Za bolju Hrvatsku

Na dočeku naših nadarenih učenika, koji svake godine s raznih natjecanja u znanju, održavanih po cijelom svijetu, kući donose medalje, nema novinara. Njihovi roditelji često sami financiraju skupa putovanja, no o njima nitko ne piše sa žarom kakvim se piše o navijačima nekog nogometnog kluba.
Za njih saznamo tek, ako ponosni roditelji ,objave slike na fb.

Čovjek koji je sagradio više kuća na Baniji, od države s novcima pomoći iz EU, predložen je za humanitarca godine, na svjetskoj razini, jedini iz EU, no on nije ni na dvije kartice novinskog teksta, niti dvije minute na nekoj TV.

Na TV su vijesti o pripremama za odlazak u Grčku na povratnu nogometnu utakmicu, ubojica iz BiH , na slikama s i bez majice, kojeg ni vlastiti otac ne želi sahraniti.

” Sve je kul, sve je za pet”, poručuje nam premijer sa sjednice Vlade, jučer održane prvi put poslije odmora, turistička sezona je donijela love do krova, nema veze što je ro rezultat inflacije, a ne bolje ponude.

Dok je bal , može i maskenbal. Hrvatski građani rekorderi u trpljenju, savladali su cijene namijenjene bogatim turistima s hrvatskim plaćama i mirovinama.

No nije sve ni “kul”” ni za 5. Država je ponudila trezorske zapise u iznosu od 150 milijuna € , tim sredstvima mislila je pokriti one koje dolaze na naplatu od lani, no po isteku roka, prihvaćeno je ponuda u iznosu od 12,5 milijuna € , iako je početna potražnja bila 3 i pol puta veća od ponude.
Investitori su za svoje novce tražili kamatu od 3,5 – 4,1 % , a država je prihvatila 3,2% .

Umirovljenici čekaju usklađivanje mirovine dva puta po 6 mjeseci, tijekom čekanja, inflacija im nekoliko puta premaši iznos samog povećanja, država potpuno besplatno raspolaže tim sredstvima koje po zakonu pripadaju umirovljenicima, samo na kašnjenju usklađivanja, umirovljenici gube približno jednu mirovinu.

No to nije tema, o tome. nema vijesti na naslovnicama novina, kompjutori podešeni na zbrajanje, ne poznaju operaciju oduzimanja.
Dugo najavljivana obiteljska mirovina još je na 70% realizacije. Prednost u rješavanju imaju oni koji nemaju uvjete za dobiti, a vrijede kao statistički podatak za realizaciju obrade.

Stari ljudi koji su u poodmaklim godinama na svoje upite na zahtjeve koje su podnijeli u 1 mjesecu , dobivaju odgovore , da još nisu na redu. Svaki mjesec nekoliko tisuća umirovljenika je manje, no na čekanje konačnog rješenja i isplate, nema kamate.
Za redovnu mirovinu čeka se izračun i nekoliko mjeseci, ni na te zaostatke nema kamate, uz ovoliku inflaciju, to je čista krađa novca koji pripada umirovljenicima.

Da država umirovljenicima daje kamatu na uplatu u mirovinski fond, u iznosu koji daje za trezorske zapise ili državne obveznice, umirovljenici bi imali veće prinose iz kamate, nego što imaju mirovinu kroz uplate..

Uzmi siromašnima, namiri bogate politika je ove države, umirovljenici 25% svoje mirovine vrate u proračun na ime PDV, od tih sredstava financira se kamata za one koji imaju, financira se školstvo, zdravstvo, dijele se stipendije za bogataše iz drugih zemalja, financira se 25 profesora u Kninu koji bilježe upis 5 brucoša, financira se policija koja se pakira kao osiguranje za nogometnu utakmicu u Grčkoj, koju smo bez obzira kakav
rezultat bio , već izgubili.

O siromaštvu penzionera na TV govore dobro situirani penzići, umiljatog karaktera, koji važu svaku riječ da se kojim slučajem ne zamjere vladajućoj ekipi, da ne izvise u već dogovorenim aranžmanima.

Još se ne zna koliko će postotak biti usklađivanje za prošlih 6 mjeseci, a druga je polovica 8 mjeseca, pa je moguće da će i ta isplata kasniti.

U državi Hrvatskoj jedino ne kasne računi koje trebaju siromašni platiti državi, sve drugo je “Kako ćemo, lako ćemo”, penzići ne mogu štrajkati, ne mogu na masovne prosvjede, jer nemaju za prijevoz i sendvič na putu.

No doći će dan, kada će umirovljenici imati presudnu moć u svojim rukama, olovka na izborima može pomesti i hulje i predatore, skrivene i otkrivene žetone ,cirkuske akrobate koji rade sprdnju od Sabora.

Itekako možemo pomrsiti račune onima koji više dvadeset godina, pred izbore, pokazuju zeca u šeširu, a džepu drže figu za penzionere. Nakon podjele NO, zaborave na obećanja, i dijele savjete kako preživjeti uz malo novaca.

Na nama je da vratimo vrijednost radu i poštenju, odvojiti žito od kukolja kroz sitno rešeto, uključiti i instinkte i iskustvo, jer mi nemamo šanse za novu priliku,
sad ili nikad,
Hoćemo pravedno!

Dragica Trumbetaš