Bili smo na svečanom otvorenju: Veteranski centar Petrinja sviđa se hrvatskim braniteljima, posebno ga hvale Antun Pintar i Mate Majstorović (sa suprugama)  

Novinar: Antun Petračić

Ulica Ivana Mažuranića, br. 11., 44250 Petrinja, preko puta Policijske postaje, a s druge strane  dugim  njegovanim mladim travnjakom do završetka Ul. Artura Turkulina, prava je i točna adresa novootvorenog Veteranskog centra u našem gradu. U  punoj je funkciji, a svečano otvoren ovaj tjedan.

Ceremonija  bez presijecanje vrpce, uz govore najodgovornijih i posvetu sisačkog biskupa Vlade Košića, a u nazočnosti hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske, kao i velike skupine raznih državnih i glavnih županijskih dužnosnika… Sve ih je predvodio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Ministarstvo hrvatskih branitelja osnivač je Javne ustanove Veteranski centar Hrvatske, sjedište je u Zagrebu ( upravitelj general  Josip Lucić), a u sastavu su četiri podružnice: od lani  u Šibeniku i siječnja ove godine   u Sinju, a nakon  Petrinje  do konca godine otvorit će se  i u Daruvaru. U  razdoblju do 2027. po Hrvatskoj se planiraju  još nova  četiri slična Centra.  

Izgradnja i opremanje prve četvorke sufinancirano je  iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru EU projekta Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 44,6 milijuna eura, (339 milijuna kuna) od kojih je 85% sufinancirano iz EFRR-a.

U Centar Petrinja, na mjestu nakon Domovinskog rata Vojarne HV Zrin, uloženo je 13 milijuna eura, za ukupno 148 ležaja ili 2800 korisnika godišnje.

Njihov je smještaj u prvom i drugom katu i dijelu prizemlja, gdje su bazen za rehabilitaciju i drugi sadržajni prostori, a vani otvoreni sportski tereni. Uz postojeću vrhunsku opremu u Petrinji se ubuduće  planira i osposobiti baro komora.

V. d. voditelj podružnice  je Miroslav Lončar, za sada je zaposleno 25 stručnih djelatnika iz osnovne namjene pružanja podrške i usluga braniteljsko-stradalničkoj populaciji, boravka  ili smještaja, usluga psihosocijalne pomoći i podrške, savjetovanja i pomaganja, psihološke djelatnosti, radno-terapijske usluge, rekreacijske i rehabilitacijske, kineziološkog programa i fizikalne rehabilitacije, promicanja zdravlja, vrijednosti Domovinskog rata i kulture sjećanja, organiziranja edukacija, radionica i tečajeva, sportske rekreacije i poduke, kulturno-umjetničkih događanja, sportskih natjecanja, ustroja mobilnih timova za pružanje svih drugih vrsta podrške i usluga braniteljsko-stradalničkoj populaciji – programe ovakvog Centra obznanilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

S podružnicom u Petrinje osobito su zadovoljni budući domaći korisnici, a prva iskustva s lanjskog trotjednog boravka u Šibeniku već ima nekoliko ovdašnjih hrvatskih branitelja.

– Program oporavka i rehabilitacije koristio sam zajedno sa suprugom i nemamo nikakve zamjerke. Vjerujem da će jednako biti i ovdje u Petrinji, nama blizu i pogodno za dolazak i jednostavniji boravak – kažu Mato i Miljka Majstorović.

– Prema  razgledu zgrade ovog prvog dana, čini mi se da je Petrinja još bolje, modernije i suvremenije opremljena i namještena. Naš je Centar prostorno veći od sinjskog i šibenskog, s čime sam osobno upoznat, a govori se kako će daruvarski biti najveći među ova  četiri dosadašnja. To me osobito raduje, i pohvaljujem ovakav sustav skrbi, posebno za   naše ratne invalide  – uz neslužbenu provjeru opreme po kabinetima rekao nam je Antun Pintar, predsjednik HVIDR-a Grada Petrinje. Lani je u podružnici Šibenik također boravio  sa suprugom Božicom.   

