Četvrtak 29. lipnja u Petrinji: 60 godina vjernosti Zlate i Fabe, početak USA turneje, rođendan Andrije-vršnjaka RH u EU

Novinar: Antun Petračić

Foto: privatna arhiva, župa sv. Jeronima u Chicagu, A. Petračić

Opet ćemo malo o događajima vezanih uz nadnevke, a ovaj puta o tri zbivanja u Petrinji predzadnjeg dana upravo otišlog mjeseca lipnja.

ŠEST DESETLJEĆA BRAKA ZLATE I FABIJANA GJAFO: Na blagdan svetih Petra i Pavla, 29. lipnja 1963. u petrinjskoj Kaniži, Ulici Matije Gupca br. 81., slavilo se vjenčanje domaće djevojke Zlate Augustić i pridošlog momka Fabijana Gjafe, rodom iz Utolice, u Pounju. Na bračnu vjernost prisegnuli su najprije građanski, a zimi iste godine crkveno i od tada su  zajedno, skupa, neprekidno, pa  proteklog četvrtka 29. lipnja 2023. napunili točno 60 godina braka. 

– „Hodali“ smo godinu dana, a svatove proslavili u dvorištu moje roditeljske kuće u Kaniži. Kum mi je bio bratić Milivoj Bašić sa suprugom Elizabetom, a Fabi njegov prijatelj Ivan Blažević. Zabavljao nas je već tada znan tamburaški sastav Stucka, sa sviračima iz moje bliže rodbine. Za uspomenu i sjećanje  ostale su sačuvane crno-bijele fotografije – o njihovu dugom ženidbenom vremenu ispričala  nam je slavljenica Zlata. 

Foto: Privatna arhiva

Svojih 33 godine staža zaslužila  je kao službenica tadašnje općine Petrinja, a Fabijan otišao u mirovini iz termoelektrane HEP-a u Capragu. Za ovu obljetnicu supruzi je darovao tri crvene ruže (za svakih 20 godina po jedan cvijet), pa   zajedno s kćerkom Renatom, uz šogora Marijana (Manjusu) i šogoricu Đurđu, skromno su ručkom proslavili bračni jubilej. Za brojnije društvo nemaju ni prostora ni uvjeta. Slavljenički par Gjafo, naime, čeka izgradnju svoje nove montažne kućice na novim temeljima istog mjesta u potresu rastresene pa uklonjene stare kuće u tv. Bogdatu, uskoj, ali jednosmjerno vrlo prometnoj  Ul. Andrije Kačića Miošića.  

– Izgrađena je cijela konstrukcija i upravo očekujemo njen dovoz pa brzo cjelokupno montiranje elemenata. Vjerujemo kako će se sve postati vidljivo i na svome mjestu do  proslave petrinjskog blagdana Lovrenčeva u kolovozu – s velikom nadom očekuju slavljenici Gjafo. Do useljenja u novo, borave u privremenom kontejneru u  svome dvorištu.

 Čestitamo im na dugom braku!

AMERIČKI HRVATI NA FOLKLORNOJ  TURNEJI PO HRVATSKOJ:   29. lipnja je počela i  do 12. srpnja po dijelu Hrvatske i susjedne BiH potrajat će turneja 50-brojne  skupine Hrvata iz SAD, okupljenih u Hrvatskoj školi kardinal Stepinac u Chicagu, pri tamošnjoj  Hrvatskoj katoličkoj misiji župe sv. Jeronima. Ovog proljeća su proslavili pola stoljeća ovakve posebne škole za iseljenike, a na  programski odlazak u Hrvatsku  odlučuju se svake četvrte godine. Opet sada, kao i prije osam godina,  u sastavu skupine je Dubravka Ivančić, rođena u Americi, ali udana za  Marija Ivančića, tamo pridošlog iz Petrinje. Amerikanci su u domovinu svojih predaka, roditelja ili vlastitog rođenja, doputovali nekoliko dana ranije i pritom nakratko obišli najbližu rodbinu diljem Hrvatske, a s četvrtkom 29. lipnja okupili se u Zagrebu i započeli turneju „po starom  kraju“.

Za takvog kratkog navraćanja  u Petrinju,  snahu Dubravku i starijeg unuka Luku, u predjelu Senjak primili su Marijovi roditelji Marija i Mirko Ivančić, pa smo i mi znatiželjno navratili do domaćih i gostiju, aktivnih članova folklorno-tamburaškog sastava Amerikanca.

Foto: Antun Petračić

Dubravka Ivančić je bivša učenica,  aktivna članica, pa učiteljica i stalna  među voditeljicama katoličke župe sv. Jeronima. U  njihovoj školi pohađanja  subotom i nedjeljom naučila  je tečno govoriti i pisati hrvatski, a stekla puno vještina  plesa, pjevanja i tamburanja. Istim putem usmjerila je starijeg sina Luku, ali jednako  i mlađeg Darija, koji je ovo ljeto ostao s tatom kod kuće.

