Izložba ‘Semper fidelis – kućni ljubimci u antici’ u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U Arheološkom muzeju u Zagrebu, od srijede 31. svibnja, ponovno je moguće razgledati izložbu Semper fidelis – kućni ljubimci u antici. Izložba je ponovo postavljena, nakon što je bila privremeno sklonjena zbog tekuće obnove na oštećenjima nastalim u potresu u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Ulaz je besplatan a izložba ostaje otvorena do 1. rujna 2023. godine.

Izložba Semper fidelis – kućni ljubimci u antici prva je izložba u ciklusu manjih izložbi na kojima se interpretiraju teme iz svakodnevnog života u Rimskom Carstvu. Ideja autorice, kustosice Arheološkog muzeja u Zagrebu, Nine Gostinski, je zasebnim izložbama prikazati publici manje poznate segmente svakodnevnog života antike koje se podudaraju s gorućim temama u modernom društvu, poput odnosa prema životinjama. Tako, danas raširena praksa držanja kućnih ljubimaca nije zaobišla niti stare Rimljane, čiji je raspon životinja varirao od uobičajenijih pasa, mačaka i ptica, pa sve do reptila, vodozemaca, riba, insekata i egzotičnih životinja.

Na izložbi Semper fidelis – kućni ljubimci u antici mogu pogledati 50-ak predmeta iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu s raznim prikazima životinja koje su se u Rimskom Carstvu smatrali ljubimcima. 

Organizator izložbe: Arheološki muzej u Zagrebu

Autorica izložbe: Nina Gostinski