Honolulu baby II.

Prije dvije godine sam za Portal napisao priču koju sam nazvao Honolulu baby. Radilo se o terentnom avionu kojemu su otkazali motori pa se  na kraju spustio u more. Dva pilota su se spasila i počela je istraga. Ta istraga je trajala dvije godine. Imali su puno posla jer su avion morali izvaditi iz oceana i onda sve pregledati i rekonstruirati tu nesreću. Istraga je završila ovaj tjedan i NTSB (Agencija koja istražuje uzroke zrakoplovne nesreće) je publicirao izvještaj.

Da vas samo malo podsjetim – skoro odmah nakon polijetanja s aerodroma Honolulu, ovim je (ne)sretnicima otkazao  jedan motor. Kad otkaže motor, posada odmah mora odraditi check listu za operaciju s jednim motorom i onda se mora odlučiti da li da idu dalje ili da se vrate ili da idu na alternativni aerodrom. S jednim motorom još nije nekakva frka jer taj motor može uraditi sve što bi se moralo i s dva motora – dakle letjeti i sletjeti. Malo je frka u tome što baš nema alternative ako i taj drugi motor otkaže. U avionu su bila dva pilota i samo teret bez putnika). Piloti su odlučili vratiti se natrag u Honolulu. Dok su odrađivali check listu i pravili desni krug da se vrate natrag, otkazao im je i drugi motor. Dakle, to se zbilja jako rijetko dogodi. Skoro nikad, ali eto, dogodilo se. Avion bez motora je u stvari, jedrilica i može se samo spustiti. No pošto oni nisu bili jako visoko, spuštanje je trajalo kratko. Imali su mogućnost da slete na jedan bliži aerodrom ali i to im je bilo predaleko jer su bili na visini od samo jedan kilometar. Dakle, morali su sletjeti na površinu oceana 5 km od piste aerodroma Kalialoa. Oba pilota su isplivala iz aviona i kasnije su na sreću,  spašena od strane američke obalne straže. 

Crna kutija koja nije crna nego narančasta da se lakše pronađe

I na kraju evo zaključak komisije. Ta dva pilota su za vrijeme odrađivanja check liste bili zbunjeni i vjerovatno u panici. U toj situaciji kad su trebali isključiti pokvareni motor, smuvali su se pa su isključili ispravan motor. Oba pilota su bili uvjereni da su isključili pokvareni motor i da im se baš u to vrijeme i drugi motor pokvario. Sreća da je crna kutija (koja nije crna nego narančasta) registrirala taj trenutak kad je pilot smanjio gas i praktično isključio ispravan motor. Poslije toga im nije palo na pamet da pogledaju koji motor su isključili. I tako su ostali bez aviona i bez tereta. U međuvremenu im je i firma propala i tko zna što sad rade na dalekim Havajima. Možda turistima iznajmljuju suncobrane ili ležaljke na plaži Waikiki. Kad slijedeći put odem na Havaje (a toga vjerovatno više neće biti, ali nikad se ne zna), potražit ću te pilote i zamolit ću ih da daju interview za PS-Portal.

By Marijan Jozić

Marijan na Havajima (2007.godine)