VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Ministarstvo poljoprivrede

27. srpnja 2023. godine

Ministarstvo poljoprivrede je u četvrtak 27. srpnja 2023. godine u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću uputilo 5 milijuna eura vrijedan Prijedlog programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge

Cilj Programa je dodjela potpore za kompenzaciju gubitka prihoda za životinje otpremljene na klanje iz objekata u zonama ograničenja, budući da uzgajivači svinja čiji se objekti nalaze u zoni ograničenja nisu u mogućnosti plasirati svinje po aktualnim tržišnim cijenama.

Sredstva će se dodijeliti proizvođačima s čijih objekata su svinje opremljene u klaonicu određenu od strane Ministarstva poljoprivrede.

Uz 7,5 milijuna eura vrijedan Prijedlog programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge koji je upućen u e-savjetovanje ranije ovog tjedna, zajedno s ovim Prijedlogom programa sektoru svinjogojstva  (https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=24779) je osigurano ukupno 12,5 milijuna eura pomoći u kontekstu gubitaka koje je nanijela pojava ove bolesti.