Vatrogasci Grada Petrinje spremni dan i noć: Nakon potresa puno obveza, ali i znatno opremljeniji, sada imaju 16 vozila raznih namjena

Novinar: Antun Petračić 

Foto: A. Petračić i  DVD Taborište

Udružena dobrovoljna vatrogasna društava iz Petrinje, Mošćenice, Male Gorice, Gora, Nebojana, Graberja, Hrastovice, Taborišta, Budičine, Prnjavora Čuntićkog, Luščana i Javna postrojba Grada Petrinje; ukupno 856 članova za 381 km2  površine Grada Petrinje, koja je polovicom nenaseljena i neobrađena;  vlasništvo 16 vozila za razne  namijene i potrebe: lanjski godišnji prihod milijun i 047 tisuća kuna; više stotina intervencija i usluga u dovozu pitke vode, auto ljestvi, prometnim nesrećama, pranju prometnica, gašenju požara, spašavanju od poplave; prepuno žurnih obveza i poslova u saniranju i otklanjanu posljedica katastrofalnog potresa – osnovna je ukupnost Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, čiji su izaslanici ovaj vikend održali svoju redovitu godišnju i izbornu skupštinu.

Domaćin  30-te sjednice obvezatnog  godišnjeg  skupa bio je DVD Nebojan, a do konca godine još će se posebno svečano obilježiti jubilarna 30-obljetnica ove petrinjske homogene zajednice, čime će se podsjetiti na njeno  osnivanje 1993. u Lekeniku usred Domovinskog rata, tijekom prisilnog progonstva iz Petrinje i s Banovine.

Na  godišnjoj skupštini za 2022., s utvrđivanjem planova za tekuću 2023., u opsežnom izvješću predsjednika Zajednice Ivana Palaića i zapovjednika Zvonimira Ljubičića, navedene su sve lanjske aktivnosti za svako društvo pojedinačno, a ni jedno nije bilo izuzeto iz osnovnih obveza zbog kojih postoje i djeluju od posebnog društvenog i humanitarnog interesa u gašenju, spašavanju  i drugom žurnom i preventivnom djelovanju u svojoj životno-radnoj sredini.

I lani, kao i prethodne osobito naporne i aktivne 2021. godine, Vatrogasna zajednica Grada Petrinje „borila“ se na svome  području  saniranjem velikih šteta nastalih u razornim potresima na samom kraju prosinca 2020.

U toj su katastrofi  društvima Male Gorice, Graberja i Luščana  razoreni njihovi domovi-spremišta, pa  će se graditi novi, sanirati  oštećeni  objekti, osobito DVD-a  Taborišta, Budičine i vatrogasnog doma Petrinje, dovršiti započeti radovi u Hrastovici,  graditi  na postojećim temeljima u Maloj Gorici i  podignuti novi vatrogasni  objekt  po već izrađenom projektu za   Mošćenicu.

O ovim građevinskim namjerama najviše se  govorilo na godišnjoj skupštini u Nebojanu. Pritom su konkretnu  nadu vatrogascima iskazali zamjenik sisačko- moslavačkog župana Mihael Jurić (i sam vatrogasac u DVD Budičina), te gradonačelnica i saborska zastupnica Magdalena Komes.

Oboje su naveli važnost seoskih DVD-ova (uz KUD-ove) za ostanak života u tim sredinama, jednako s očuvanjem tradicije i  lokalnih običaja. Ovi gosti su  naveli i značajna ulaganja SMŽ i Grada Petrinje, uz pomoć RH preko EU fondova, u vatrogasni post potresni oporavak, koji je sada označen zadovoljavajućim po opremljenosti  društava, uz ostalo, nabavkom  potpuno novih višenamjenskih  vozila.

– Neprilika potresa iskorištena je za novu priliku grada-o do sada učinjenom u ovoj djelatnosti kazala je M. Komes.  

Svojim kolegama vatrogascima obratio se i Mijo Brlečić, predsjednik  Vatrogasne zajednice SMŽ i dopredsjednik  Hrvatskog vatrogasnog saveza, uz čestitanje odjeljenju dječaka DVD Taborišta najnovijem osvajanju drugog mjesta na godišnjem natjecanju podmlatka  i mladeži  SMŽ, čime su stekli pravo sudjelovanja na sličnom državnom natjecanju.

Skupštini je nazočio i Ljubo Orabović, doživotni počasni predsjednik  Vatrogasne zajednice Petrinje, dugogodišnji čelnik DVD Petrinja, koji se zbog zdravlja rijetko odaziva na pozive iz DVD. Ovdje se podsjetio mladih dana, među kojima je bilo  znatno manje poplava rijeke Kupe, kakve se sada češće opetuju, pa zadaju puno briga i intervencija  braniteljima, među kojima su i vatrogasci. Njegovo je mišljenje da se plitko korito Kupe produbi češćim vađenjem pijeska, kao što se nekada činilo. U izbornom dijelu Skupštine jednoglasno su prihvaćene  kadrovske izmijene: umjesto nedavno iznenada preminulog zamjenika predsjednika Vatrogasne zajednice Bore Pavičića sada je izabran Ivica Mikulić iz DVD Budičina, a  zamjenika zapovjednika Zajednice  umirovljenog profesionalca Davora Mlinarića zamijenio je Mislav Blečić iz DVD Hrastovica.