Vidovo u Strašniku: Lani kip sveca zaštitnika, sada elektrificirano zvono kapelice

Novinar: Antun Petračić

Sveti Vid podrijetlom sa Sicilije mučenik je za vjeru u Boga, do smrti proganjan u vrijeme cara Dioklecijana, ilustracije ga prikazuju uronjenog u kotao vrućeg ulja, njemu je prva crkva sagrađena u Rimu, slave ga i u istočnoj Crkvi, a uz štovanje diljem Hrvatske, nebeski je zaštitnik petrinjskog sela Strašnika.

Iako je spomendan sv. Vida tijekom tjedna, ove godine bio je četvrtak 15. VI,  Vidovo se tradicionalno proslavlja prve nadolazeće nedjelje, pa je u tome naselju jučer slavljeno vrlo svečano i bogato slavljenički. Dan mjesta organizirali su udruženo Grad Petrinja, župa iz Gora te Vijeće mjesnog odbora i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Strašnika. 

„Domovino, radi Tebe, radi bitka Tvog, gdje nam kosti rasute su, znade samo Bog!“

Glavni je to natpis na velikom spomen obilježju usred Strašnika za previše žrtava Drugog svjetskog rata i branitelja-civila u Domovinskom ratu. Za sve njih više izaslanstava položila su vijence i svijeće, a molitvu vodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić, uz p. Petra Glasnovića, župnika-voditelja svetišta Majke Božje Gorske i policijskog kapelana don Ive Borića. Na tome mjestu hrvatsku himnu izvela je Klapa policije sv. Mihovil iz Splita, a njih devetero pjevalo je i tijekom cijele mise.

Glavno misno rano popodnevnom slavlje održano je na otvorenom, s oltarom u hladu ispod razgranatih stabala lipe i divljeg kestena, a pritom je blagoslovljeno elektrificirano, sada nadaleko rasprostranjenog zvuka zvono u tornju seoske kapelice sv. Šimuna i Tadeja.

Tako iz godine u godinu Strašnik dobiva novi znak čujno-vidljive nazočnosti svoje crkvice: lani na sličnoj proslavi posvećen je iz slavonske hrastovine istesan drveni kip sv. Vida, a jučer osuvremenjeno zvono s daljinskim uključivanjem na struju. Prijenosni kip zaštitnika Strašnika izradio je i ovom selu 2022.  darovao samouki kipar-slikar, hrvatski branitelj  Antun Tonča Ferbežar iz Otoka, a ovogodišnju akciju donacije elektrifikacije zvona poveo je i okončao policijski kapelan Ivo Borić, glavni predvoditelj blagdanske mise.

Nakon duhovnog slavlja uslijedilo je i prigodni folklorni program u izvedbi gostujućeg KUD-a Hrastovička gora iz Hrastovice.

U katastrofalnim pomicanjima dubina podzemlja  zadnjih dana prosinca 2020. godine epicentar tzv. petrinjskog potresa nalazio se upravo ispod Strašnika, uz puno oštećenih i razrušenih kuća i ostalih stradalih seoskih objekata. Iako  su od tada  mještani  značajno sami ili iz donacija  sanirali štete, još se uvijek gradi i obnavlja.

– Na rušenje ostataka i otvaranje gradilišta čeka još  šest domaćinstava, a vjerujemo u uspješno dovršenje cjelokupne obnove. U godini između dva blagdana sv. Vida kroz predio Brđani asfaltirano  je tri kilometra seoskog puta,  a sada strojevi i mehanizacija pripremaju slično za promet po dijelu sela nazvanom Boluni. U funkciji je, uz stalno održavanje, i seosko igralište za mali nogomet, a još ranije u cijelosti je asfaltiran prilaz selu s državne ceste u Gori- kaže predsjednik VMO Dragan Stanić. Još nam je iznio najnoviji podatak: Strašnik „broji“ 160 ljudi u 54 domaćinstava.

Nastavak saniranja posljedica potresa s podupiranjem prigradskih i ostalih naselja najavila je gošća svečanosti, gradonačelnice Petrinje Magdalena Komes.

-Kroz Fond solidarnosti osigurali smo  određena sredstva, a s 30.lipnja, odnosno s krajem Fonda solidarnosti neće stati financiranje, jer smo kao Grad i  Županija osigurali od  Vlade RH sredstva za nastavak projekata. Znači, nastavljamo dalje radom i želimo vratiti sve Petrinjce u njihove domove i u zajedništvu čekati bolja vremena – izjavila  je M. Komes.

Ovdje je nazočio i zamjenik SMŽ župana Mihael Jurić, koji spominje ravnomjerni razvoj cijele Županije, dok za Strašnik izdvaja akciju  asfaltiranja, a učenicima iz Strašnika koji pohađaju Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić u Gori rekao „da se  škola obnavlja, bit će prekrasna i kvalitetnija nego ikada, a iskreno se nadam da će to biti početkom nove školske godine. Dakle, što je  u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije možemo reći da smo zadovoljni intenzitetom radova i uz zagovor sv. Vida, molimo za zdravlje i dobrobit svih stanovnica i stanovnika Strašnika –kazao je M. Jurić.

Nakon ovo nedjeljne proslave Dana Strašnika vezane uz sv. Vida, u iduća dva vikenda slične blagdanske proslave pripremaju se u još dva petrinjska seoska naselja: najprije u subotu 24. lipnja za Rođenje Ivana Krstitelja godišnja je svečanost Graberja, a povodom Sv. Petra i Pavla 29. ovog mjesec slavit će se u Taborištu.