Vodeni val (prolazi) kraj Petrinje: Posebna obrana nasipa kod Krnice, Petrinjčicu na utoku poduprla i zaustavlja Kupa 

Tekst i slike: Antun Petračić

Cijeli sliv rijeke Kupe u petrinjskom Pokuplju i donji tok Petrinjčice u gradskom području, ovog današnjeg petka velika su prijetnja od poplave ili izljevnih i zaobalnih voda. 

Posebno mjesto obrane od visokog vodostaja je predio Krnica, gdje u sanaciji nasipa, oštećenog od potresa, pa ponovo novog građenog, ali još nedovršenog, sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske. 

Visoka nabujala Kupu poduprla je i zaustavila utok rječice Petrinjčice, ispod čija tri mosta još je malo slobodnog prostora, ali potpunoma je „normalno“ uz most kod Stare bolnice. Uzvodno od toga upravo temeljito obnovljenog prijelaza i iza prvog slapa na Petrinjčici, ne uočava se drama kakva je prema ušću u Kaniži i duž porječja same Kupe.

U tome gornjem gradskom dijelu Petrinjčice, još neki dan prije sadašnjih nevolja, uredno se gradio novi dio obalnog nasipnog pokosa.  

Danas prijepodne je ovdje, s obale ili iz tek malo narasle Petrinjčice, svoju urušenu metalnu skelu s donedavnog gradilišta izvlačila skupina radnika. 

Iz podruma i nižih prostorija svojih kuća blizu Kupe i pokraj donjeg toka Petrinjčice, po Šetalištu Kajetana Knežića, Petrinjci su pumpama crpili vodu, a gradski komunalci i vodoopskrbljivači vrećama pijeska štitili izljev iz kanalizacijskog sustava. 

Zbog takvog stanja u ovom dijelu Petrinje, popodne je objavljeno kako se iznimno odobrava dvosmjerni promet vozila kroz Ul. Antuna Mihanovića, od kraja Ul. Braće Hanžek do Ulice Matije Gupca. Danas od podneva vodostaj Kupe kod Farkašića kretao se: 12 i 13 sati=978 cm, 14 sati= 976 cm…