Prije 32 godine dr. Franjo Tuđman u Petrinji i selu Pecki: Za sjećanje na 25. kolovoz 1991. danas otkrivena spomen ploča!

Novinar: Antun Petračić

Danas, u petak 25. kolovoza, točno je 32 godine od istog nadnevka ondašnje nedjelje uzavrelog  ljeta 1991. kada je tzv. JNA bez ikakvog povoda, uzroka i razloga borbeno napala policijsku postaju u Petrinji, oštetila zgradu, a u gašenju zapaljenog krovišta ranjen vatrogasac Vinko Galeković.

Već isto rano prijepodne, neočekivano, iznenada, nenajavljeno i hrabro  iz Zagreba je stigao i oštećenu policijsku zgradi razgledao predsjednik Hrvatske i vrhovni zapovjednik dr. Franjo Tuđman. Još je pješice prošao  središtem Petrinje, a u hladu razgranatog drveća glavnog trga razgovarao s Petrinjcima ( i na odlasku svima platio kavu), pa svojim suradnicima još nenadanije najavio- idemo na prvu hrvatske crtu  u selo Pecki. 

U tome obrambenom položaju u dubini petrinjske Banovine toga podneva branitelji ni u snu nisu očekivali Vrhovnog zapovjednika. Iznenadio ih je, ali i obradovao, ohrabrio, podupro, pohvalio…

Za sjećanje na dolazak dr. Franje Tuđmana u naš grad i spomen bojišnicu s oko 500 branitelja iz cijele Hrvatske provedenih tijekom dva mjeseca, čime su od sredine srpnja do 8. rujna 1991. čuvali Petrinju, Sisak, Zagreb i svoju domovinu, od danas podno bijelih stijena nekadašnjeg zapovjedništva i ostataka rovova Hrvata u tome novouređenom bivšem ratnom predjelu sela Pecki stoji spomen ploča.

Uz svečani program zajedno su je otkrili dragovoljac iz ovog sela, brat poginulog branitelja, Pepo Mlađenović i potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

„Hvala ti bojovniče što si branio Banovinu i Hrvatsku hrabro i odlučno. U sjećanje na  hrabre dragovoljce i posjet dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika selu Pecki  25. kolovoza 1991. spomen ploču podiže Udruga hrvatskih branitelja Policije Petrinje. Uz ovu spomen ploču  gorjet će vječni planem istine, pravednosti i  slobode… da se ne zaboravi !“ , upisano je  zlatnim slovima u tamnu mramornu ploču na  bijeloj podlozi, s hrvatskim grbom na vrhu.

U vječno čuvanje značaja  imena i obrambenih rovova sela  Pecki  iz ljeta 1991. a poglavito nedjelje 25. kolovoza iste godine, svojim uspomenama,  ali i najavu  daljnjih potpora ovakvim povijesno važnim mjestima i događajima iz Domovinskog rata,  izrekli su Tihomir Šalić, dopredsjednik Udruge  HBPP, ratni zapovjednik Policijske postaje Petrinja Martin Staščik, inicijator-poticatelj obilježavanja ovog  mjesta Ivo Vranić-Buva, sisačko moslavački župan Ivan Celjak, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes kao  izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i Tomo Medved, potpredsjednik Hrvatske Vlade i ministar hrvatskih branitelja…

Spomen ploču je blagoslovio biskup sisački  Vlado Košić, koji je uz svećenike služio i svetu misu na otvorenom pokraj ruševina u potresu teško oštećene seoske kapele i uz spomenik svim žrtvama Peckog, na kojeg su položeni vijenci i svijeće.

S velikog video zida pokazan je i HTV-ov dokumentarac o Tuđmanovom susretu s  Petrinjcima i obilazak bojišnice, a zanimljiv detalj s tadašnjeg Trga Josipa Broza u svome obraćanju spomenula je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

-Koliko je straha i mržnje bilo u tim neprijateljima, govori i činjenica da su radili velike masakre, i ovdje u Peckom. Osim stradalih branitelja, veliki broj je ubijenih i ranjenih civila. Jedna pojedinost iz toga dana  nije naširoko poznata. Dr. Franjo Tuđman u središtu grada  popio je kavu s našim sugrađanima, brojni su mu građani željeli pružiti ruku i dati podršku, a jedan od njih bio je i Stjepan Komes koji je samo podržavao njegove misli i njegove namjere i nakon toga je kao „veliki ustaša“, prozvan od srbočetnika, uhvaćen u krugu tvornice Gavrilovića i odrezana mu je ista ta ruka kojom se rukovao s našim prvim hrvatskim predsjednikom Tuđmanom, kao trofej biva bačen na ratni transporter i vožen je po gradu dok nije iskrvario i bačen je na smetlište- rekla je Magdalena Komes. 

(Njen suprug Tomislav Komes sin je toga tragičnog ratnog Petrinjca, do srbočetničke agresije poznatog u gradu i cijenjenog mesoprerađivačkog stručnjaka i rukovoditelja u Mesnoj industrije Gavrilović. Njegov ubojica Jugoslav Vidić zbog ratnog zločina procesuiran je u Hrvatskoj na 20 godina zatvora, a otkriven i uhićen čak u SAD s lažnim svjedočenjem o useljenju, op. nov.) 

Prvo spomen obilježavanje obrane Peckog i među branitelje dolaska vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana uz preuređenje česme pitke vode nasuprot nove ploče, tek su početak daljnjeg detaljnog tematskog  povezivanja- spajanja cijelog šireg prostora. Planovi su postaviti bistu Franje Tuđmana, označiti tragično mjesto masakra četvero branitelja u zaseoku Bjelovac, izgraditi spomen soba za 14 poginulih branitelja, obilježiti lokaciju zapovjedništva obrane u Pećini te vidljivim staviti rovove u dužini  pet kilometara prve crte obrane Peckog.

Svemu tome na ovom mjestu poduke i ne zaborava, rečeno je na svečanosti, trajni je cilj: ustaliti vječni spomen na hrvatsku obranu Petrinje i okolice, održavati sjećanja na hrvatske branitelje, otimati od zaborava povijesne činjenice, očuvati istinu o Domovinskom ratu…