Na Trgu branitelja postolje Titovo, na Trgu učitelja Lakijev panj: Odvojeni bijelim šatorom su lokali „Kod Đurđe“ i „Trač bar“

Novinar: Antun Petračić

Na rubu Trga hrvatskih branitelja u Petrinji lokacija je caffe bara “ Kod Đurđe“, a na Trgu narodnih učitelja mjesto je „Trač bara“, dva jedina lokala za okrjepu pićem i crnim napitkom kave u svim varijantama, prilika za sjesti i popričati  u toj zamalo  totalno razrušenoj najužoj  gradskoj jezgri, sada u velikom građevinskom zamahu po receptu obnove zaštićene kulturno-povijesne cjeline Petrinje.

Nisu daleko jedan od  drugoga, ali se gosti ne mogu vidjeti, jer ih razdvaja visok i dugačak, velik bijeli šator, na mjestu gdje je i poslije Domovinskog rata stajala neoštećena, ali godinama zapuštena, neupotrebljiva i neiskorištena najveća gradska opskrbna robna kuća Petrinjka.

U onim prvim  poslije potresnim danima ona je vrlo žurno, među prvim objektima (pojedini Petrinjci sada će  govoriti – nepromišljeno i nepotrebno)  serijom bagera u bučnoj, zahtjevnoj i skupoj  operaciji rušenja i odvoženja  ostataka  iz središta Petrinje,  time za uvijek nestala  s lica zemlje.    

„Kod Đurđe“  se po lijepom vremenu  vani sjedi u dubokom hladu razgranatih krošnji gradskog drveća, puno ugodnije nego prije  preseljenja s Gradske tržnice na Mihanovićem trgu. Uzgred, tu, traje li traje, cjelovita obnova „gradskog trbuha“, a  ponovnim otvorenjem placa vlasnica obrta  Đurđa Pintar vratit će se na staru lokaciju, ali na novo određeno mjesto. 

„Trač bar“ pak  treba dosegnuti desetgodišnju  „Đurđinu“ ugostiteljsko- uslužnu popularnost, posjećenost i masovnost, što  u svojoj novoj ponudi  zajedno i   udruženo namjerava postignuti mladi par Mateja Papeš i Josip Gorup.  Što će i kako ispasti s tim njihovim najnovijim projektom,  jedinstvenog sadržaja  i novih ideja  u Petrinji, tek će se  vidjeti, jer je poslovanje  u prvom  tjednu,   „staro“ tek treći dan: proradilo je  u nedjelju na večer, pa odradilo  prvi   ponedjeljak, utorak i danas u srijedu.

– Čekam dovršenje tržnice i povratak na staro u novom, gdje sam  s ovim kafićem poslovala devet godina, a sada  godinu dana u središtu Petrinje. Ovdje na Trgu sam se prilagodila i snašla, vratila svoje goste i primila nove, ali postoji žal za onim tamo prijašnjim mjestom uz rub ulice, u živom susjedstvu raznih trgovaca i njihovih kupaca, osobito prometnog sajmenog utorka i vrlo posjećene subote- kaže uvijek ljubazna i  svakom gostu znana žena, po čijem se  imenu „Kod Đurđe“ naziva njen kafić.

Mateja Papeš i Josip Gorup u  svoj su slični, a ipak i drugačiji,  posao u središtu Petrinje ušli  puni elana i s prepuno planova i ideja.

-Mi ćemo ugostiteljski poslovati po uličnom, street stilu, samo u vanjskom prostoru Trga narodnih učitelja, s prilagodljivim uslugama odraslim gostima, ali još više mladim roditeljima  i njihovoj djeci. Pridonijet  će tome bogata raznovrsna ponuda, a vezano uz ambijent „Trač bara“, namjerno tako nazvanog jer je pravo mjesto za „pričanje“ i „otkrivanje“ gradskih tajni, zgoda i nezgoda- osnovnu vodilju svoje ponude kazala nam je Mateja Papeš. 

Dvojac novih ugostitelja od početka je ovaj poslovni prostor namjestio   posebnom raznolikom opremom u neobičnom stilu raznih oblika, poput limenih bačvi kao stolova za stajanje ili za jednaku namjenu starinskih drvenih voža, već dovezenih na Trg, ali još potrebnih prilagoditi i prispodobiti.  Po mraku posjetitelji uživaju u posebno raskošnoj i neobično raspletenoj  noćnoj rasvjeti, a ovakva sveukupna ponuda „Trač bara“ potrajat će 3+3  mjeseca, po ugovoru o zakupu prostora s gradskim  komunalcima.

– Već je sigurno da ćemo ovdje na otvorenom, uz prigodnu zimsku opremu, organizirati i naš  program Adventa u Petrinji – jedan od dugoročnijih planova  iznosi naša sugovornica.

Među zamjetljivim inventarom ovog mjesta je aranžmanima živog cvijeća  ukrašen podosta godina starosti  i zbog svoje težine i veličine bagerom  dovezen  ogromni drveni kolut,  po Željku Lazaru-Lakiju, vlasniku ove neobične donacije  nazvan „Lakijev panj“.

Ova drvenina na Trgu narodnih učitelja ima svoju protutežu na Trgu hrvatskih branitelja i to  u ničemu drugom nego – postolju spomenika Josipa Broza Tita. To je još jedini javni ostatak u Petrinji onog kipa  u ratnoj maršalskoj uniformi ( isti takav odljevak Antuna Augustinčića postojano stoji i čuva se još u Spomen selu u Kumrovcu). U nas je  takav postavljen 80-tih godina prošlog stoljeća, a u eksploziji u razbacanim metalnim dijelovima okončao 90-tih. Bronca je uspravno stajala na crnoj mramornoj kocki i upravo je  taj ostatak-ostataka s rušenjem Petrinjke gurnut u stranu, a sada u dosegu gostiju „Kod Đurđe“.

Ostavljena, pa zaboravljena, uščuvana gromada plemenitog kamena, po potrebi služi prolaznicima kao klupa za odmor, u gužvi je i stol više za kavicu i piće, mjesto odlaganja robe i stvari i svega drugoga. Ovotjednog  utorka  iskoristili su ga aktivisti Crvenog križa Petrinje za odlaganje svojih stvari iz akcije dobrovoljnog mjerenja  krvnog tlaka.

– Ovaj kamen meni ne smeta, čak ga više ni ne zamjećujem,  glavno da za njega ne plaćam mjesečnu naknadu dodatnog prostora – u šali kaže Đurđa  Pintar.

– Lakijev panj ostaje u središtu „Trač bara“ i slobodno  oko njega zasjedne  veća družina  naših gostiju. Za sve smo otvoreni svakodnevno od 9 do 12 sati i ponovo od 19 do 24 sata- rekla je Mateja Papeš.

S druge strane središta Petrinja i na drugom trgu, „Kod Đurđe“ posluje se drugačije: dnevno samo od 7 do 15 sati, a zatvoreno  nedjeljom, praznicima i blagdanima. A vi sami po svojoj volji, raspoloženju, vrsti ponude,  usluge, ambijentu i radnom vremenu dvaju susjednih lokala  koji se ne vide, ali su doista tu u stvarnosti,  odlučite hoćete li, kada i zašto sjesti i predahnuti na Trgu hrvatskih branitelja ili Trgu narodnih učitelja!