Djelatnici OŠ Viktorovac posjetili Islamski kulturni centar u Sisku

U utorak, 29. kolovoza 2023., djelatnici sisačke OŠ Viktorovac posjetili su Islamski kulturni centar u Sisku. Posjet je organiziran u okviru aktivnosti koje Škola provodi za edukaciju svojih djelatnika.

Otkako su otvoreni, džamija i Islamski kulturni centar u Sisku privlače pažnju javnosti i to ne samo prekrasnom kupolom što se vidi izdaleka. Samo svečano otvaranje, 8. rujna 2022., kada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u prisustvu najviših državnih i vjerskih lidera Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Turske otvorio džamiju, a kojem je nazočio veliki broj sisačkih građana kao i vjernika islamske vjeroispovijesti iz Hrvatske i BiH, imalo je velikog odjeka ne samo u Hrvatskoj već i šire. Nakon otvorenja Centar je organizirao dane otvorenih vrata omogućivši tako svim zainteresiranim da ga posjete.

Islamski kulturni centar u Sisku je, nakon zagrebačkog i riječkog, treći takav centar u Hrvatskoj. Prostire se na 2.626 m² bruto površine (2.349,70 m² neto) i u njegovom se sastavu nalaze džamija (molitveni prostor), mektebske učionice, omladinski klub, dvorana za predavanje, vjenčanja i druge prigode, knjižnica sa čitaonicom, stambeni prostor za vjerske službenike te tehnički i skladišni prostor.

U sklopu Centra 19. srpnja 2023., simbolično povodom Nove hidžretske 1445. godine, otvoren je i restoran „Ašk“. Inače, sama riječ “ašk“ je arapsko-turskog porijekla a znači ljubav.

„Zato smo odlučili da gradu kojeg volimo poklonimo dio ljubavi kroz restoran “Ašk“ gdje želimo da pripremamo i serviramo hranu s ljubavlju i da kroz puninu i slast okusa osjetimo ljubav“, rekli su u priopćenju zaposlenici restorana povodom njegovog otvaranja. (Nacional, 18. 07. 2023. )

Ono po čemu se Islamski kulturni centar u Sisku izdvaja je njegova energetska održivost. Centar raspolaže dizalicama topline, toplinskim pumpama, solarnim panelima kao i fotonaponskom elektranom od 30 kilovatsati. Stoga sisačku džamiju zovu i prvom „ekodžamijom“ u ovom dijelu Europe.

Posjet djelatnika Škole je organizirala učiteljica islamskog vjeronauka Amila Škorić. Djelatnike, s ravnateljicom Višnjom Tadić na čelu, dočekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak, Alem efendija Crnkić. U svom pozdravnom govoru ef. Crnkić je izrazio poštovanje koje osjeća prema učiteljskom pozivu i trudu koji učitelji ulažu u obrazovanje mladih naraštaja, dodavši kako ima osobni odnos prema OŠ Viktorovac pošto je i sam istu pohađao.

Efendija Crnkić naglasio je kako su sretni da je Islamski kulturni centar, kao prostor koji pored religijske uloge za vjernike nudi i sadržaje za one koji nisu islamske vjeroispovijesti, otvorio jedno novo poglavlje generacijskog življenja i predstavlja ostvarenje generacijskog sna. On je također objasnio specifičnost unutarnjeg uređenja džamije posebno objasnivši funkcije koje imaju molitveni elementi kao što su: molitvena niša (mihrab), povišeno mjesto koje služi kao propovjedaonica petkom i za dva bajrama (minber), mala uzdignuta platforma koja služi za svakodnevne svrhe kao i tepih kojim je prekriven pod džamije. Objasnio je i to kako u džamijama nema slika koje prikazuju ljudske likove već se umjesto toga na zidove vješaju uramljeni kaligrafski citati iz Kur’ana (levhe), kao što je jedan od najpoznatijih ajeta: „U ime Boga, Milostivog, Samilosnog!“, koji svaki musliman i muslimanka izgovaraju svaki dan kao i prije početka dobrog posla. Također, pojasnio je kako je glavna razlika između islama i kršćanstva to što u islamu Isusa smatraju jednim od Božjih poslanika, kao što su bili i Adam, Mojsije, Abraham, David i ostali, ali da su svi oni bili ljudi te da Isus nije bio Božji sin, pošto po teološkoj doktrini islama Bog nije imao sinova (djece).

Što se konstrukcije Centra i džamije tiče, ef. Crnkić je istaknuo kako je sisačka džamija jedinstvena u cijeloj Europi po tome što ima najveću staklenu površinu. Kompletan molitveni dio se nalazi ispod staklene kupole na kojoj je 500 staklenih trokuta, što je predstavljalo najveći konstrukcijski izazov jer niti jedan trokut nije istih dimenzija. Unutar kupole se nalaze sivi paneli koji ublažavaju efekt staklenika. Druga karakteristika koja izdvaja džamiju je činjenica da je njena kupola u boji, što je jedinstven slučaj za džamije u Europi, te što je oslikana floralnim uzorcima ljiljana, a isti se uzorak ponavlja i na tepihu. A, ta oslikana kupola po riječima ef. Crnkića upravo reflektira duh Siščana koji su po prirodi vedri, otvoreni, inkluzivni ljudi, koji unatoč svim nedaćama s optimizmom gledaju naprijed, stoga je ova džamija ukras cijelog Grada. Naglasio je i to kako tijekom gradnje Centra nije bilo nikakvih problema niti provokacija. „Naša je želja da Islamski centar bude centar društvenih zbivanja, da ovaj objekt ne bude samo za islamske vjernike već da ima širok dijapazon društvenog djelovanja“, kazao je na kraju ef. Crnkić.

Nakon posjeta džamiji, muallima Amila Škorić povela je djelatnike Škole u obilazak ostalih dijelova Centra: učionica, konferencijske dvorane, divanhane, prostorije za obavljanje ritualnog pranja (abdesta), kao i balkona u džamiji na kojemu borave žene kada sudjeluju u molitvi.

Posjet je završen uživanjem u slatkoj baklavi i čaju na terasi restorana „Ašk“.

Fotografije: Tatjana Šaler-Olujić