Dan Taborišta je blagdan sv. Petra i Pavla: Prva procesija od groblja, u kapelu sv. Petra vraćaju se restaurirani kipovi sv. Bizme i Jude Tadeja

Novinar: Antun Petračić

Turski osvajač Hasan paša Predojević, osnivač nove Petrinje izgradnjom utvrde- tvrđave na utoku Petrinjčice u Kupu, 3. svibnja 1592. u tabor je svoju vojsku okupio  na prostoru današnjeg sela Taborišta, pa po tome izrazu ovo prigradsko naselje nosi svoje ime.

Mještani uređenog i urednog mjesta svetkuju svoje nebeske zaštitnike sv. Petra i Pavla, njihov spomendan je 29. lipnja, a  jučer popodne i dugo u noć  svečano i raznovrsno slavljen je  Dan sela.  Ove 2023. godine dočekan je  s potpuno novih asfaltiranih 900 metara kroz cijelo selo i odvojke, uključujući i  dva spojna ulaza-izlaza na državnu cestu Petrinja- Kostajnica.

A po njenih oko tri kilometra prema Petrinji, prvi puta  od kapelice sv. Petra na mjesnom groblju do kapelice Majke Božje od sedam žalosti u Taborištu prolazila  je dugačka svečana procesija, uz nošenje kipa sv. Petra. Ispred oltara na otvorenom usred sela postavljen je uz dva novoobnovljena, restaurirana slična kipa,  sv. Bizme i  Jude Tadeja, pa će ih opet  vratiti na njihova mjesta u grobljanskoj kapelici.

Ove kipove je  još 1754. godine dao izraditi zagrebački biskup Juraj Branjug,  po takvoj starosti prednjače na Banovini, nemjerljiva su i zaštićena sakralna kulturna baština, a pred ratno progonstvo spasio ih tadašnji župnik hrastovački Vlado Košić.  Kao  sadašnji biskup sisački predvodio je  popodnevnu hodnju i služio te propovijedao na blagdanskoj  svetoj misi.  Nazočili su  i  Mislav Fleck i Karlo Vučković iz  Res-kon arta u Samoboru, stručnjaci restauratori obnove ova dva stara drvena kipa. Na sličnoj sanaciji nalazi se još nekoliko ovakvih  crkvenih spomenika s područja Petrinje.

Odmah po  dolasku hodočasnika u Taborište, uz  spomenik žrtvama Domovinskog rata i stradalima u 2. svjetskom ratu vijence i svijeće položila su izaslanstva Taborišta, Grada Petrinje, Sisačko moslavačke županije, vatrogastva, policije, Hrvatske vojske, udruga i političkih stanaka, a zajedničku molitvu poveo mons. Vlado Košić.

Odavno je Taborište znano kao razvijeno i masovno seosko središte dobrovoljnog vatrogastva Grada Petrinje, pa je  zbog  toga i na ovogodišnju svetkovinu Isusovih učenika Petra i Pavla organiziran tradicionalni veliki skup 120  djece i mladeži iz DVD-ova Grada Petrinje.

U pokaznim vježbama preciznosti, brzine, spretnosti i uvježbanosti sudjelovale su tri ekipe domaćeg Taborišta, po dvije iz Male Gorice i Mošćenice, te po jedna iz Gora, Hrastovice i Budičine, a sve ih je na godišnje županijsko natjecanje njihova uzrasta. ove nedjelje u svoje rodno Trebarjevo Desno osobno pozvao predsjednik Vatrogasne zajednice SMŽ Mijo Brlečić.  

Važnost djece za opstanak i budućnost svoga zavičaja na misi je naznačio biskup Košić, a uz početak natjecanja  navela i gradonačelnica Petrinje.

-Taborište je važno u župi sv. Bartola, zajedno s Budičinom i Hrastovicom čini  jezgru ovog dijela Grada Petrinje i zato me veseli veliki broj djece i mladih koji će naslijediti  seniore u vatrogastvu koji su se zaista iskazali, naročito u posljednje vrijeme, ne misleći pri tome samo na potres koji je iza nas, nego i na nedavne poplave… Također, u Taborištu i u drugim dijelovima, nikad kraja ulaganjima, veseli nas svaki novi projekt kojeg donosimo za Taborišta, poput ceste koja je zahtijevala sanaciju i u županijskom i u gradskom dijelu, a isto tako napravljen je projekt za dom jer svi domovi po našim selima služe za brojne manifestacije, rad  udruga i održavanje tradicije – kazala je Magdalena  Komes.

Za  Dan sela odigrana je i tradicionalna nogometna utakmica Dolenci-Gorenci s igračima iz dva predjela Taborišta, a okončana  bez pobjednika, ali uz puno pogodaka, 9:9. 

U završnom sinoćnjem glazbeno-zabavnom programu ovogodišnjeg proštenja Petrova i Pavlova nastupila je  tamburaška grupa  Gazde.