Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica - IVP Zadar (1)

REPUBLIKA HRVATSKA

HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA

Zagreb, 16. svibnja 2023.

U sanaciji posljedica kišnog nevremena zabilježene su ukupno 192 tehničke intervencije, u kojima je sudjelovalo 606 vatrogasaca sa 241 vatrogasnim vozilom

U razdoblju od 14. svibnja otkako je Zadarsku županiju zahvatilo vremensko nevrijeme praćeno obilnom kišom, zabilježene su 64 tehničke intervencije koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata  i izvlačenje vozila iz vode, a na kojima je sudjelovalo 149 vatrogasca sa 73 vozila.

Najviše intervencija je zabilježeno na lokacijama: Novo Naselje i Grab (Gračac), Obrovac, Benkovac, Lišane Ostrovičke i Turanj. Na području Obrovca su trenutno angažirana 23 vatrogasca sa 8 vozila iz JVP-a Zadar i Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar te DVD-ovi Obrovac, Jasenice i Žegar. Rade se smjene vatrogasaca koji neprestano izrađuju zečje nasipe te ispumpavaju poplavljene objekte.

Na području Gračaca angažirano je 8 vatrogasaca sa 2 vozila iz JVP-ova Gračac i Pag te DVD-a Pag.

Rudić: Vatrogasci danonoćno rade na sanaciji

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić kazao je kako kiša i dalje jako pada, ali i da je vodostaj Zrmanje pao u odnosu na sinoć. „Vatrogasci stalno rade na ispumpavanju vode u Obrovcu i jedna trećina vode je smanjena u poplavljenoj jezgri. Usporedno s tim radi se i na ispumpavanju poplavljenih podruma. Ukoliko uspijemo smanjiti nivo vode tada ćemo povećati broj vatrogasnih snaga i pumpi“. Kazao je kako je u Gračacu jedno naselje izgrađeno u depresiji te se tu voda neprestano vraća natrag.

Foto: HVZ – IVP Zadar

U Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je najviše intervencija na području Knina i Srime, ukupno 22 tehničke intervencije, koje se odnose na ispumpavanja vode, uklanjanje grana s prometnica, izvlačenje osobe iz vozila u vodi i na sanaciju šahtova te izradu zečjih nasipa. U ovim je intervencijama ukupno sudjelovalo 55 vatrogasaca s 24 vatrogasna vozila.

I na području Splitsko-dalmatinske županije uslijed kišnog nevremena zabilježeno je 8 tehničkih intervencija, a koja se odnose na ispumpavanja objekata i potopljenog broda, odčepljenja oluka, uklanjanje granja i stabla. Ukupno je angažirano 27 vatrogasca sa 7 vozila, a najviše intervencija je bilo u Splitu, Marini i Supetru.

Kontinentalni dio Hrvatske

I u kontinentalnom dijelu Hrvatske zabilježen je povećan broj intervencija zbog sanacije kišnog nevremena. U Požeško-slavonskoj županiji zabilježene su 23 tehničke intervencije koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz kuća, bunara, dvorišta te pregled šahtova i čišćenje prometnica od nečistoća. Na  tim intervencijama ukupno je sudjelovao 81 vatrogasac s 24 vozila.

U Karlovačkoj županiji angažirana su 82 vatrogasca sa 38 vozila, a zabilježeno je 11 tehničkih intervencija i ostalih operativnih aktivnosti koja uključuju ispumpavanja vode, uklanjanje stabala, izradu zečjih nasipa kao i punjenje vreća s pijeskom.

Na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je 14 tehničkih intervencija uzrokovanih kišnim nevremenom te su angažirana 42 vatrogasaca sa 15 vozila. Osim toga, rade se pripremne radnje za obranu od poplava na području Hrvatske Kostajnice, a najviše intervencija je bilo na području Novske, Kutine, Lekenika, Hrvatske Kostajnice, Dvora i Rujevca.

Intervencije su zabilježene i na području Međimurske županije u kojima je angažirano 20 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila, na području Bjelovarsko-bilogorske županije gdje je angažirano 27 vatrogasaca sa 8 vozila te na području Virovtičko-podravske u kojima je angažirano 40 vatrogasaca sa 13 vozila.

I u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 9 intervencija na području Varaždin Brega, Ludbrega, Varaždinskih toplica u kojima je angažirano 32 vatrogasaca sa 11 vozila te u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je najviše intervencija bilo na području Krapine, Đurmanca i Pregrade, a u kojima je angažirano ukupno 18 vatrogasaca sa 8 vozila.

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 7 intervencija na području Velike Gorice, Svetog Ivana Zeline, Rugvice i Veleševca, a u kojima su angažirana 24 vatrogasca sa 9 vozila.

Posljedice bure na riječkom području

Spomenimo i kako je na području Primorsko-goranske županije zabilježeno 17 tehničkih intervencija prouzrokovanih jakom i olujnom burom, a koje se odnose na uklanjanja stabala, uklanjanja lima i stupa za prijenos električne energije. U saniranju posljedica angažirano je ukupno 65 vatrogasaca sa 18 vozila iz JVP-a Rijeka i Opatija te DVD-a Bribir i Halubijan. Neke od intervencija još su u tijeku.