Za bolju Hrvatsku

Sve katastrofe koje su se ovih dana dogodile u Hrvatskoj ne zaokuplja medije kao događaj u Grčkoj.
Ima naricanja nad tužnom sudbinom “junaka” koji više nisu tako hrabri, skrivaju lica , marširaju pognutih glava.
Njih 80 , a ima ih još bijegu, sad imaju samo jednu brigu, kako se izvući iz zatvora.

Reakcije naših ljudi koji su tražili ispriku za njih kad se pojavila vijest da je Grk ubio Grka, pokazuje nam da s nama nešto nije u redu.

Hrvatska bi sada prvenstveno trebala brinuti kako pomoći stradalim u poplavama, a kod nas se ratuje, opet zbog nogometa.
Slovenci su već ishodili konkretna obećanja u konkretnom iznosima, kod nas samo mutna obećanja koja će pričekati neka nova vremena.

Slavonci kojima je oluja odnijela krovove, a država pobila svinje, očajni radi nadoknade štete. Uz veliku pompu ministrica je objavila velike iznose pomoći, ali vrag je u detalju. Pomoć će doći u valovima u sljedeće tri godine.
Pored troškova sanacije uništenih gospodarskih objekata, sada još se moraju izboriti za puko preživljavanje.

Sit gladnom ne vjeruje, u Hrvatskoj to traje i traje, može svijet otići na Mars , mi ćemo i dalje imati gladnih i zaslužnih s povlasticama, ali ne i odgovornih za glad.

Francuzi su se izborili za sebe. Ostaje zakon da muškarci rade do 62, a žene do 58 godina. Kod nas s najmanjom prosječnom mirovinom u udjelu u plaći u EU vladajući traže lošije primjere od nas.

Afere koje pokazuju kako nas bezobrazno pljačkaju tonu u zaborav. Jesen pred nama, ne obečaje ništa dobro.
Mimo pažnje javnosti prolaze milijuni koji su oteti radnicima i završili na već deblom računima tajkuna.

Petrokemija je prodana Turcima, no nakon isplate nisu mogli pokrenuti proizvodnju jer je naš ministar gospodarstva tražio dodatne garancije .

Petrokemija je u rukama INE iii PPD dobila oko 300 milijuna pomoći iz proračuna uz obavezu ulaganja u ekološke sanacije.
Ulaganja se nisu dogodila, a Petrokemija je zaustavila rad, navodno zbog skupog plina, a u međuvremenu su našli kupca i prodali ju Turcima.

Novce koje su dobili iz proračuna trebali su novim vlasnicima isplatiti za istu namjenu. No kvaka je u tome da u ugovoru nije jasno naznačen rok, pa su se plinski mešetari dosjetili da nije hitno da se dug vrati i okvirno označili 2030 godinu za krajnji rok za povratak novaca.

Petrokemija nije radila, iako je plin pojeftinio još u siječnju prošle godine i bilo ga je viška, pa se preprodavao s ogromnom zaradom, i PPD i INA dobro su zaradili, a cijelo vrijeme, kad Petrokemija nije proizvodila, već preprodavala umjetno gnojivo iz jeftinijih zemalja i PPD i INA naplaćivali su Petrokemiji penale, jer Petrokemija nije preuzimala plin u količinama po ugovornoj obavezi.

Namještena provizija na šverc umjetnog gnojiva rezultirala je cijenom, za krajnje potrošače, poljoprivrednike, koja im u krajnjoj računici, pokazuje da se bilo kakva sjetva ne isplati.

Pažljiva analiza tko u Hrvatskoj najviše ima koristi od inflacije pokazuje da je to država, banke
i uvozni lobij, koji drži trgovinu hranom u kojem je Vujnovac opet jedan od velikih igrača.

Premreženo mrežama koje su detaljno obrađene i preciznije od paukove mreže, stavlja cijeli taj šverc u okvire zakona.
Oko 104 milijuna € zaradili su PPD i INA na penalima za plin koji nisu isporučili i još su zaradili 13 milijuna € na višku koji se zbog toga pojavio.

Isti scenarij pokušavaju s Plinarom Zagreb kojoj su prodali viškove po enormnoj zaradi.Plinara je dužna i plinski “šverceri” zaključili su raskinuti ugovor koji krije ogromne penale za raskid.
No ta tema odgođena je za jesen, po riječima Premijera tek će se vidjeti jel’ netko mora odgovarati, Umiješani direktor HEP-a, odmara bezbrižno.

Čovjek je izgradio bespravno vilu no odbija ju srušiti iako je dobio rješenje, a još je u sjećanju svježe, velika afera s nelegalno izgrađenim balkonom unutar dvorišta stambene zgrade na kojem je jedna penzionerka posadila drvo.

Žena je proglašena bespravnim graditeljem i svoju građevinu od par letvi , srušila je uz veliku medijsku pompu
. Vila predsjednika UO HEP- a za medije nije atraktivna, a da se ortaci nisu posvađali, već bi možda primala goste.

Gosp. Barbarić čeka jesen i novi paket rješenja u kojem bi i vila mogla dobiti dozvolu, jer je ortacima ponudio zamjensko rješenje, u kojem je 10 godina kartanja u doro čuvanoj ustanovi.

Bespravna graditeljica dobila je kaznu, kaznu će platiti ovrhom na penziju, ako ne sakupi dovoljno plastičnih flaša. Po pitanju plastičnih flaša držimo neslavne rekorde. Treći smo u svijetu po broju skupljenih plastičnih flaša koje imaju najnižu otkupnu cijenu u EU.
Naše flaše vrijede 7 C dok Njemačka svojim sakupljačima plaća po flaši 25 C.

Naš penzioner mora pronaći 15 flaša, a Nijemac
4, za jedan €. Nijemac samo reciklira ono što je on popio, naši love flaše, koje u znak dobrodošlice
dijelimo turistima, ili kupe s proslava raznih obljetnica, malo je onih koji si mogu kupiti original flašu punjenu u Jamnici,.

Moramo i mi pripremiti paket rješenja koji će obuhvatiti sve “neteme” i pospremiti “dečke” da se uz kartanje dogovore gdje su fulali put koji je Hrvatsku odveo u kriminal, korupciju i švercere proglasio najboljim poduzetnicima, a većinu građana odveo u siromaštvo.

Pravo stanje nacije vidi se po broju sakupljača plastičnih boca nakon parade kiča i lažnog domoljublja, vidi se tko pije, a tko plaća popijeno, gubitkom ljudskog dostojanstva, no vidi se i tko
je glavni krčmar u Hrvatskoj !
“NETEME” moramo pretvoriti u “TOP TEME” ako nas ima dovoljno koji
HOĆEMO PRAVEDNO!

Dragica Trumbetaš