–Na Touru Hrvatska 2023. nastupit ćemo pet puta, od Zagreba i okolice,  Splita do Đakova, uz obilazak rodnog Stepinčevog Krašića, Plitvičkih jezera, Zadra, Sinja, Međugorja, Dubrovnika, Mostara, Vukovara i Slavonskog Broda. Sa sobom smo ponijeli instrumente, a zbog lakšeg avioprijevoza narodnu nošnju  hrvatskih krajeva posudili u Velikoj Gorici. Inače, u Chicagu svatko od nas ima svoju vlastitu narodnu nošnju u kojoj često nastupamo s  raznim koreografijama iz hrvatskih krajeva. Moj je otac rodom iz Međimurja, mama iz Livna, pa su mi od malena   usadili ljubav i poštovanje prema njihovoj i mojoj domovini – rekla nam je  Dubravka Ivančić.

Visoki mladić u rujnu će postati  punoljetni 18-godišnji  Luka, kojeg već znamo po ranijoj  priči iz Petrinji dok je lanjske jeseni pohađao nogometnu školu GNK Dinama u Zagrebu i istovremeno pomalo trenirao u NK Mladost Petrinja. U folklorašima se smjenjuje i kao plesač i  svirač tamburice, za  probu  dnevne vježbe na primu nam je izveo hrvatsku himnu, a u kajdanki su note američke himne  i desetak naših tradicijskih izvornih plesova i popularnih pučkih i domoljubnih pjesama, poput Turopoljski drmeš, Domovina,  Lička kapa, Od Dunava do Jadrana, Hrvatica sam mlada, U boj, u boj!…

Zanimljivo je još i to  kako se  Luka Ivančić  neće u SAD vratiti sa svojom skupinom folkoraša nego ostaje još tjedan dana u Europi, ali ovaj puta u Danskoj glede pohađanja  škole nogometa  sličnog programa kao i lani u Zagrebu. On nikako  ne odustaje od planova za daljnju sportsku nadgradnju u Hrvatskoj, jer mu je u mladim danima do odlaska u SAD  u Petrinji i okolici izvrsno nogomet igrao i otac Mario.

Uspješna turneja Dubravki i Luki i njihovim Hrvatima iz  Amerike!

ANDRIJA JE 10-GODIŠNJI VRŠNJAK (MANJE JEDAN DAN) REPUBLIKE HRVATSKE U EU: Da mu je mama Vedrana „pričekala“ samo 25 sati, njen prvorođeni sin Andrija Petračić-Štajcar, bio bi i službeno, u isti dan vršnjak ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ovako je u Sisku rođen pred ponoć u subotu 29. lipnja 2013., tek malo više od jednog dana prije onog povijesnog 1. srpnja prije deset godina. Od tada je Andrija postao bratom 5-godišnje Lede, pohađao skupinu Sovice u gradskom  vrtiću  Petrinjčica, počeo Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića i od jeseni će već u četvrti razred. Nema daleko hodati od tatine, Domagojeve  kuće  u tome kvartu Petrinje, gdje odlično ocjenjivani dječak zelenih očiju veliku potporu  u domaćim zadacima  dobiva od bake Đurđe, umirovljene učiteljice u toj istoj Tadijinoj školi. Povremeno, najčešće petkom poslije nastave, „gostuje“ na ručku i odmoru kod drugog kraka obitelji, svojih Petračića, bake Ane, djeda Antuna i tete Andrijane  u Dugoj ulici.

Foto: Antun Petračić

Deseti rođendan Andrija je slavio čak tri puta: još pri kraju školske nastave s vršnjacima iz svoga 3. a razreda, na sam rođendan u Dugoj ulici, a ove subote opet kod kuće, uz rodbinu i prijatelje iz Atletskog kluba Sisak. Dva – tri puta  tjednom roditelji ga voze  trenirati  na stadion NK Segeste, odakle mladi trkaći odlaze na vikend natjecanja po  Hrvatskoj, pa je Andrija već vlasnik nekoliko osobnih i skupnih klupskih  medalja u trčanju. Brzi dječak jedini svoje dobi i uzrasta sudjelovao je i u najdužoj stazi među već odraslim djevojkama i mladićima  u nedavnom crossu Grada Petrinje.  U izvanredne izvanškolske  aktivnosti pribraja i uspješan završetak prvog razreda odjela u Petrinji Glazbene škole Fran Lhotka iz Siska.  Samoinicijativno je odabrao – rog! 

Sretan rođendan, Andrija!

OPĆENITO O 29. LIPNJU:  Toga nadnevka  je   blagdan svetih Petra i Pavla, ove godine prvi puta proslavio je Grad Kutina, a još Duga Resa, Supetar i Vrgorac, u našem kraju Petrovo i Pavlovo u prigradskom selu Taborištu; 1900. godine rođen je Antoine de Sant Exupery, francuski zrakoplovac i književnik, autor slavnog dječjeg romana Mali princ i iste 1900. godine utemeljena je  Nobelova nagrada za znanost, književnost i mir u svijetu. Umrle  su poznate filmske zvijezde Jayne Mansfield (1967), Lana Turner (1995) i Katharine Hepburn (2023), a 2004. hrvatski političar Stipe Šuvar.