U Petrinji obilježen 16. rujna

Za Petrinjce, rujan je mjesec sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata kao i na teška ratna razaranja koja je grad pretrpio u jesen 1991. godine. Iako se organiziraju brojna događanja, ono središnje Dana sjećanja 1991.-2023.“, održava se svake godine 16. rujna, I danas – 32 godine kasnije dostojanstveno su se žrtvi poklonili brojni Petrinjci i njihovi prijatelji.
Dan je započeo svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi svetog Lovre koju je, u zajedništvu s ostalim svećenicima, predvodio župnik Josip Samaržija, a propovijedao je đakon Vjekoslav Uvalić. Nakon sv. Mise, postupno se u parku formirala „Kolona sjećanja“ predvođena zastavama, koja je ulicama ranjenog grada, hodala prema „Spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima“ na Senjaku. Tu su brojna izaslanstva s državne, regionalne i lokalne razine položila vijence i upalila svijeće, Kao i uvijek, nazočni su bili predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkih stranaka i građana. U ime grada, vijenac je položila I svijeću zapalila gradonačelnica Magdalena Komes, a za SMŽ počast je odao zamjenik župana Mihale Jurić.
Dok je trajalo odavanje počasti, pročitana su imena svih 598 petrinjskih žrtava. Tijekom Domovinskog rata, , na području Grada Petrinje od srpnja 1991.do 30.kolovoza 2017.godine, uključujući i stradanja od mina, poginulo je, ubijeno i nestalo 598 osoba – 303 branitelja, 293 civilne žrtve s našeg područja te dvoje stranaca. Još uvijek se traga za 89 osoba. Program je nastavljen u prostorijama Udruge ratni veterani – veterani Domovinskog rata Grada Petrinje. U galeriji „12. domobranske pukovnije Petrinja“ otvorena je izložba „Petrinjski dani sjećanja 1991. – 2023.“ koju je u suradnji s Maticom Hrvatske – Ogranak Petrinja uredio i osmislio tajnik Udruge Zvonimir Martinović-Mika.
Najmanje što možemo učiniti dok smo tu, je sačuvati sjećanje. Vjerujem, mnogi bi Petrinjci još uvijek mogli vjerno ispričati što se dogodilo tog 16.rujna. Koliko je to vrijedno tek ćemo spoznati. Jer nekako mi se učinilo da nas je svake godine sve manje… Vrijeme radi protiv nas – zato ne dajmo da se žrtva zaboravi…

Katica Gašljević Tomić