Svih pet udruga Hrastovice održalo godišnje skupštine: HPD Sv. Duh održava tradiciju planinarenja!

Novinar: Antun Petračić

Krug se zatvorio u Hrastovici. I zadnja od pet udruga u ovom mjestu održala je redovitu godišnju izvještajnu skupštinu.

Nakon hrastovačkih  nogometaša, vatrogasaca, skijaša i  folkloraša, analizu lanjskog rada, uz dogovor za ovu godinu, obavili su članovi Hrvatskog planinarskog društva Sv. Duh. Predsjednik ove udruge je Damir Knežić, ujedno i čelnik Nogometnog kluba Sloga, pa je onu prvu zimsku skupštinu nogometaša, kao i ovu sadašnju proljetnu planinarsku održao u istom prostorijama NK Sloge, uz igralište popularno zvano Šoder graba.

HPD Sv. Duh nosi ime po nekadašnjoj srednjovjekovnoj crkvi povrh Hrastovice, čiji su ostaci sada, nakon potresa prije 2,5 godine, samo u gromadama kamenja. Crkveni okoliš uredno održavaju planinari i na tome mjestu uoči svakog blagdana Duhova slavi se sveta misa. Visoko u brdu, u prirodi Hrastovačke gore služena je i lani, a bit će opet koncem ovog mjeseca.

Društvo  sv. Duh redovito na uskrsni ponedjeljak organizira Dan pisanica. Raznovrsnog sadržaja  i u djece s veseljem dočekana masovna manifestacija bila je nekada kod Piramide na vrhu Hrastovačke gore, a ove godine preseljena u župno dvorište i po paterovoj okućnici.

Društvo je već godinama nositelj i jesenske kestenijade, a uz ove tradicionalne priredbe, HPD je prvi puta sudjelovao na ljetnoj seoskoj olimpijadi u Hrastovici. Ni lani, a isto  i prethodnih godina, članovi nisu organizirano odlazili ni na jedan izlet, a tako će izgleda biti i ove 2023.

Planinarsko društvo je mala udruga, sa svega 19 članova, pa je izvješće o njihovu lanjskom radu i planovima za ovu godinu na skupštini brzo iznijela tajnica Ivona Marić, a nazočni jednoglasno prihvatili. Planinari nisu ni financijski bogati, jer su raspolagali s 450 eura ( oko 3400 kn), a upravo uz pribavljanje minimalno potrebnih sredstava posebno je istupio predsjednik Damir Knežić.

-Za financiranje Dana pisanica od Grada smo jednostavno dobili pisanu odbijenicu, uz konstataciju da smo trebali aplicirati na Javni poziv. To sam prihvatio kao konstruktivnu kritiku i za to snosim najveću osobnu odgovornost, jer Dan pisanica se može prijaviti pod manifestacije.  Ali,  u koju kategoriju svrstati svetu misu za Duhove, jer je ne mogu prijaviti kao manifestaciju i za nju dobiti sredstva. Odnosno,  prema Gradu išle su dvije zamolbe, za   sredstva  Dana pisanice i za svetu misu povodom Duhova, a  obje zamolbe su odbijene. Prema tome, narodski rečeno „snađite se kako znate i umijete“. Međutim, želim se zahvaliti predsjedniku Vijeća Mjesnog odbora Hrastovica Mladenu Korečiću, koji je razgovarajući sa mnom brzo reagirao i  Mjesni odbor donio odluku o pomoći 100 eura,  da ne ispadnemo neozbiljni prema dječici i nastavimo tradiciju koju gajimo već deset godina. Također želim spomenuti, a radi se o sramotnih 30 eura od Turističke zajednice Grada Petrinje. To funkcionira na način da netko iz Turističke zajednice ide s tajnicom u trgovinu i za određeni iznos kupi slatkiše za djecu oko kojih se „vrti“ cijela priča, a cilj je da nam oni budu na prvom mjestu, jer su naša budućnost. Nije lijepo da se netko tako ponaša i usto komentira da smo se mogli javiti na Javni poziv. Ipak, mi smo program realizirali na najbolji mogući način, odrađen je na visokoj razini, s tim da ću biti poučen i pametniji iduće godine i javljati se na sve Javne pozive da nam se ne dogodi da budemo uskraćeni za sredstva bez kojih ne možemo funkcionirati, kazao je D. Knežić.

Predsjednik VMO Hrastovica Mladen Korečić obećao da će im sigurno pomoći u bilo kojim aktivnostima skromnim sredstvima, pa kazao „ni mi ne raspolažemo nekim velikim iznosima, ali ono što imamo mislim da će i vama dobro doći. Za misu na sv. Duhu sigurno računajte da će vam pomoći Mjesni odbor,  a u dogovoru s našim paterom Matom Bašićem, s kojim imamo jako dobru suradnju, i on će sigurno u tome sudjelovati“. Pozvao je svoje suseljane iz HPD Sv. Duh  da ne pokleknu i ne odustaju u nekom sputavanju, ostanu ustrajni, hrabri, aktivni,  jer su jedino naselje u Gradu Petrinji s čak pet udruga. Nova slijedeća godišnja tradicionalna aktivnost ovog društva bit će suorganizacija  slavljenje Duhova na otvorenom usred Hrastovačke gore uz ostatke crkve  sv. Duha, u subotu 28. svibnja, prijepodne. Već na svojoj skupštini čuvari tradicije planinarenja kroz i po Hrastovici pozvali su hodočasnike.na njihovu svakogodišnju župnu manifestaciju.