Godišnje Duhovsko proštenje usred Hrastovačke gore: Predblagdanska misa uz kamene ostatke kasnogotičke crkve, sve više nevidljive u travi, šikari i raslinju

Novinar: Antun Petračić

„Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici, te siđe po jedan na svakog od njih. Svi se ispuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.“ ( Iz Djela apostolskih)

Blagdan Duhova ili Pedesetnica, štuje se u svim crkvama i vjerama kao silazak Duha Svetoga na Isusove  apostole 50 dana nakon Kristova uskrsnuća. Slavi se i kao rođendan Crkve, prve zajednice vjernika, a uz ovaj blagdan katolika, pravoslavaca i drugih konfesija, tradicija je krizmanja, primanja prve svete potvrde. 

Ove godine taj blagdan bio je ove  nedjelje 28. svibnja, a posebno je tradicionalno slavljen u župi sv. Bartola u Hrastovici, Iznad toga naselja, na proplanku strme  Hrastovačke gore, od kasnogotičke davnine stajala je crkva sv. Duha, ali sada samo u ostacima rastresenog  urušenog kamena, kojeg sve izraženije prekriva trava i zauzima raslinje, nakon razornih potresa koncem 2020. godine.

Proslavu Duhova u prirodi kod sv. Duha uvriježilo je organizirati Hrvatsko planinarsko  društvo Sv. Duh iz Hrastovice, u dogovoru s župnikom, sadašnjim upraviteljem fra Matom Bašićem.  

On je na šumskoj čistini, ispred drvene kapele koja zamjenjuje „nestalu“ kamenu crkvu, u subotu uoči Duhova, za stotinjak vjernika-hodočasnika predvodio misno slavlje. Planinari su osnovno okrčili i pokosili okoliš kapele, a iz svojih prostorija u Hrastovici, sa stalnog čuvanja i skrbi, donijeli i oltar prekrili rukom izvezenim velikim pokrovom. Godine 2018. samo za  HPD Sv. Duh ovu rukotvorinu izradila je i darovala mještanka Ljubica Radučević, tadašnja sakristijanka i domaćica župne crkve.

Sveta misa na otvorenom uoči Duhova posvećena je upravo toga dana u Križevcima pokopanom vlč. Stjepanu Matoiću, župniku u Hrastovici 1975. – 1979.  Sada je opet misno slavlje sviranjem na pokretnim orguljama uveličao gost iz Krapine Alojz Vešligaj. Redovito je dolazio još u vrijeme  svoga brata Čedomila Vešligaja, župnika u Hrastovici, a nastavio i nakon njegove smrti prije šest godina…

U propovijedi je sadašnji župnik sv. Bartola za Hrastovicu i okolna sela ( također i gradske župe Sv. Ivana Pavla II u Petrinji) „navijestio“ kako će sadašnje ruševine jednom opet biti velebna crkva, a za to je potrebno ovu ruševinu  razumjeti i ljude između sebe obdarene Duhom svetim voljeti u svjetlosti, toplini i ljubavi.

–Hvala HPD Sv. Duh i Mjesnom odboru Hrastovice na prvoklasnoj organizaciji proslave Duhova, opet masovno obnovljene nakon potresa i Covida. Ostao je krasan običaj i neka se ostvare pozitivne misli župnika Mate Bašića – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Petrinje Robert Polanščak. Među gostima je nazočila i njegova zamjenica Adrijana Nenadić, a usred Hrastovačke gore našli su se hodočasnici  iz ostalih mjesta ove  župe, Iz Cepeliša uzbrdo dopješačili su Ivan Dumbović, Ivica Ivanković i braća Mijo i Marcel Filipović…

Svojim traktorom „na lice mjesta“ dovezao se i Antun Črepnjak, a imao je i opravdani razlog: njegova supruga Ljubica već godinama za ovu prigodu donosi hrpu svojih kolača, pa je u subotu sve hodočasnike počastila sa šest vrsta izvrsnih svježih domaćih slastica po starim receptima.

Proslavi sv. Duha pridružio se i Ivan Bašić iz Zagreba, otac župnika Mate, obiteljski podrijetlom iz Kruševa u Dalmaciji, koji je kod sina dolje u Hrastovici u posjeti već par dana. A ovaj mladi fratar uz pripremu vjerskog obreda još je unutar drvene kapele pomogao zvonaru Mati  Radučeviću „ujednačiti“ tonalitet zvona na početku i kraju mise.

Otac laik i sin svećenik, uz više domaćih članova obitelji i pridošlih gostiju zajednički su objedovali u prirodi, u kojoj se i zapjevalo uz harmoniku Antuna Harambašića.        

-Uspjeli smo i ove godine organizirati Duhove uz ostatke sv. Duha, unatoč sve manjeg broja članova i povećanih godina života, jer ovaj lokalitet traži i kondiciju dolaska i redovnog održavanja. Na nama iz društva, kao i Gradu i Turističkoj zajednici je nastavak u budućnosti. Dobra je ideja postavljanje triju panoa o povijesti ovog mjesta i okolice, za informiranje  prolaznika, izletnika, vikendaša i planinara, kojima je ovuda jedna od pješačkih staza do  Piramide- kazao je Damir Knežić, predsjednik HPD Sv. Duh.

Ponio je ogroman posao organizatora, a u pripremu uključio i svu svoju obitelj, iz koje jer supruga Ankica za sve hodočasnike skuhala (i dijelila) lovački gulaš, a do svetišta ga svojim traktorom dovezao osobno prvi čovjek HPD Sv. Duh. Posjetitelji su ovdje pozorno razgledali nove turističke informativne panoe s prepuno podataka iz serije Tematska staza Stara Hrastovica kroz opise Ostaci crkve sv. Duha, Obrambene zidine stare Hrastovice i Franjevci u Hrastovici.  Nekoliko ovakvih različitih opisa postavila je TZ Petrinje i po drugim predjelima Hrastovice, doznali smo od Mladena Korečića, predsjednik Vijeća mjesnog odbora.