Svečano otvaranje Podružnice Petrinja uz svoj službeni dio popraćen je i događanjima izvan protokola.

Tako je hrvatski branitelj Ivan Vranić–Buva iskoristio priliku predsjedniku Vlade darovati staklenu pljosku žute slavonske originalne rakije. Temperamentni Buva ( takav mu je i nadimak) u javnosti poznat po žustrim istupima, nemilim kritikama  i srčanim polemikama, nije se detaljnije predstavljao, jer mu je Andrej Plenković odmah uzvratio kako ga znade, jer ga je vidio na televiziji!

Ratni zapovjednik Centra za motrenje i izvješćivanje Petrinje Ante Mrgan još od  završetka Domovinskog rata „vodi bitku“ za priznavanje  boračkog statusa  (umjesto neborbenog) pripadnicima ove postrojbe iz obrane Petrinje. Na poratnu „nepravdu“ sada su A. Mrgan i  Darko Dumbović, predsjednik Kluba ratne policije Petrinja, ukazali  nazočnom ministru obrane Mariju Banožiću, pa mu odmah i predavali pisano obrazloženje sa  zahtjevom za konačno izravnavanje  položaja  branitelja CMIO s pripadnicima ostalih  ratnih kategorija. 

Još je Ante Mrgan, ali u funkciji ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja, u obilasku multimedijalne dvorane najavio darovanje ovom Centru viška  knjižnog fonda o Domovinskom ratu i iz memorijalne lokalne zbirke, a sličnu donaciju, ali s umjetničkim slikama nastalim na dosadašnjim više  godina održanim  likovnim kolonijama u Petrinji, obećao je A. Pintar u ime HVIDRA-e.        

Za one kojima će to trebati, iz Ministarstva hrvatskih branitelja još su pojasnili  da korištenje usluga Veteranskog centra sukladno posebnim propisima mogu ostvariti:

 • Hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata,
 • Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata,
 • Članovi uže i šire obitelji smrtno stradalog, poginulog, nestalog i umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,
 • Članovi uže i šire obitelji hrvatskih branitelja,
 • Osobe stradale u obavljanju vojnih i redarstvenih dužnosti u stranoj zemlji u okviru mirovnih snaga i mirovnih misija ako ih je na tu dužnost uputilo nadležno tijelo u okviru međunarodnih obveza,
 • Pirotehničari u slučaju ozljede na radu ili profesionalne bolesti, koja je nastala kao posljedica obavljanja njihova posla,
 • Članovi uže i šire obitelji pirotehničara poginulih pri obavljanju svog posla,
 • Vojne osobe koje su ranjene ili ozlijeđene u obavljanju službene zadaće u Oružanim snagama,
 • Policijski službenik ranjen ili ozlijeđen pri obavljanju policijskog posla
 • Članovi uže i šire obitelji vojne osobe koja pogine ili umre zbog rane ili ozljede  koju je zadobila u obavljanju službene zadaće u Oružanim snagama,
 • Članovi uže ili šire obitelji policijskog službenika poginulog pri obavljanju policijskog posla,
 • Strani veterani sukladno međunarodnim sporazumima,
 • Žrtve seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu,
 • Civilni invalidi Domovinskog rata
 • Članovi obitelji civilne osobe poginule, umrle i nestale u Domovinskom ratu.

Veteranski centar pruža mogućnost korištenja usluga smještaja ili boravka. Program smještaja podrazumijeva korištenje usluga 24 sata dnevno u trajanju do 20 dana. Program boravka je  korištenje usluga  za vrijeme cjelodnevnog ili poludnevnog boravka. Poludnevni boravak može trajati do 6 sati dnevno, a cjelodnevni boravak od 6 do 10 sati dnevno. Ovim programom boravka nije obuhvaćeno noćenje u centru.

U zahtjevu za korištenje usluga po volji u jednoj od podružnica Javne ustanove Veteranski centar prilažu se potpisana izjava, medicinska dokumentacije, dokazi o stažu i statusu o sudjelovanju u Domovinskom ratu.