Ove nedjelje u Petrinji: Uz Stipičin spomenik usred grada počast braći Radić i sjećanje na Miroslava Petračića

Novinar: Antun Petračić

Braća Radić, učitelji hrvatskog seljačkog naroda, rođeni su istog nadnevka, 11. lipnja, ali različitih godina: stariji Antun 1868., a mlađi Stjepan 1871. godine.

Usred Petrinje, na Trgu Stjepana Radića, s kojeg prema jugu grada i dalje do Pounja, počinje najdulja gradska ulica s imenom ovog pučkog tribuna, stoji veliki, u prirodnoj veličini spomenik jednog od najvećih hrvatskih političara svih vremena.

Ispod Radićevih brončanih nogu i podno mramornog podesta, jutros su članovi Hrvatske seljačke strane Grada Petrinje stavili svijeće i buket cvijeća donesenog iz nedaleke Hrastovice, važnog sela iz povijesti  HSS-a i života Stjepana Radića. U vlastitom vrtu i sa svoje okućnice cvijeće je ubrala i složila dugogodišnja članica HSS Ljubica Sodić, a iz Hrastovice je i trenutni povjerenik ove stranke za Grad Petrinju Damir Knežić.

U izjavi za medije je kazao kako je velika zasluga braće Radić u osnivanju 1904. godine Hrvatske pučke seljačke strane, kasnije preimenovane u Hrvatsku seljačku stranu, predsjednik koje je bio Stjepan Radić.

– Iako su obojica bili vrhunski intelektualci, nikada se nisu otuđili od svojih seljačkih korijena, naprotiv, na prvom su im mjestu bili mali ljudi… Stjepan Radić bio je veliki vizionar i odličan poznavatelj prilika u hrvatskom selu i problemima koji ih pritišću, na njima je razradio program s tri vrijednosne postavke: borba za hrvatska nacionalna prava, demokratizacija društva i socijalna pravda za sve. Ove su postavke aktualne i dan danas. Vjera u Boga i seljačka sloga! – kazao je Damir Knežić.

Kao potvrđeni povjerenik HSS, kojem je dužnost što prije pripremiti izbornu skupštinu ove stranke za Grad Petrinju, on je najavio pojačanu organizaciju aktivnost među desetak temeljnih ogranaka HSS po terenu. Već slijedeći tjedan održat će se poticajni sastanak predsjednika i predstavnika aktivnih, ali i pasivnih ogranaka i dogovoriti konkretne mjere, obveze i aktivnosti za izbor najkvalitetnijih članova u novo vodstvo ove stranke za cijelu Petrinju, najavio je D. Knežić. Uz spomenik Stjepana Radića, danas se izaslanstvo HSS sjetilo, i na svemu učinjenom, ostvarenom i postignutom, zahvalilo Miroslavu Petračiću ( još prije godinu dana na ovaj nadnevak nazočnom na istom ovom mjestu) svome zadnjem predsjedniku gradske organizacije, prerano umrlom 26. ožujka ove godine,  a 26. ožujka pokopanom na petrinjskom groblju sv. Rok.