Za bolju Hrvatsku

Nižu se velike akcije spašavanja naših građana. Tražila se prigodna prilika i poslužit će umirovljenici. “Grčka tragedija” još dugo će čekati rasplet, a stvarno stanje u Hrvatskoj više je nego užareno.

Spašavanje “grčkih tragičara”
bio je veliki promašaj, nije se dogodilo očekivano oduševljene građana, a na usputni susret sa Zelenskim, otišlo je puno novaca.

Na dok traju pripreme za izbore, nema stajanja, na redu je usklađivanje mirovina, prilika je to da se pokaže koliko je naša Vlada empatična.

Umirovljenici na usklađivanje čekaju dva puta po šest mjeseci. Čeka se, da se zbroje sva poskupljenja i povišice plaća, u tom periodu, da bi se sve zbrojilo i uskladilo s formulom usklađivanja, pa novce koje smo potrošili u 1 mjesecu uskladimo u 8, a dobijemo u 9.

Razliku u međuvremenu, koja pripada umirovljenicima, pojede nova inflacija. Tu se gubi otprilike jedna mirovina godišnje, no Vlada ni ne pomišlja da bi mogla mirovinu uskladiti i svaki mjesec, kada dobije podatke o parametrima po kojima se usklađuje.

Jedan kompjutor manje, onaj koji broji strane turiste na našim cestama, a jedan kompjutor više, u HZZMO, na kojem je softver, koji iz pristiglih podataka izračunava mirovinu i umirovljenicima bi usklađivanje stizalo svaki mjesec.

No to nije primarni interes ove Vlade, podatci koji pristižu na mjesečnoj bazi, pohranjuju se, čuvaju i zbrajaju. Sve skupa je u “pacu” do 8. mj. kada se doda začin, koji iz pristiglih podataka prepolovi iznos koji je realni pokazatelj, kako inflacije, tako i porasta plaća.

U tijeku je pisanje pamfleta kako od mizerije napraviti kolosalan uspjeh, s kojim bi, nikada gora Vlada, zablistala u očima građana.

U tu svrhu Vlada je dala “mig” umirovljenicima, traže se novi žetoni koji će umirovljenike usmjeriti na nove krivce, a Vladu prikazati kao susretljivu i spremu da pomogne s novcima koje je prikupila, ubirući PDV na ogromnim cijenama.

Na natječaj za nove žetone uskočila je umirovljenička “Uhljeb bojna”. Sakupilo se tu šaroliko društvo, njih manje od 10, s prosječnim primanjima oko 2000 eura mjesečno, koja bi silno željeli zadržati, stavili naziv “umirovljenici zajedno “, i ugovorili Akciju.
Pozivaju umirovljenike, one koji i tako nemaju novaca, da bojkotiraju TC za kupovinu.

Krivi su trgovci, a ne Valda, iako od većih cijena, dobit broje i Vlada i trgovci “fifti, fifti”. U omjer raspodjele se ne dira, jer akcija, nije akcija, ako se na kraju “šoldi ne broje”.

Vrlo lukavo smišljen plan, ako neće ništa kupovati, neće im faliti novaca, ako umru od gladi, bit će krivi trgovci zbog visokih cijena, a ne male mirovine.

Državne uhljebničke firme poput HEP – a izuzete su iz te igre, oni su dalje svoji na svom, najprije uzmu sebi, pa onda nadoknade malo iz proračuna, a ostalo na obračunu struje.

Umirovljenici će ići na stup srama, ako će biti viđeni da obijesno kupuju u TC, gače za rezervu, za “ne daj bože bolnicu” , izdajice obećanja “uhljeb bojne” koja je obećala da sve drži pod kontrolom.

Ova akcija udruženja zove se “Spašavanje ugleda dezertera Plenkovića” radni naslov “kako realni pad vrijednosti mirovine pretvoriti u kolosalan uspjeh Vlade” .

Predizborno obećanje da će mirovina u periodu mandata porasti do 60 % u prosjeku plaće, zapelo je na službenih 36%,a realno, prema mjerenju stranih agencija, na 30%..

Jučer je bio “Dan zahvale Diplomaciji” na kojoj je naš Premijer stavio naglasak na to, da još nikome nije uspjelo ući u Schengen i eurozonu, u isto vrijeme”, nije mu palo na pamet, da nitko nije htio platiti, odjednom, cijenu jednog i drugog, nego su to učinili tako, da svoje građane poštede siromaštva zbog visoke cijene uspjeha.

Uspjeh ćemo slaviti mi, kada maknemo štakore koji su se namnožili u proračunu, kada na pravo mjesto, stavimo prave ljude, koji će u jednom mjesecu riješiti jednadžbe u kojima nema nepoznatih brojeva.

Otkaz “Ugovora o radu” moraju dobiti oni koji vele da se to ne može.
Ima ljudi koji hoće i znaju, kako!
Hoćemo pravedno!

Dragica Trumbetaš