U županijskim školama, na petrinjskom području, 44,8 % prvašića više nego lani

Petrinja, 4. rujna 2023. – Prvi dan škole za male prvašiće u I. osnovnoj školi Petrinja, Područnoj školi u Hrastovici prošao je nasmijano na radost njihovih roditelja. Prvašići, njih 59, nastavu će pohađati u četiri razredna odjeljenja, u dvije smjene. Privremeno je to rješenje za učenike I. osnovne škole Petrinja dok se ne izgradi njihova nova matična škola u centru Petrinje.

Na području grada Petrinje djeluje 5 osnovnih škola kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija te posebno raduje što u odnosu na lanjsku školsku godinu imamo 44,8% više djece upisane u prve razrede.

Pozitivan trend upisa u prve razrede osnovnih škola vidljiv je na području cijele Sisačko-moslavačke županije. U odnosu na prethodnu školsku godinu broj upisanih učenika u prvi razred osnovne škole na području Županije, bez obzira na osnivača, bilježi povećanje od 10,5 % ili 116 učenika.     

Županija je u dvije godine obnovila 17 zgrada iz područja obrazovanja

Sisačko-moslavačka županija ulaže velike napore da se obnova na svim školskim zgradama završi u što kraćem roku.  Do sada je samo na području Petrinje obnovljeno sedam škola. U OŠ Mate Lovraka je završena energetska obnovu u studenom prošle godine, obnovljena je OŠ Dragutina Tadijanovića u kojoj nastavu pohađaju učenici I. osnovne škole Petrinja, učenici OŠ Dragutina Tadijanovića i studenti Učiteljskog fakulteta. Također su obnovljene  područne škole u Hrastovici, Češkom selu, Mošćenici, Jabukovcu i zadnje obnovljena škola u Nebojanu. Preraspodjelom školskog prostora svi učenici su smješteni u čvrste i stabilne objekte gdje pohađaju nastavu do povratka u matične škole.