Optimističko slavlje Dana Graberja za konačnu obnovu sela: 14 godina uživali u domu, sada su samo travnjak i ostaci spremišta DVD

Novinar: Antun Petračić

„Samo smo 14 godina uživali u našem domu. Zgradu nekadašnje škole preuredili smo u glavno mjesto okupljanja svih seljana. Otvorili ga 2006., održavali, pazili i korisno koristili do razornih potresa 28. i 29. prosinaca 2020. Sada je ovdje samo trava, ali vjerujemo u budućnost“- u subotu pred večer na licu mjesta  Graberja požalila nam se mještanka Ankica Kovačević.

Spada među vrlo aktivne žene i muškarce njihove Kulturno umjetničke udruge Seljačka sloga, iz koje su zajedno s Vijećem mjesnog odbora ovog 24. lipnja organizirali zajedničku proslavu nebeskog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja.

Dan sela, Ivanovo u Graberju, po idealnom vremenu nakon višednevne sparine i „saharske“ vrućine, slavio se na otvorenom, unutar ograđenog dvorišta sa sačuvanom nadstrešnicom uz povišenu betonsku pozornicu, u nastavku povezanu s ostacima prije potresno zidane pecane.  

Uredno održavan travnjak nastavlja se prema dubini sela, ispod grana ovog ljeta slabo rodnih voćaka neoštećeno  je dječje igralište, a uz drugi rub parcele jedva iskoristivo vatrogasno spremište samo za stavljanje pod ključ neophodne sačuvane zajedničke seoske opreme. Uz vanjsku metalnu modernu ogradu bivšeg doma na dvije palete složen je spašeni originalni crijep, a na potres podsjeća veliki bijeli kontejner kao terenski ured Državne geodetske uprave čiji stručnjaci u četiri okolna sela obavljaju izmjere dijelova k.o.   

-Graberje broji 154 mještana u 50 domaćinstava i u potresu su jako stradali. Kroz samoobnovu je sanirano najnužnije, ali desetak kuća čeka rušenje i odvoženje ostataka, pa novu gradnju, a najveća zadaća i obveza za cijelo selo je izgradnja novog doma, na istom mjestu gdje je bio dosadašnji – kaže predsjednik VMO Tihomir Bunjan.

Pritom navodi kako „sve ide sporo, ali se nada da novu zimu nitko u Graberju neće dočekati u kontejnerima. Što se tiče novoga doma na natječaj SMŽ predali smo uredno potvrđenu dokumentaciju o vlasništvu, elaborat rušenja i druge legalne, čiste papire, pa čekamo konačnu odluku i rješenje. Gradonačelnica je i danas ovdje najavila da će prenamjenom sredstava biti dostatno za barem završetak građevinskih radovi, s rokom godinu dana. Vidjet ćemo. Nadamo se najboljem. Pozitivno mislimo. Tako i gledamo“.    

Gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes stavlja u fokus izgradnju mjesnog doma Graberja, podsjeća kako je Županija osigurala dio sredstava, a i Grad Petrinje je dodatna zatražio  od države, čime će biti za sva sela koja su se za slične  seoske ili vatrogasne domove prijavila na županijski poziv. 

-Dovršit ćemo ih i nadam se, ako nas posluži vrijeme i ako bude dovoljno građevinskih radnika, da ćemo slijedeće Ivanjske susrete proslaviti u mjesnom domu Graberja – izjavila je M. Komes.

Proslava blagdan sv. Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika, štovatelja i zagovornika stanovnika  Graberja počela je svetom misom, koju je prvi puta  na ovom mjestu vodio gost-svećenik, iz reda salezijanaca Filip Tomić, podrijetlom Janjevac s Kosova, sada na godišnjem odmoru iz katoličke misije u Nürnbergu u Njemačkoj. Sudjelovao je i domaći župnik, don Paško Glasnović, rektor svetišta Majke Naših Stradanja u Gori. 

U selu s poznatom udrugom folklora, pjesme, plesa ( osnovane 2004.) pa i vlastite kazališno-diletantske skupine ( koja ovaj puta nije nastupila) naravno da se naveliko veselilo na pravi pučki tradicijski način. Uz domaćine, u prigodnom glazbenom programu sudjelovali su samostalno KUD-ovi  Čuntićanka iz Hrvatskog Čuntića i Pokupljanka Brest, ali su se  spontano i bez ranijeg dogovora brzo na pozornici pomiješali svi folkloraši. Tako su uz svoje uvježbane i za ovakve prigode uvijek raspoložene svirce nadaleko prema selu, te nadomak državne ceste Petrinja-Glina razlijegali poznati napjevi pjesama i plesa, uključujući i obvezatno juktanje.  

Za ovogodišnje Ivanje, Mjesni odbor Graberja i KUU Seljačka sloga zajedničkom zahvalnicama nagradili su prijatelje, donatore, suradnike i sve one zaslužne osobe za dugotrajnu „nesebičnu pomoć u razvoju mjesta Graberja“, uključujući i najnovije  saniranje šteta od potresa i za ostali  humanitarni rad.

Predsjednik VMO Tihomir Bunjan, tako je među inim, za učinkovitu suradnju u mandatu sadašnjeg Vijeća, zahvalnicu uručio obitelji ovog proljeća pokojnog dr. Miroslava Petračića, kao i posmrtno dr. Miroslavu Gregurinčiću, bivšim dužnosnicima dr. Kreši Kovačićeku i Marijani Petir. Također, Gradu Petrinji i osobno gradonačelnici, SMŽ i zamjeniku župana Mihaelu Juriću, ali i nazočnim prijateljima iz Čazme i okolice. S njima je vezano čvrsto prijateljstvo i solidarnost u pomaganju nakon petrinjskog potresa i jednakom uzvratu poslije čazmanske vremenske nepogode. Hvala Graberju i za dodjelu zahvalnice PS-Portalu.