

Već po tradiciji  ovog Tjedna, puno programa i sadržaja provodi Gradsko društvo Crvenog križa Petrinje, a  uz glavni ovogodišnji moto Sve što radimo, radimo od srca!

Tako je u dva kontejnera Centra novog života na Sajmištu u Petrinji otvoren Centar za međugeneracijsku potporu, s glavnim ciljem pružanja psihosocijalne pomoći mladima i starijim osobama. Ovo je prvi takav novi projekt Hrvatskog crvenog križa, započet u Petrinji i planiran još i za Glinu, a otvorenju je nazočio i Robert Markt, izvršni predsjednik HCK.  

Ova središnja organizacija za Hrvatsku ujedno je u kontejnerskom naselju u Mošćenici uredila sjenicu i roštilj za ugodniji boravak na otvorenom korisnicima toga privremenog stambenog prostora.

Za smještene u ovom naselju organizirano je  i besplatno mjerenje  krvnog tlaka, a jednaka akcija održana  je i za tjednog sajmenog utorka na Trgu hrvatskih branitelja u središtu Petrinje.

Tu je o konkretnim djelatnostima Crvenog križa javnost izvijestila ravnateljica  Gradskog društva Ivana Kovačević-Škrinjarić.       

-U Crvenom križu Petrinja mi  smo i dalje, na žalost, još uvijek u potresu.  Znači da još uvijek dijelimo hranu, higijenu, deke i ostale potrepštine, ovisno što nam dođe  donacijom. Obilazimo teren i obilazimo ljude, još uvijek nosimo pakete potresom  pogođenim  invalidima i bolesnima, koji  ne mogu sami. Obavljamo  i psihosocijalnu podršku i na terenu i u našim prostorima. Imamo projekte za starije, a s mladima  provodimo u Srednjoj školi Petrinja. Postoje   i  raznovrsne radionice,  od prve pomoći,  do velike kulinarske radionice koju još pripremamo. Sa starijima  održavamo  razne  kreativne, edukativne, informativne i slične radionice jer vidimo da ih  opuštaju i koriste im- navela je ravnateljica.

Za vrijeme  mjerenja krvnog tlaka na gradskom trgu, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes uz čestitanje Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za sve postignuto i dostignuto zahvalila je profesionalcima i posebice volonterima, a najviše za silne obveze pomaganja  nakon velike katastrofe petrinjskog potresa.

– Kada su u pitanju  poplave ili požari, možemo uvijek računati na Crveni križ, a slično  i na vatrogasce. Zato ih trebamo podržavati i financijski, što čini Grad Petrinja, jer zaista su  uvijek  na usluzi, kad god je to potrebno -kazala je M. Komes.

U  raznovrsne  programske djelatnosti  Crvenog križa Hrvatske uključeno je i Gradsko društvo Petrinje:socijalno-humanitarno (pomaganje samcima, starijima…), rad s podmlatkom i mladima, služba traženja, zdravstvo (prva pomoć, posudionica ortopedskih pomagala, dobrovoljno darivanje krvi…). Ovo potonje godišnje se organizira u osam akcija, već su u 2023. održane dvije s prikupljenih 77 doza krvi u veljači i u ožujku 124 darivatelja među pripadnicima HV. Novo davanje kod civila slijedi već 23. ovog mjeseca, a održat će se u zgradi Policijske postaje Petrinja.