(S)kenjanje

Photo by Philipp Pilz on Unsplash

Vjerovatno ste čitali da sam frustriran jer je doktor Strižak izmislio fantastična imena za svoje kolumne na portalu: MALI PREGLED (NES)VIJESTI ili ono fantastično ime ZEZOSKOP. Pošto su ta imena zaštićena sa Strižak COPYWRITOM (autorsko pravo), e  onda ja ne mogu moj članak o svemu i svačemu nazvati zaštićenim imenom. I kao profesor Baltazar, ja sam mislio i mislio pa mi je sinula ideja. Tako je  bilo i onom Arhimedu iz Syracuse (grčkom matematičaru) koji je uzviknuo “Eureka!”  što bi značilo: Pronašao sam! Pošto se radi o nekoliko različitih malih pričica kao što sam prošli put napisao u članku koji sam nazvao Sken, to bi bilo kao skeniram situaciju od ljieve do desne strane i onda izvalim priču. Slijedeća riječ koja dolazi u obzir je “Kenjanje”. Ako pogledate na internet na stranicu https://www.kontekst.io/hrvatski/kenjanje dobit ćete zanimljivu situaciju. Ja sam mislio da fantastična hrvatska riječ kenjanje znači sjediti na školjki WC-a i obaviti nuždu. Kenjanje bi bilo malo prostije od “vrsiti nuždu”.

No, to nije tako. Riječ “kenjanje” se upotrebljava umiesto riječi: trkeljanje, laprdanje, baljezganje, glupiranje, brljanje, blebetanje, filozofiranje, trabunjanje, pametovanje, naklapanje i dramatiziranje. Na primjer : kenjanje je neizbježno kad god okolnosti traže od nekoga da govori, a da ne zna o čemu govori.

U stvari, nisam znao da je to tako zanimljiva riječ. Dakle, kad spojimo riječ sken i kenjanje, e onda dobijemo riječ (s)kenjanje koje u svari, jako dobro opisuje o čemu se radi. A to je pregledati vijesti (skenirati situaciju) i onda natrabunjati (nakenjati) svašta na tu temu. Evo na brzinu tri male pričicce koje su, u stvari ,kenjkanje:

To je vuk! To je vuk! 2.0! Već sam prije tjedan dana objavio da je vuk ugrizao nekog seljaka u nekoj vukojebini u Holandiji. Sad se ispostavilo, na kraju istrage, da je vuk najprije zaklao 5 ovaca pa ga je onda farmer probao potjerati sa svog zemljišta. Vuk ga je ugrizao u ruku. Pošto je zemljište bilo ograđeno, vuk nije mogao pobjeći pa se  sakrio ispod solarnih panela i tamo nervozno režao. Gradonačelnik je onda dao nalog policiji da ubije vuka. Policajac u toj vukojebini nikad nije pucao iz pištolja pa se zbunio i  najprije promašio nekoliko puta i probušio desetak solarnih panela. Onda je ranio vuka u nogu pa ga je napokon u bijegu, onako ranjenog i ubio. Sad je nekoliko organizacija za zaštitu životinja počelo parnicu protiv policije i gradonačelnika jer su ubili zaštićenu životinju. No, o tih 5 zaklanih ovaca se ne priča. Eto, tako mi to rješavamo.

Znate li onaj vic: Pita Holandez Hrvata: Kad si zadnji put vidio vuka? A ovaj mu kaže: Auuuuuuuuuuu!

Danas sam naletio na još jedan jako glupi vic. Sastanu se Amerikanac i Dalmatinac. Kao I obično, Amerikanac se hvali. Mi smo poslali psa na mjesec i on je tamo je već cijeli dan. Dalmatinac mu kaže, ma čovječe to nije ništa. Evo, ovaj moj magarac je već cijeli dan na suncu pa se mi uopće ne hvalimo.

I za kraj još i ova zanimljivost. Ovaj tjedan sam dobio poziv od gradonačelnice Amsterdama da s još puno poduzetnika dođem na domjenak. Ona nam je održala govor i nakon toga se pilo Heineken pivo i razgovaralo. Važno je bilo da se družimo i uspostavljamo kontakte. Tako je i bilo. Tamo sam slučajno naletio na nekog momka koji mi je rekao da ide na odmor u Hrvatsku i da će tu ići na organiziran izlet stopama Indijanca koji se zove Winnetou. Za one koji ne znaju, negdje početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj su  snimljeni filmovi o tom Indijancu. Scenarij su bile knjige njemačkog pisca Karla Maya. Winnetou je prikazan kao hrabar ratnik, vješt jahač i strastveni borac za pravdu. On je poznat po svojoj plemenitosti, mudrosti i dubokoj povezanosti s prirodom. Winnetou je postao jedan od najpoznatijih likova u indijanskoj popularnoj kulturi, a njegova priča i avanture osvojile su mnoge čitatelje i obožavatelje diljem svijeta. Kao djeca smo išli u kino da gledamo te filmove kojih  je bilo 5 ili 6, a možda i više. Eto, tko bi to pomislio da neki Holandez ide u Hrvatsku da pješači po Plitvičkim jezerima, Prokletijama i Grobničkom polju da vidi gdje se snimao film “Blago na srebrnom jezeru” ili “Winnetu i Old Shatterhand”. HAUG!

I tako danas dođosmo na kraj (S)kenjanja.     

By Marijan Jozić