Udruga umirovljenika Petrinje opstala nakon potresa: Manje članova i bez prostorija, ali u javnosti i dalje vidljivi, izabrano staro-novo vodstvo

Novinar: Antun Petračić

Udruga umirovljenika Grada Petrinja, u sastavu središnjice  Matice umirovljenika Hrvatske, uspjela je „preživjeti“ sve teške dane u post potresnom vremenu. U odnosu na godine prije velike katastrofe udruga više nije (preko)brojna ni  masovnog članstva, ali je zadržala osnovne programe za  najupornije okupljene. 

S prirodnom  nesrećom na samom kraju 2020. godine  Udruga je ostala i bez službenih prostorija u stambenoj zgradi na Trgu hrvatskih učitelja, pa predsjednica Rezika- Biba- Krolo svu dokumentaciju drži i organizaciju djelovanja vodi iz svoje kuće s adresom u Lekeniku.

Unatoč ovakvih izuzetno otežanih, i posebnih  uvjeta, Udruga umirovljenika Petrinje nove obveze utvrdila je na redovitoj godišnjoj i ujedno izbornoj skupštini.

Osobe treće životne dobi s uplaćenom  članarinom MUH-u  javnim glasovanjem odlučili  su se za staro-novo vodstvo, pa i nadalje ostaju predsjednica Rezika Krolo, zamjenica Mirjana Vidmar-Modrovčić, tajnica Marcela Sigur, u Izvršnom  odboru su Ivanka Kolić, Katica Dujmić, Ljubica Car, Aleksandar Marković, Đurđica Mrazovac, Marijan Dujmić i Nena Trputec, a u Nadzornom odboru Josip Kolić, Višnja Dejanović i Dušanka Lončar.

– Djelujemo ograničeno, ali uvijek  u interesu svojih članova. Za stalne zainteresirane  korisnike više puta godišnje organiziramo nabavku  svježe piletine s otplatom u mjesečnim obrocima, vodimo na prigodne sezonske proslave i izlete, a tijekom ljeta posredujemo u jednodnevnom putovanju  na kupanje u moru. Uz ovakav „nevidljiv“ rad osobito smo u javnosti zamijećeni na svojim samostalnim štandovima po glavnim godišnjim proslavama Uskrsnog sajma, Lovrenčeva, Tominja    i drugih gradskih manifestacija, kao  i izvan Petrinje, poput Dana meda u Topuskom.  Pritom nudimo svoje kućno izrađene ukrase, nakit, suvenire i druge uporabne sitnice. Takvim programima namjeravamo nastaviti i dalje, uz  sudjelovanje na uhodanim masovnim godišnjim susretima kulturno-umjetničkog  stvaralaštva  umirovljenika SMŽ, te županijskim sportskim igrama, koje će se za ovu 2023. održati u rujnu u Jasenovcu – kaže predsjednica R. Krolo, sada   već s  petim mandatom  na  dužnosti.

Na umirovljeničkoj skupštini novog zamaha ove udruge Grada Petrinje, predsjednica i zamjenica posebno su za dosadašnje djelovanje zahvalili na potpori Božici Ivičić iz Turističke agencije Euro-tours u Petrinji,  te dosadašnjem dugogodišnjem članu Udruge i izaslaniku u podružnici SMŽ, prenositelju ovog  rada u lokalnu i državnu javnost, novinaru Antunu Petračiću.  Zato, hvala osobno Udruzi na uspomenici uz čestitku imendana  i besplatnoj članskoj iskaznici za tekuću godinu. Svatko novi,  za ovu udrugu zainteresirani „penzić“,  može se  u svako doba obratiti  na mobilni telefon predsjednice R. Krolo: br. 098-910-1343. Godišnja članarina  iznosi 10 eura.