Za bolju Hrvatsku

Mediji su zaokupljeni “Grčkom tragedijom” hrvatskih huligana, ne stignu se baviti “Hrvatskom tragedijom” građana Hrvatske, koji nastoje preživjeti pod svaku cijenu.

O nesreći na auto cesti gdje su poginula dva mlada čovjeka, hranitelji obitelji s malom djecom, malo ili šturo, a upravo je u toj tragediji jasna slika hrvatskog društva.

Vozači kamiona imaju beneficirani radni staž, u punu mirovinu mogu s 56 god. zbog smanjenih motoričko refleksnih sposobnosti koje donose godine života
.
Vozač kamiona, koji je naletio na radnike autoceste imao je 68 god. Poslije nesreće on je ostao živ, završio je u bolnici pod psihičkim šokom. iz kojeg se vjerojatno ni ne želi oporaviti.

Sila koja ga je natjerala da u tim godinama sjedne za volan kamiona može biti samo siromaštvo iz kojeg se pokušava izvući.

Još se istražuje jel’ taj stariji čovjek uopće imao bilo kakav ugovor o radu, ili je u vozilo smrti, sjeo na osobnu procjenu i procjenu poslodavca koji mu je dao ključeve kamiona u ruke.
Siromaštvo je uzelo kolateralne žrtve , cijena rada, ubire svoj danak.

Ispod pažnje javnosti, koja mora sve znati, provukao se i podatak da je u srcu turističke sezone poprilično pala zaposlenost, što se još nije dogodilo od kada je turizam zelena grana Hrvatske.

Jučer smo čuli i podatak da Hvar ima oko evidentiranih 12 000 kreveta za smještaj turista, a da ih je jučer, prema službenim podacima, imalo tek 7000 evidentiranih spavača , a na stranicama agencija koje se bave rezervacijom, nema slobodnih kreveta.

Inspekcije, izgleda zaobilaze Hvar, rodni otok mnogih naših političara, ali i uglednih privrednika, koji pored dvije, tri, upropaštene firme, iza sebe imaju i članstvo u brojnim NO, u kojima zarade za jedan odlazak na sastanak dvije tri prosječne plaće.

Gospođa koja peče burek u Slavonskom Brodu zaokružila je cijenu poslije Nove g godine za 20
centi, dobila je kaznu od 666 € ovih dana, poskupljenja poslije Nove godine, se ne računaju, može koliko god tko hoće , ministar gospodarstva ima sve pod kontrolom.

Javno bilježničke naknade poskupljuju od 25 – 120 % ,
no to nije poskupljenje već usklađenost naknada, stoji u službenom priopćenju.

Ovjera potpisa tako s 2,66 € skače na 5,23 €, za jedan list papira, ako vam treba više primjeraka, svaki dodatni list naplatit će vam koliko je do jučer koštala cijela usluga.

Sve se može ako držiš političare u šaci, ako poznaješ motive i kvarnost njihove navodne stručnosti, pa nam je procurio podatak da su zviždači postali optuženici iz afere ukradene milijarde iz INE.

Optuženici se čudom čude da se krade i dalje, a nikom ništa. Snašla ih je nova kletva” Da Bog dao, da si krao, pa više ne mogao!”

Premijer na odmoru iskrcava milijune samo tako, pomoć za razvoj, najrazvijenijima, baš kao i ministrica u poljoprivredi, poticaje, velikima za bonuse menadžerima, a malima ključ u bravu.

Najizdašniju pomoć dobio je Rimac , a on gradi stanove za bogate u Dubaiju i zabavni park u Njemačkoj. Naši ljudi na baušteli u Njemačku znat će da se imaju gdje zabaviti, zbog dobro napisane strategije razvoja Hrvatske.

Svoju stručnost u strategiji razvoja darovala je šefica Podravke, ona je mačka koja se uvijek dočeka na noge. Na benzinskim pumpama ovih dana osvanule su police Podravke sa sloganom
“Podravka uvijek nađe put do vašeg srca”, mada bi primjerenije bilo, do vašeg novčanika.

Na polici ima cijela kolekcija njihovih proizvoda, cijene nisu veće, već samo usklađene, kao i za javnobilježničke naknade.

Za kraj vijesti iz HZZMO, mirovine nakon isplate za kolovoz rasle su za oko 1,5, €, te im je nova početna vrijednost za obračun po godini staža 10,86 € . Po toj vrijednosti obračunavaju se sve mirovine za plaće koje su bile manje od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Računica je vrlo jednostavna 40 x 10,86 = 434,4€ .
500 000 umirovljenika ima manje od toga, pa je prosjek unatoč povlaštenima, koje su oko 1300 € ,
413,5 € .

Oni koji su očekivali isplatu zaostatka s naslova ratnog poreza, a uplata poreza bila je manja od 10 %, za isplatu se moraju strpjeti do druge godine, iako im je rečeno, da će isplata prve polovice, biti u obračunu za srpanj, na isplati u kolovozu. Pravo prvenstva za isplatu imaju oni koji su imali veće mirovine, pa se porez mogao naplatiti u 10% iznosu.

Ništa novo za u umirovljenike, nakon što su dobili dozvolu da mogu raditi do smrti , iako zdravstveno nisu u formi, mirovina je usprkos silnim povećanjima, u samohvali Premijera, pala u udjelu plaće i za jednu godinu rada, vrijedi kao kg piletine bez kosti u rinfuzi.
Za lignje iz Patagonije za 400 grama treba godina i pol.

Za pravo stanje nacije i određivanja standarda građana treba ispitati postoji li igdje u svijetu država u kojoj 400 grama lignji iz Patagonije, vrijedi više, nego godina staža, za obračun mirovine.

Po tome bi trebali i dati ocjenu Vladi, a po prijedlogu jednog mog prijatelja, u Hrvatski jezik uvesti
8 padež – Koruptiv
koji bi odgovorio na pitanja
tko – kome – koliko.
Taj padež zatvorio bi u Hrvatskoj mnogo otvorenih pitanja, put pljačke hrvatskih građana osvijetlio bi jače od reflektora.

Pitanje, svih pitanja, kome smo dopustili da vodi Hrvatsku, trebalo je zatvoriti po sudskoj presudi vladajućoj stranci, to smo propustili, a druga, ali posljednja prilika, koju ne smijemo propustiti, su izbori.
Hoćemo pravedno!

Dragica Trumbetaš