‘Dani jazza Damira Kukuruzovića’ od 2. do 9. srpnja u Sisku

U Sisku će se od 2. do 9. srpnja 2023. godine održati tradicionalni “Siscia open jazz & blues festival”, kojeg je prije 18 godina pokrenuo glazbenik svjetskog glasa, Damir Kukuruzović.

Damir Kukuruzović bio je najistaknutiji hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta. Glazbeni kritičari su o Damiru govorili kao “gitarističkom virtuozu koji uz iznimne sviračke vještine uspijeva dosegnuti najvišu estetsku razinu.” U svojoj glazbenoj karijeri je surađivao s najvećim jazz glazbenicima današnjice: Stochelom Rosenbergom, Paulusom Schaferom, Robinom Nolanom, Angeloom Debarreom, Raphaelom Faysom, Ludovicom Beierom, Zoranom Predinom…

Bio je osnivač i voditelj Siscia Jazz Cluba i proteklih je godina u Sisak redovito dovodio vrhunske svjetske jazz glazbenike. Nakon što je zatvoren klub Boška Petrovića, Siscia Jazz Club je bio jedini jazz klub u Hrvatskoj. Nažalost, zbog teških oštećenja od potresa zgrade u kojoj se klub nalazio i on je morao zatvoriti svoja vrata, nadamo se privremeno.

Damir je, nažalost, u prosincu 2020. preminuo od posljedica Covida-19, ostavivši veliku prazninu na jazz sceni, no zahvaljujući njegovoj životnoj partnerici Marijani Barišić i prijateljima festival koji je on postavio na noge i dalje se nastavlja održavati. Tako će ove godine, od 2. do 9. srpnja, pod nazivom “Dani jazza Damira Kukuruzovića”, festival u Sisak ponovo dovesti elitne glazbenike.

“Siscia open jazz & blues festival” otvara Kukuruzovićev veliki prijatelj Miro Ungar koji će nastupiti zajedno s vodećim hrvatskim gipsy jazz bandom: Oridano Gypsy Jazz Band s Orjenom Riđanovićem, jednim od istinskih manouche gipsy gitarista; potom slijedi gostovanje Aleksandar Tomić Quarteta kojeg čine glazbenici iz Big benda beogradske TV; trećeg dana nastupaju Ivan Colarić & Ante Reljić trio poznat po izvedbi zagrebačkih šansona u jazz stilu; 5. srpnja imat ćemo priliku poslušati Leon Brenko Quartet, sastav koji je prije par godina okupio izvrsni pop i jazz klaviaturist i skladatelj Leon Benko; potom u Sisak dolaze stari poznanici Black Coffee, zadarski jazz glazbenici ali s novom pjevačicom, nakon odlaska Martine Thomas; 7. srpnja je večer rezervirana za  Brown Sugar; a slijedeću večer dolazi virtuoz na gitari Branko Bogunović Pif koji će nastupiti s Hanom Blažević, za koju kažu kako je pravo glazbeno osvježenje naše glazbene scene. Istu večer, 8. srpnja, nastupa vrhunski jazz saxsofonist Denis Razumović Razz sa svojim Denis Razumović Razz Quintetom. Na završnoj večeri uz Damirov Django Group nastupa dobro nam znan gost, vrhunski nizozemski jazz gitarist Paulus Schäfer, a uz njega će nastupiti Luciano Venier i Lađarice.

Na otvorenju i zatvaranju festivala bit će prikazan i dokumentarni film o Damiru Kukuruzovićiu i festivalu.

18. Siscia open jazz & blues festival

Dani jazza Damira Kukuruzovića

Atrij Gradskog muzeja Sisak
(U slučaju kiše Dom INA Rafinerije Sisak / Državni arhiv u Sisku)

Program:
2.7.2023. – Miro Ungar & Oridano Gypsy Jazz Band
3.7.2023. – Aleksandar Tomić Quartet
4.7.2023. – Ivan Colarić & Ante Reljić trio
5.7.2023. – Leon Brenko Quartet
6.7.2023. – Black Coffee
7.7.2023. – Brown Sugar
8.7.2023. – Branko Bogunović & Hana Blažević / Denis Razumović Razz Quintet
9.7.2023. – Paulus Schäfer & Damirov Django Group s prijateljima (Luciano Venier i Lađarice)

Svi nastupi počinju u 21,00 sati

Rezervacije: na mail gksisak.barisic@gmail.com ili na tel. 091 1543372