Danas se slavio Antun Padovanski: U Hrvatskom Čuntiću puno domaćih i gostiju, među njima  pješaka-hodočasnika izbliza, ali i iz Petrinje

Novinar: Antun Petračić

Svakog ljeta u Hrvatskom Čuntiću, na spomendan nebeskog zaštitnika sv. Antuna Padovanskog, uz crkvu i samostan ovom franjevačkom redovniku i naveliko štovanom „svecu cijelog svijeta“ skupi se puno vjernika.

Do svetišta na vrhu strmog  brda,  tradicija je uhodanog vjerničkog pješačenja, kao zavjetno i molitveno hodočašće. Tako je bilo i ovog  utorka, 13. lipnja 2023., kada je na prijepodnevnu svetu blagdansku misu pridošlo, za radni dan, iznenađujuće mnogo ljudi. Glavnina se dovezla u automobilima, a oni najuporniji i najspremniji na čuntićki brijeg su dopješačili.

Na taj zavjetni poduhvat čak iz Petrinje odlučila se mlada obitelj Runjaić, 23-godišnji Boris i 21-godišnja Antonia, zajedno sa svojom tek osmomjesečnom kćerkicom Doris, vožene u dječjim kolicima.

– Ovo nam je prvo ovakvo zajedničko hodočašće, iz Petrinje smo krenuli ujutro, a Doris je uglavnom prespavala. Hodnja do Čuntića ujedno je i moja osobna nakana za  današnji imendan – na cilju ispred crkve rekla je „imenjakinja“ crkveno-nebeskog zaštitnika.

Na sličan način prilazili su i mještani susjedne župe sv. Bartola iz Hrastovice, a zabilježili smo trojku upornih: Sanju Rokić i njena dva susjeda, Milana Rokića i Juraja Radučevića, inače stalnih „hodaća“ na današnje ljetno, ali i ono siječanjsko zimsko Antunovo. Naravno, u naprtnjači se opet nosilo i domaće hrastovačko vino, najbolji „lijek“ za odmor duše i tijela na cilju, rekli su raspoloženi Hrastovčani.

Iz  Petrinje je  gradski predio Senjaka predstavljao Marijan Tunić, krenuvši iz kuće već oko 6 sati i stigao kako je i planirao za početak svete mise. Do toga vremena je preko Hrastovice i kroz Zelenu dolinu tradicionalno dohodao i liječnik epidemiolog, dr. Inoslav Brkić…

A današnja blagdanska služba Božja služena je iznimno u kratkoj i uskoj kapelici ispod samostana, jer se u župnu crkvu sv. Antuna Padovanskog nije moglo ući, svi su prozori i ulazi zatvoreni, sa svih su strana podignute visoke metalne skele zbog cjelokupnog saniranja oštećenja od potresa.

Prije i poslije podne misno slavlje uz svećenike Petrinjskog dekanata predvodio je i propovijedao gost ove župe, prečasni  mr. sc. Janko Lulić, bivši kapelan sv. Lovre i župni vikar Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji, sada kancelar Sisačke biskupije, a u međuvremenu u Rimu završio postdiplomski studij kanonskog prava.

U propovijedi posvećenoj djelovanju sveca  iz Padove, posebno je istaknuo Antunovu poniznost  i poziv svim ljudima da ne izgube Božju riječ, te jednako pozvao nazočne da uz zagovor sv. Antuna  ne izgube i ne ostave Gospodina, nego nastave s istim jednakim povjerenjem i vjerom koju je imao i širio sv. Antun.

U prelijepim narodnim nošnjama u misnom slavlju pjevanjem je sudjelovao ženski dio KUD-a Čuntićanka (koji je protekli vikend proslavilo 20 godina neprekidnog djelovanja), a na lijepom danu i brojnosti velikoj svečanosti za istinsko svjedočenje vjere u Boga, zahvalio je pater Petar Žagar,  upravitelj ove župe, u kojoj su uz Hrvatski Čuntić još sela Prnjavor Čuntićki, Kraljevčani, Dragotinci i Pecki. Poslije obje  dnevne svete mise,  župljani i njihovi gosti tog najvećeg vjerskog dana u godini, kao i pristigli  hodočasnici, okrijepili su se pićem i kolačima  iz novčane pomoći  Grada Petrinje, doznali smo od Ivana Radoševića predsjednika ovdašnjeg Vijeća MO za Prnjavor Čuntićki i Hrvatski Čuntić, kao i susjedni Srpski Čuntić.