Ovaj četvrtak u Hrastovici: Župa sv. Bartola, apostola 24. kolovoza slavi spomendan nebeskog zaštitnika!

Novinar: Antun Petračić

Ovaj četvrtak, 24. kolovoza, spomendan je sv. Bartola iz Judeje, jednog od 12 Isusovih apostola, koji je svjedočio Gospodinovim čudima, širio vjeru i za nju 70. godine n.e. dao život u mučeništvu: progonitelji  kršćanstva oderali su mu kožu i odrubili glavu.

Jednako ga slave u svim crkvama: katoličkoj, pravoslavnoj, anglikanskoj, luteranskoj, u nekih protestantskih… zaštitnik je mesara, oboljelih od grčeva i kožnih bolesti, a odavno nebeski patron župe Hrastovica, u kojoj je dugovječno svetište, a nakon katastrofalnog potresa koncem 2020. sada u očekivanju sanacije i obnove.

Cijeli dan ovog četvrtka Hrastovčani i njihovi gosti naveliko će slaviti sjećanjem na poginule mještane u ranijim i Domovinskom ratu, misnim slavljem uz predvođenje varaždinskog biskupa u miru Josipa Mrzljaka, tradicionalnim Bartolovskim folklornim susretima i večernjim pučkim veseljem.

U organizaciju ovogodišnjeg Bartolovog udruženi su župa sv. Bartola, Vijeće mjesnog odbora, Folklorno društvo Hrastovačka gora i Nogometni klub Sloga, koji je s osam momčadi već održao malonogometni  turnir.

Prvi puta u ovom mjestu na Bartolovo 2023. svi sudionici bit će besplatno počašćeni pečenim volom s ražnja, a među medijskim pokroviteljima cjelokupnog programa 24. kolovoza je i PS-Portal.